survival of the richest

După vreo 7 ani pe drumul Damascului ca procuror comunist, Monica Macovei a avut o revelație la sfârșitul lui ’89 și a devenit brusc o capitalistă feroce. Dacă la început o mai ardea cu hipioții prin vamă, acum o arde cu neoconservatorii americani și europeni de la care a învățat că adevărata valoare a vieții umane e dată de cerere și ofertă.

În contextul balamucului cu medicii amenințați de DNA și premiați de micul Moculescu cu măriri salariale fără acoperire bugetară, Monica a găsit de cuviință să explice cum e cu medicina în paradisul capitalist:

Medicina trebuie considerată un serviciu, nu un drept. Serviciile au un preț, iar el trebuie plătit de beneficiar. Cei care plătesc mai mult trebuie să beneficieze de servicii mai bune.

C-așa-i în tenis. Contează serviciul. Ai fost harnic și ai supt la țâța ONG-urilor până ai ajuns la Parlamentul European? Te vindeci. Ai fost leneș și abia te descurci cu banii de pe-o lună pe alta? Mori, dă-te dracu’ de subuman! Un moment… mi se zice din regie că nu-i frumos să fim așa de direcți cu moartea săracilor.

Nivelul la care medicina poate fi considerată un drept este subsumat principiului de drept la viață […]

Poftim, nu-i omorâm direct. Dacă vin cu vreo urgență mai ieftină, îi tratăm, dă-i în pizda mamii lor de sărăcii… Da’ nu cu medicamente ultimul răcnet, nu-i așa Monica?

Ca principiu, ar trebui să se renunțe la finanțarea în pachetul minimal a unor medicamente de ultimă generație și să se finanțeze în schimb medicamente generice […]

Sau dacă-s prea scumpe genericele, eu zic să le dăm homeopatice, că tot sunt tolerate de marele licurici. Apropo de licurici, unde-s asigurările medicale private? Păi de-asta am murit noi la revoluție?

Cerem definirea urgentă a unui pachet minimal de servicii acoperit (realist și sustenabil) din asigurările de sănătate obligatorii. Restul serviciilor pot să fie suportate prin asigurări private, sau coplată.

Așa. Și niște spitale private finanțate de la buget? Că doar se știe că mâna invizibilă a pieței funcționează mai bine când are acces la buzunarul statului.

Pachetul minimal ar trebui să poată fi oferit și în unități private nu doar de stat.

via | /r/Romania

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.