austriecii și autismul

Descoperirea autismului în lumea bună (adică nu sovietică) a psihiatriei infantile e cu cântec. Americanii îi cântă osanale lui Kanner – un austriac care a făcut carieră la spitalul Johns Hopkins din Baltimore și care a publicat un articol despre autism în 1943. Lumea civilizată zice că Asperger a diagnosticat autismul și mai înainte, la Viena, deși a apucat să publice abia în 1944 – deh, război.

Se zicea că a fost una din misterioasele descoperiri paralele în care n-a știut stânga ce cercetează dreapta. Acum s-a aflat că nu e nici un mister: diagnosticianul șef al lui Asperger – Georg Frankl, un psihiatru care a lucrat 11 ani la Viena – a emigrat în 1937 în SUA și din 1938 a ajuns să lucreze cu Kanner. Ghici cine a diagnosticat primi pacienți cu autism ai lui Kanner? Tocmai Frankl.

Jigodia de Kanner s-a declarat descoperitorul noii patologii și n-a scos o vorbuliță despre Asperger. Din păcate pentru progresul științific, pe lângă jigodie era și prost, așa că a adoptat niște ridicole explicații psihanalitice pentru mecanismul patologic (mama-frigider). Abia recent psihiatria a ajuns la aceleași concluzii la care ajunsese Asperger acum vreo 80 de ani.

Mai e și un substrat politic – Kanner și Frankl erau amândoi evrei, primul emigrase în 1924 când măscăriciul nu luase încă puterea, al doilea a fost obligat să emigreze în ’37 când era clar în ce direcție se scufundă barca. Deși nu i-a susținut pe naziști, Asperger – nefiind evreu și fiind un medic important – a putut să-și vadă de treabă liniștit în Viena în loc să mănânce șnițel cu soia, cot la cot cu sălbaticii. Poate că asta a fost suficient să-l facă antipatic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.