clasa muncitoare merge în paradis

Un articol foarte detaliat în sprijinul venitului de bază necondiționat (UBI – Unconditional Basic Income): http://slatestarcodex.com/2018/05/16/basic-income-not-basic-jobs-against-hijacking-utopia/

Autorul se plânge că politicienii au început să propună locurile de muncă garantate de stat ca alternativă la transferul de bani de la același stat care ia cu japca taxe și impozite. Ideea barosanilor e că nu e bine ca sărăciile să aibă prea mult timp liber, așa că pot să se împartă în două căprării – una să sape gropi și alta să le astupe.

Ce e amuzant e că sistemul ăsta al serviciului garantat de stat – și de multe ori inutil sau chiar dăunător pentru economie – exista deja în blocul sovietic. Părinții noștri erau obligați să lucreze după școală și de acolo ne vin expresii ca “plimbatul țevii prin întreprindere” sau “noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”. Rezultatul a fost dezastruos.

Dincolo de toate argumentele economice, cel mai mare obstacol în calea UBI e de natură etică: încă vedem sărăcia ca o pedeapsă (divină, sau în cadrul poveștii universului moral) pentru păcatele săracilor. Poate n-au fost suficient de harnici. Poate n-au știut să-și administreze banii. Poate au cântat toată vara în timp ce furnica făcea provizii de iarnă.

Partea tristă e că suferim mai mult din cauza celor care se prefac că muncesc ca să mănânce și gura lor o pâine decât am suferi văzând capra vecinului cu supraviețuirea garantată de stat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.