sănătate și capitalism

Neoconservatorii absurdistanezi ca madam Macovei au impresia că sistemul de sănătate american funcționează de minune. Spitalele private concurează între ele ca să asigure servicii de calitate iar pacienții sunt toți bogați și au asiguri care acoperă orice patologie. În realitate, guvernul federal nu știe cum să încurajeze mai bine spitalele non-profit – scutiri de taxe pe clădiri, scutiri de taxe pe venit, etc. – în ideea că sărăcimea va primi tratamente fără a fi jupuită complet.

Cineva de la NPR a avut curiozitatea să se uite la spitalele non-profit di vreo șase state și a găsit sute de pacienți dați în judecată și cu salariile confiscate (maxim 25% din net) pentru a plăti datoriile către instituția subvenționată. Charity-charity, da’ medicina e pe bani…

P.S.: 14000 de dolari pentru o apendicectomie + 9%/an dobândă pe perioada de colectare a datoriei

One thought on “sănătate și capitalism

  1. da, sistemul american de sanatate functioneaza perfect! — pentru spitale, mai exact pt. directorii lor si cei din conducere. cum naiba poate fi o charity cand face profit 45 milioane?

    monica macovei stie prea bine sistemul american, pentru ca se tot invarte intre DC si Bukres. da’ stapanii ei isi doresc ceva similar in romania, asa ca o pun drept pr-ista. nu stiu daca ai citit “platforma” ei. la sanatate a zis cu seninatate ceva de genul “there is no such thing as free lunch”. adica, tre sa platesti, regardless.
    o sa incerc sa vad cand au inceput sa le dea voie spitalelor sa se comporte ca niste recuperatori rusi.

    re: pret, da, asa fac. mi ti-l umfla de nu ai aer, si cum amaratii aia nu aveau insurance care sa le taie din unghisoare spitalului, au tb. sa plateasca exact cat au inventat aia. numai faptul ca un doctor se invarte pe langa tine 5 minute costa cateva sute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.