de la banalitatea răului la martiriul invadatorului

Institutul Smithsonian, fondat în SUA din donația unui barosan britanic care n-a vizitat niciodată coloniile, publică o revistă (aproape) lunară de știință populară, istorie și artă. Numărul din ianuarie a fost dedicat războaielor americane împotriva “terorismului” – o poliloghie patriotică despre adevăratele victime ale războiului fără sfârșit: militarii voluntari.

Cel mai interesant articol propagandistic este despre traseul eroic și mesianic al unui anchetator de la Abu Ghraib – închisoarea irakiană transformată din loc de tortură a dușmanilor poporului pe timpul lui Saddam în loc de tortură a civililor turnați de vecini pe timpul invaziei americane.

Eroul nostru se naște necăjit, cu o tulburare hormonală care-l lasă cu ginecomastie și o familie de extremiști evanghelici care-i încurajează delirul religios. Așa ajunge să creadă că e (pre)destinat unei vieți mărețe și plină de sens, în care să găsească martiriul pe urmele lui Iisus cu care și semăna un pic, din profil. Din punct de vedere doctrinar era tentat de catolicism – probabil pentru cultul Mariei cu care semăna, desigur, mama lui.

Vocația sacrificiului l-a dus să aleagă între o carieră de pastor evanghelic și cea de preot în religia civilă americană. A ales să devină militar. După câteva luni la West Point, s-a întors la viața civilă. Milităria e grea.

După atentatul saudit din 2001, eroul nostru și-a injectat testosteron și s-a întors în armată, de data asta ca anchetator vorbitor de arabă, gata să invadeze patriotic Irakul. A fost trimis la Abu Ghraib, unde n-a văzut, n-a auzit și n-a mirosit nicio urmă de tortură sălbatică. El era ocupat cu lecturi filosofice și dileme religioase, între două interogatorii amicale cu prizonierii.

Cum mergea el așa pe drumul torturii cu față umană, a fost străfulgerat de răspunsurile unei victime musulmane care i-a amintit că n-are legătură creștinismul cu crimele de război. Și-a dat demisia pe motive de conștiință regăsită și s-a întors în țara cu benzină ieftină ca să sufere hristic de stres post-traumatic și cancer – nu înainte de a face prozelitism religios și teatru catartic, desigur.

Nu e clar dacă a înviat a treia zi după Fox News, dar ce contează e că i se fac parastase în Smithsonian. De milionul de irakieni morți în urma invaziei nu interesează pe nimeni. Ei nu semănau cu un Iisus alb, blond și cu țâțe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.