oameni de arme

Dacă tot i-a pus guvernul pe militari să bată protestatari civili – iar militarii mănâncă “Befehl ist Befehl” pe pâine – hai să vedem ce e în capul celor care pleacă la război împotriva propriului popor.

Pe post de Virgiliu îl avem pe folcloristul Ciprian Istrate (în timpul liber, psiholog al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș), iar pe frontispiciul infernului stă scris “Imnul Jandarmilor”: https://www.youtube.com/watch?v=kGARNJt6xgY

Daniel Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Ordine, Disciplină și Mână-de-fier, ne oferă o cheie de lectură: “părerile unor oameni de pe internet sunt irelevante. Pentru că s-ar putea ca oamenii care scriu acolo să fie certați cu legea și în consecință nu ar trebui să fie băgați în seamă”.

Criticii, la fel ca victimele pulanelor, sunt niște infractori. Oamenii muncii din fabrici și uzine ies la manifestații doar într-un cadru organizat de Partid, cu sloganuri și pancarte aprobate de organele abilitate. Golanii care manifestează de capul lor sunt, în mod clar, niște dușmani ai poporului.

Dar să trecem la cântecul propriu-zis, cu o semnătură ritmică de 4/4 (de marcat cu pulanul pe scut) și un tempo adagio-pe-ei-pe-mama-lor:


Frunzuliță-frunză verde, mândră, de stejar
Bucură-te, țară mândră, de ai tăi jandarmi
[Bucură-te, țară mândră, de ai tăi jandarmi]
Bravi ostași în hain-albastră (angeri?) sprintenei
Când țara la luptă-i cheamă, treci prin foc cu ei
[Când țara la luptă-i cheamă, treci prin foc cu ei]

Trec prin foc și trec prin ape, își fac rostul lor
Pentru țară și popor își dau viața lor
[Ordinea și legea-n țară, ăsta-i crezul lor]
Mândră, dragi pruncuți, părinți, fiți cu Dumnezeu
Eu vă las. Țara mă cheamă să-mi fac rostul meu
[Eu vă las. Țara mă cheamă să-mi fac rostul meu]

Românie, țară scumpă, cu drag te cinstim
Noi jandarmi în hain-albastră cu toți te slujim
[Patrie, străbună glie, cu drag te servim]


Psihologul nostru pare afectat grav de arhaisme – un simptom al naționalismului semi-alfabet. De observat cum nu prea înțelege ce e “rostul” și-l folosește pe post de destin.

Rolul principal al jandarmeriei – cel de poliție civilă pe timp de pace – lipsește cu desăvârșire. Militarii își imaginează că țara le va cere sacrificiul suprem în vreun război de apărare. Doar corul face o aluzie la frăgezirea propriei populații cu “ordinea și legea-n țară” – direct din motto-ul latin al jandarmilor “lex et ordo”.

Istoria jandarmeriei române e foarte departe de imaginea asta idilică, de apărători altruiști și curajoși ai patriei. La răscoala din 1907, jandarmii pulii nu știau pe unde să se ascundă. Au ieșit la bătut țăranii abia după răscoală, când îi prindeau singuri. Pe lege se pișau viril, în 1938, când ordinul regelui a fost să însceneze o evadare și să execute sumar lideri legionari. În 1939 au repetat figura, de data asta fără să se mai ascundă, împușcând pe străzi legionari aleși la nimereală drept răzbunare patriotică pentru asasinarea primului ministru.

În timpul celui de-al doilea război mondial, ordinele țărișoarei “scumpe” și “mândre” erau să se facă curățenie etnică, iar jandarmii au strâns, deportat și omorât “cu drag” o grămadă de evrei și țigani. Pentru că ordinele sunt ordine. Wikipedia dixit:

Comandantul legiunii de jandarmi Orhei, Constantin Popoiu, a atras atenția jandarmilor săi că „trebuie să-i extermine pe evrei dela pruncul în fașă până la bătrânul neputincios, toți fiind periculoși pentru nația română”

“Dacă-i ordin, cu plăcere” și-or fi zis jandarmii de atunci care-și făceau “rostul” pentru țară și popor.

Tot jandarmi erau cei care dădeau foc populației civile din Odesa ocupată de vajnica armată română, ca represalii pentru rezistența armată la ocupația militară. Lege și ordine.

După ce au venit rușii la putere, jandarmii s-au transformat în Securitate și Miliție, continuând să asculte orbește ordinele de a lupta împotriva propriei populații.

După revoluția din 1989, “Trupele de Securitate” au fost redenumite în “Comandamentul Trupelor de Jandarmi” și jandarmii au continuat să slujească țărișoara, aducând ordinea cu pulanul și instituind legea celui mai puternic până în ziua de azi.

Păi să nu te cutremuri de atâta istorie în spatele mascatului care-ți rupe oasele și-ți provoacă hemoragii interne la protest?

2 thoughts on “oameni de arme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.