civilizația de la cur se împute

smells like ass” zice un personaj despre mașina celuilalt, în comedia de acțiune și de duzină The Hitman’s Bodyguard. De ce ar fi curul cel mai urât mirositor lucru cu care să compare putoarea mașinii? Poate pentru că mare parte din americani (și probabil din toată lumea civilizată) are un mare defect de igienă – se spală la fund doar când face duș sau baie și în restul timpului se preumblă cu urme uscate de fecale care n-au fost complet înlăturate de hârtia igienică.

În mod ideal, fundul trebuie spălat cu apă după ce e șters cu hârtie igienică. De fiecare dată. Italienii sunt foarte mândri de faptul că toate băile au bideu instalat și igiena lor e cea mai cea din toată Europa. Bideul e bun și la spălat vulva după urinare, nu doar fundul. E o invenție foarte utilă, dar nu e o invenție italiană.

Bideul a apărut în Franța, la sfârșitul secolului XVII, cu o conotație inițial negativă – pentru că a ajuns în scurt timp prin bordeluri, unde spălarea rapidă între doi clienți era necesară. În a doua jumătate a secolului următor, regina napoletană aduce un bideu din Franța și-l instalează la Reggia di Caserta – un castel tocmai construit de Bourboni ca să-l rivalizeze pe cel din Versailles. De acolo s-a răspândit în toată peninsula.

Între timp, francezii au început să renunțe la el de prin anii ’70, trecând la șervețele umede – genul care înfundă din când în când canalizările, pentru că sunt mai groase și mai rezistente decât hârtia igienică. Italienii și portughezii sunt încă pe baricade, spălați, curați și uscați ca niște vajnici apărători ai igienei corporale, înconjurați de barbari cărora le miroase curul.

P.S.: și vechii romani se spălau la fund după ce se căcau, cu un burete umezit la capătul unui băț. Mare parte din musulmani se spală și ei – pentru că unele norme de igienă fac parte din preceptele religioase – dar cu tehnologie mai primitivă, gen un furtun de apă lângă WC. Apropo de tehnologii primitive, un furtun de duș suficient de lung permite utilizarea căzii de baie drept bideu, așezați primitiv pe margine – soluție adoptată și de italienii din afara țării, între două postări pe net în care să se plângă de lipsa civilizației.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.