apocalipsuri și nevoi

The State e o miniserie excelentă despre niște musulmani britanici care se duc în Siria ca să lupte în jihad alături de ISIS. Realizatorul s-a documentat bine și ne arată, în 4 episoade de câte 48 de minute fiecare, detalii foarte interesante din lumea celor care vor să grăbească apocalipsa.

Nu că ar fi vreun secret – informația apare în primul număr din revista de fițe al teroriștilor – dar e discutat mai rar. Scopul declarat al ISIS-ului e să împlinească profeția unui mare război între credincioși și Imperiul Roman (care a dispărut între timp, dar e la fel de bun și imperiul American) pe care credincioșii îl vor câștiga cu o treime din ei morți, o treime dezertori și treimea rămasă – cuceritoare a Constantinopolului. După aia vine Iisus din cer și o pune de-o dictatură globală timp de 40 de ani, după ce se bate pe umeri amical cu Mahdi (Mesia islamic) care are o domnie mai scurtă – doar 7 ani.

Ce caută Iisus în escatologia islamică? Coranul (și implicit hadith-urile) au fost plagiate la greu după textele sacre iudeo-creștine și Mohamed a fost băiat bun și a dat la toată lumea câte un rol. Astfel, deși Iisus e redus la un simplu profet, se bucură oricum de o poziție privilegiată.

Toată nebunia asta nu e monopolul musulmanilor. Avem și noi nebunii noștri – evanghelicii care constituie un sfert din populația Statelor Unite sunt convinși că au o datorie religioasă de a susține necondiționat Israelul pentru a împlini apocalipsa creștină. Tribul ales trebuie să se întoarcă în posesia pământului făgăduinței și să se războiască din greu cu vecinii cei necredincioși. Două treimi vor muri în bătălie, după profetul Zaharia, iar treimea rămasă se va converti la creștinism – după creștinii optimiști.

3 thoughts on “apocalipsuri și nevoi

 1. Mey, pt. a 15-a oara. Nu era Imperiul Roman, ci cel bizantin. Arabii il numeau corect Rim. Da’ era alta mancare de peste. Erau inca multi romani pe vremea lu Mohamed, da’ erau si greci si anatolieni si dalmatieni si traci si armeni si de toate. Regulile erau schimbate, desi purpura si coroana inca erau alea vechi.
  Uite aici un exemplu de ce “imperiul roman” apare ca dusmanul cel mai de soi: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mu%27tah
  Luat bataie cum trebuie.

 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Empire#Nomenclature :

  “The first use of the term “Byzantine” to label the later years of the Roman Empire was in 1557, when the German historian Hieronymus Wolf published his work Corpus Historiæ Byzantinæ, a collection of historical sources.”

  “The Byzantine Empire was known to its inhabitants as the “Roman Empire”, the “Empire of the Romans” (Latin: Imperium Romanum, Imperium Romanorum; Greek: Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων Basileia tōn Rhōmaiōn, Ἀρχὴ τῶν Ῥωμαίων Archē tōn Rhōmaiōn), “Romania” (Latin: Romania; Greek: Ῥωμανία Rhōmania), the “Roman Republic” (Latin: Res Publica Romana; Greek: Πολιτεία τῶν Ῥωμαίων Politeia tōn Rhōmaiōn), and also as Rhōmais (Greek: Ῥωμαΐς). The inhabitants called themselves Romaioi”

 3. Eu ce am spus pana acum? Da, ei erau. Astia sunt Romanii lu Mahomet. Numai ca era alta entitate decat aia de la Roma. Coroana imperiala a fost trimisa in 476 la Constatinopole, oras dezvoltat in metropola cu 150 de ani inainte. Imperiul Roman de apus a incetat sa existe, dar cel de Rasarit a continuat. Numai ca in 150 de ani de la 476 si 300+ de la Constantin, a devenit altceva decat Roma. Avea alta structura, alte idealuri, alte populatii, alta organizare.
  Deci: Imperiul Roman al lui Mahomet nu este cel de la Roma. E o alta entitate. E cel cu capitala la Constantinopole. D’aia toata teoria lor escatologica e buna de aruncat la cos. Mai ales ca acum Ctopole se numeste altfel si e, culmea, intr-o tara sunnita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.