În lumea serialelor TV, universul conspiră la confirmarea clișeelor sociale. Nu contează cât de mare e conflictul între fapte și așteptări, sistemul va găsi o metodă prin care să demonstreze că așteptările erau justificate.
i se citea nevinovăția pe față
Criminal Justice pare filmat în anii ’80, dar e din 2008. În primul sezon, un puști din clasa mijlocie e găsit cu arma crimei asupra lui și e plin de sângele victimei – o bagaboantă care s-a urcat în taxiul furat de puști de la propriul tată pentru o aventură în oraș. Bagaboanta, jucată de o Ruth Negga exotică și fascinantă, îl corupe pe tânăr cu droguri și sex. Ce sens are ca puștiul s-o fi omorât așa, din senin?
Urmează cinci episoade în care Moffat forțează sistemul legal să demonstreze nevinovăția unicului suspect. Era de fapt o terță persoană care a intrat în casă ca să planteze cuțitul în duduia adormită.
Partea fascinantă e că avocații britanici sunt împărțiți în două căprării distincte: solicitors și barristers. Primii sunt mai neciopliți, interacționează cu clientul, negociază costul serviciilor, caută dovezi, etc. dar nu au voie să pledeze cazul în fața judecătorului. Aia e treaba barrister-ilor – oameni cu carte și perucă, oameni care nu se coboară la nivelul prostimii. Plata lor nu vine direct de la client, ci clientul plătește necioplitul și necioplitul plătește avocatul educat.
Au avut loc niște reforme în sistem și în unele locuri îi lasă și pe solicitors să poarte perucă și rochie neagră și chiar să pledeze în niște curți mai mici, mai de la țară.
așa ceva nu există – vina victimei de profesie e ca girafa țăranului
Al doilea sezon mărește doza: o casnică deprimată care se futea cu psihiatrul bagă un cuțit în abdomenul soțului. Și ei i se citea nevinovăția pe față, că doar își iubea copiii. Masculul cel rău o controla din toate pozițiile, o înnebunea cu cruzime și o viola în cur. Casnica, jucată magistral de Maxine Peake, era – desigur – o victimă. Sistemul recunoaște asta și o condamnă la doar cinci ani de închisoare, cu eliberare după doi jumate, pentru bună purtare și fantezii feministe. Lumea imaginară s-a întors pe făgașul ei normal.
when she passes, each one she passes goes “not guilty”
Nici americanii nu se lasă mai prejos. În The Sinner, Jessica Biel înjunghie un fraier pe plajă și ajunge la închisoare. Detectivul știe că o bunăciune nu poate să fie altceva decât o victimă, așa că sapă cu îndârjire în trecutul misterios al tinerei. Poate a spălat-o vreo sectă pe creier, poate face parte din MKUltra, poate au drogat-o și prostituat-o niște sataniști. Ceva trebuie să explice convingerea lui (și a noastră). Nu contează că părinții abuzivi și hiper-religioși sunt niște caricaturi. Pot să fie și extratereștri dacă ajută să demonstreze că duduia n-are nicio vină. Hai liberare!
P.S.: Faptul că detectivul-sclav era mesmerizat de o dominatoare grasă și urâtă arată că, deși plin de defecte, avea de fapt un suflet bun și feminist.