post-scarcity, pre-humanity

Nebunia unei agriculturi unde principala problemă e supraproducția se manifestă din nou, de data asta sub forma crescătorilor de vaci care aruncă lapte praf peste sediul Consiliului European: http://www.bbc.com/news/world-europe-38726055

Ce-i mână pe ei în luptă? Decizia birocraților de a vinde lapte praf din rezervele făcute în trecut pentru a menține un preț artificial. Asta ar duce la scăderea prețului actual, desigur, iar fermierii ultra-subvenționați și proaspăt scăpați de limite de producție vor să vândă din ce în ce mai mult fără ca prețul să devină din ce în ce mai mic. Nu-i așa că-i frumos capitalismul pe banii fraierilor?

2 thoughts on “post-scarcity, pre-humanity

 1. de ce nu il doneaza alora care crapa de foame, ca tot plangeau se soarta copiilor murdariti cu funiningine din Alep, nu inteleg. numai pretul de stocare/depozitare arde bine la buzunar.
  supraproductie de lapte? ce e aia? again, trimis, donat, dat moca la postdoci.
  n-au curaj sa intre in corporatiile din agricultura, ca alea dau supra-.

 2. Donațiile se fac, dar mai cu filtru și doar prin UE care le distribuie cu moderație la firme locale (gen Caritas-ul catolic în Italia) care garantează că se dau doar la săracii-săraci.

  Dacă s-ar da la liber, ar influența prețul pe piață.

  Supraproducția vine dintr-o eficientizare uriașă la toate nivelurile. Producem așa de mult lapte aici în nord că acoperim cerințele întregii țări și mai avem și surplus. Acum câțiva ani, când UE punea limite și dădea amenzi, politicienii locali garantau crescătorilor de vaci că-i apără statul de europenii cei răi așa că produceau și mai abitir.

  Marea lor problemă e să împace surplusul ăsta cu menținerea prețurilor mari la desfacere – cam 1€ litrul de lapte, cam 30€ kilogramul de Parmigiano Reggiano maturat 3 ani (și o tonă de alte brânzeturi cu prețuri intermediare).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.