Anul trecut, în aprilie, jurnaliștii de la Vice italia au făcut un reportaj despre pescarii români care braconează cu veselie pe râul Po. Zic că majoritatea ar fi lipoveni din Tulcea. După ce au pieptănat bine de tot Dunărea cu tot cu deltă, au venit în locul în care somnul introdus prin anii ’50 s-a înmulțit spectaculos.
Pricipalul motiv e că italienii n-au vrut să-l mănânce. Pe urmă, speciile autohtone de pești și păsări au fost o pradă ușoară și abundentă. Autoritățile l-au declarat specie invazivă, au interzis pescarilor să-l arunce înapoi în râuri dacă-l pescuiesc și s-au apucat să ardă peștii colectați pentru că nu-i voia nimeni.
La un moment dat au intrat pe fir românii care nu numai că-l braconează pe monstru, dar îl și cumpără și-l transportă pe-un picior de plai unde lumea știe ce să facă cu el. Din păcate, e plin de substanțe toxice ca mercur și dioxină, pentru că în Po se aruncă o grămadă de deșeuri din nordul hiper-industrializat și cu o agricultură intensivă de speriat.
Cu cât peștele trăiește mai mult, cu atât acumulează poluanții, iar somnul trăiește zeci de ani până ajunge să aibă peste 2 metri lungime și peste 100 kg. Cine știe în ce hal au ajuns râurile, mările și oceanele se limitează la pești care se maturizează repede. Cine nu, mănâncă somn din Po.
P.S.: cică “Po” s-ar chema “Pad” pre limba celor care au italianizat “nici un” în “niciun”. Oameni neserioși…
pai nu e braconaj. pestele e declarat specie invaziva, autoritatile italiene il ard sau ce fac cu el, de ce s-ar baga? problema e la granita romana, ca nu ar tb. sa ii lase cu tonele de somn.
nivelurile astea de mercur, dioxina mai sunt si ele monitorizate, zic eu, chiar si in italia, mai ales ca e in nord. apa din po se foloseste la baut? daca da, atunci n-o fi dracul chiar atat de mare. si cica autismul nu e legat de mercur, asa ca e ok:)
Prind și alți pești, nu doar somn, iar ăia mai jigodii folosesc curent electric ca să omoare tot ce mișcă.
Se fac măsurători, sigur că se fac: http://www.lastampa.it/2016/02/28/cronaca/pesce-siluro-allarme-rosso-appello-ai-pescatori-non-mangiatelo-inquinato-Ejee8PIHNYGa88MwTAsGNO/pagina.html
“Emerging and priority contaminants with endocrine active potentials in sediments and fish from the River Po (Italy)” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25956513