mors tua vita mea

În 2008 un tehnician IT al celei mai mari bănci din Liechtenstein a șutit datele despre conturile evazioniștilor și le-a vândut guvernului german pentru câteva milioane de euro. Au fost interesate să cumpere și alte câteva guverne. Celelalte, care se făceau că plouă, le-au primit gratis în 2010 din Australia unde s-a refugiat miticul.

Atunci au ajuns și la fiscul italian, care cu chiu cu vai s-a apucat de investigații. Cel mai mare cont din paradisul fiscal mai elvețian decât Elveția aparținea celei mai mari firme farmaceutice din Italia – Menarini – și conținea 476 milioane de euro. După ce au mai săpat un pic au descoperit că suma ascunsă în conturi străine e de cel puțin 1,2 miliarde.

Ce făceau șmecherii din big-pharma? Suveica principiilor active: și le vindeau între ei prin diverse firme și filiale până creștea artificial prețul, după care le importau în Italia și statul trebuia să le deconteze prin sistemul sanitar. În paralel, duceau o campanie asiduă împotriva medicamentelor generice și corupeau într-o veselie oamenii care stabileau limite de prețuri (prin cele mai șic saloane romane, nu cu plicul prin birouri, ca mârlanii).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s