dōmo arigatō, Mr. Roboto

Comuniștii de la Fondul Monetar Internațional sugerează că un venit de bază finanțat din taxe pe capital n-ar fi chiar rău (ultimul paragraf).

Adevărul e că există justificări ale unui asemenea aranjament care se pupă și cu ideologia de dreapta. Cel mai important obstacol rămâne de ordin etic – convingerea aproape universală că sărăcia e cauzată de lene iar lenea trebuie pedepsită cu moartea.

via | /r/BasicIncome

P.S.: comuniștii reali n-ar fi de acord cu bani moca, pentru că au și ei o morală proletară care zice “fiecare după posibilități”. Firile artistice care o freacă toată ziua bună ziua, în loc să contribuie la cincinal, sunt niște paraziți care sug sângele poporului.

7 thoughts on “dōmo arigatō, Mr. Roboto

 1. Nu-i chiar așa Stefane.
  Oamenii sunt diferiți – pe unii îi duce capul, pe alții cîrca.
  Pe unii… nu-i duce nici una, nici alta.
  Pur și simplu, nu-s buni nici de săpat șanțuri, nici de programare în C++.
  Altfel, funcționează perfect în societate: fură, jefuiesc, omoară, violeză și sunt pefect capabili să conducă mașini și să comande pizza la telefon. Manipulează și telefoane inteligente ori laptoape.
  Unii trimit chiar scrisori din Nigeria.
  Nu-s toți închiși la culoare: Steven Hayes și Joshua Komisarjevsky, ca exemplu.
  Cu ei ce faci?
  Sunt milioane.
  Nu vor să muncească “cinstit”, dar vor ce au alții: femei, bani, mașini.
  Repet
  Cu ei ce faci?

 2. Ce fac și acum – îi țin în cârcă cu taxele mele, doar că vreau o variantă în care să pot elimina birocrația creată în jurul ajutoarelor sociale.

  Asta place mult imperialiștilor obsedați de “small government”: dacă elimini pensii, scutiri, reduceri, alocații pentru copii, etc. și pui în loc un UBI lipsit de criterii, demontezi o întreagă armată de bugetari care plimbă hârtia prin birouri. Rămân doar ăia pentru cetățenii cu nevoi speciale care nu pot fi acoperite de “basic”.

  Faptul că leneșii, hipioții și șmecherii continuă să trăiască pe banii contribuabililor nu mă deranjează câtuși de puțin. Ba chiar sunt curios cum ar fi viața într-o asemenea societate. Cum s-ar schimba relația angajat-patron atunci când angajatul poate să plece în orice moment și are cât timp vrea ca să găsească altă slujbă? Care va fi salariul pentru meserii nasoale gen gunoier? Cum vor evolua obiceiurile financiare atunci când economisirea nu va mai fi necesară pentru supraviețuire? Cum va evolua piața imobiliară când închirierea devine accesibilă tuturor adulților?

  Unconditional Basic Income are așa de multe aspecte interesante că obiecția etică devine irelevantă.

 3. Presupun ca esti destul de satul de argumentul meu, cum ca daca se face atata zgomot pe o chestie (normala dealtfel), atunci ceva nu e in regula. Cine si de ce ii plateste pe toti PR-istii astia cu tablouri vivante, demonstratii, stegulete, website-ul? Daca este atat de extraordinar, nu e nevoie de PR.
  Apoi, experimentul Cipru nu poate fi considerat un succes – ai citit si tu detaliile si ce a urmat, cat de putini s-au inscris.
  The devil is in the details: in tari precum Germania sau scandinave, minimum basic income va fi calculat cu cap si mai ales etic. In alte tari…nu sunt sigur.
  Mie deocamdata imi pare o metoda care poate fi folosita pentru a creste somajul, fara a il declara asa. Iar pt. tineri chiar nu il vad folositor – va scadea motivatia de a urca in mod dramatic. Si ne putem trezi in cativa ani cu generatii de BIE, spargand seminte la coltul strazii. A, da, unde drogurile mai usoare sunt legale, the dude va fi si vesel.
  Relatia angajat-angajator poate evolua in ambele directii. Daca BI asta va fi intotd. un pic mai mare decat salariul minin si vor exista reguli care sa permita un BIE sa revina cand vrea in campul muncii, atunci, da, poate angajatorii vor fi un pic presati. Daca, insa, BI va fi mai mic decat salariul minim si/sau omul va tb. sa astepte si 1 an pana i se va da dreptul sa lucreze din nou, atunci angajatorii vor pune biciul si mai tare pe angajati.

 4. Multe lucruri aparent normale au un PR suspect: igiena, evitarea insolației, lărgirea găurii de ozon, topirea ghețarilor, etc. Nu poți să consideri PR-ul drept un argument împotrivă.

  > poate fi folosita pentru a creste somajul

  Avem deja o grămadă de NEET (Not in Education, Employment, or Training). Doar o treime din populație e activă într-o țară ca Italia. Mă îndoiesc că raportul ăsta se va schimba semnificativ, dar o scădere a numărului de angajați nu e neapărat un lucru rău dacă prin asta se reduc slujbele inutile. Vezi, de exemplu, angajații agenției de transporturi din Roma care au obținut adeverințe de la medic cum că nu sunt buni de condus autobuze sau metrouri și trebuie musai să o frece la birou; după o verificare în masă, 160 din ei s-au vindecat brusc: http://www.blitzquotidiano.it/cronaca-italia/atac-falsi-invalidi-160-autisti-sotto-inchiesta-e-nelle-farmacie-2-2545793/ .

  Deci nu văd șomajul ca pe ceva negativ în sine. Chiar nu e loc pentru toată lumea pe piața muncii. E loc, în schimb, la voluntariat.

  > Daca, insa, BI va fi mai mic decat salariul minim

  Nu prea contează, pentru că UBI l-ar primi cu toții – angajați și neangajați. Salariul e în plus. Tot ce contează e dacă poți să trăiești decent din UBI, caz în care n-o să mai ai niciun motiv să taci și să înghiți când te ia la pulă șeful. Aici e schimbarea de dinamică. Cum vor fi tratați angajații care nu sunt nevoiți să lucreze ca să supraviețuiască?

  P.S.: libertarienii din Silicon Valley sunt îndrăgostiți de UBI pentru că facilitează introducerea pe scală largă a automatizării. Acum intri în conflict cu autoritățile locale, care ți-au făcut o grămadă de favoruri, dacă anunți brusc că dai afară sute de oameni și bagi roboți în locul lor.

 5. Ștefan – ce-i aia “decent” din UBI? Întreb sincer, nu dau cu paru’. Decența e dependentă de locație, de politica locală, de cultură. Ce e decent pentru Germania e lux pentru Somalia, este?
  Speranța ta pentru reducerea
  birocrației legată de welfare state moare prima. E un truism că birocrația se multiplică și crește, niciodată scade. De la imperiul roman încoace, gen.

 6. Pai tocmai asta e, ca UBI nu va fi primit de cei care muncesc – vezi ps-ul tau. ori ubi ori salariu. altfel, e un ban in plus care va face un spike inflationist si cam asta e tot. pe mine ma intereseaza relatia, daca va fi, intre UBI, ajutor de somaj, salariu si beneficii: medicalul si pensia. cei cu UBI noapte buna pensie.
  Cu UBI se umbla la niste chestii de baza. Si de aici scepticismul meu. Ca nimeni in lumea asta, mai ales din partea unor guverne conduse mai mult sau mai putin pe fata de corporatii, nu iti va da ceva moca just because. Unde se va mai umbla cu ocazia UBI? Ce se va mai “redefini”?

  Somajul e ceva negativ in sine, caci arata a failure din partea guvernului. Ca asta iti strange ajutorul de somaj si asta ti-l da cand esti somer. Somajul e legat de o anumita filosofie. Nu vorbesc de cel inerent oricarei economii, ci acela endemic, never-ending, acela care nici macar nu mai e declarat. Si ceva imi spune ca cineva pe UBI nu va face voluntariat sa il bati. Fac hartistii (care au fel de fel de plase in vest, cel putin) voluntariat?
  Iar aia cu PR-ul, iti trebuie doar niste time lapsing movies, sau fotografii la distante temporale sa vezi ca ghetarii se duc dracului in general si peste tot. No need for rocket science. La fel si cu igiena, sau ce o mai fi. Fenomenele sau efectele se vad clar, pe cand UBI inca este o discutie, iar efectele sale nu vor fi f. vizibile pt. oricine.

 7. Partea de “unconditional” aia înseamnă, că-l primesc și cei care muncesc: http://basicincome.org/basic-income/

  Inflația inițială e inevitabilă, dar nu cred că ar fi suficient de mare să submineze întreg programul.

  Absența criteriilor de acordare a venitului de bază are drept consecință interesantă demontarea unui întreg aparat birocratic. Nu mai e nevoie de funcționari și birouri pentru a verifica ceva pentru că nu mai e nimic de verificat. Plângerile că nu au venit banii la împlinirea vârstei X pot fi gestionate direct de fisc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.