plutocrație și populism

Serialul de comedie Silicon Valley arată multe aspecte reale din cultura de care face mișto, dar e limitat de nevoia de a fi credibil. Realitatea nu are astfel de limite, așa că poate să producă miliardarul imigrat din Germania de Vest – la vârsta de un an – care iubește mult de tot monopolul și banii publici sub forma investițiilor CIA într-un fel de Stasi privat – Peter Thiel.

Libertarian, republican, guru al startup-urilor fără profit, venture capitalist, lider de opinie și mai nou un suporter fervent al lui Donald Trump, Thiel a urcat pe scena convenției republicane și a ținut un discurs care n-ar fi putut să apară în nici un serial TV, atât e de ridicol.

Fenomenul miliardarilor duși cu pluta care ajung să influențeze politica de nivel înalt e greu de înțeles. Nu sunt oligarhii care au acumulat averi timp de zeci de generații, nu sunt boierii care au putere politică pentru că controlează majoritatea resurselor. Sunt mai degrabă o combinație între nouveaux riches pe model rusesc și baronii cauciucului pe model american.

Noutatea averii îi face mai imprevizibili din punct de vedere ideologic, mai distanțați de realitatea boschetarilor pe care ar putea să-i vadă prin geamurile limuzinelor dacă ar ridica ochii din ecranul telefonului. Miliardarii de silicon își creează propria realitate care oglindește angoase și vise personale. Așa au ajuns să creadă că sunt un factor pozitiv pentru economie cu firmele lor care cheltuiesc mai mult decât încasează și cu sculele care ajută guverne din ce în ce mai autoritare să supravegheze în masă proprii cetățeni din ce în ce mai distrați.

Viitorul măreț pe care-l construiesc nu e unul cu colonii pe Marte – o propunere absurdă când nu suntem în stare să facem colonii autosuficiente nici măcar pe Lună, nici măcar în stațiile orbitale, nici măcar în regiunile polare terestre. Nu, viitorul lor e unul în care corporațiile înlocuiesc treptat statele pe scena globală și realitatea resurselor distribuite inegal se va traduce în conflicte armate. Războaiele pentru petrol au început deja. Urmează războaiele pentru minerale rare, cele pentru apă, cele pentru uscat după înălțarea nivelului oceanelor, etc.

Viitorul e o distopie SF iar cavalerii apocalipsei sunt niște ciudați din Silicon Valley. Mai puțin Star Trek și mai mult Continuum.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s