să-mi numeri cromozomii

Theophilus S. Painter a fost un foarte important histolog la începutul secolului trecut. Deși era specializat în insecte, a publicat în 1923 un articol în care anunța că numărul de cromozomi umani e 48 (în loc de 46 cât e de fapt). Greșeala asta a rămas în istorie nu pentru că ar fi fost umilitoare – tehnicile folosite îngreunau mult numărătoarea – ci pentru că a rămas necorectată până în 1956, deși tehnicile de fixare se îmbunătățiseră semnificativ la începutul anilor ’50.

Se pare că nimeni nu a avut curajul să-l corecteze în tot acest timp pentru că omul era autoritatea absolută în domeniu, așa că dacă îți ieșea un alt număr decât 48 mai numărai până ieșea bine sau recunoșteai că ai greșit tu și foloseai valoarea din literatură. Partea frumoasă e că au ajuns să publice manuale cu poze în care se vedeau 46 de cromozomi dar legenda zicea 48.

via | https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority#Inaccurate_chromosome_number

P.S.: drept dovadă că nu poți scrie despre greșeala altcuiva fără să faci tu însuți greșeli, articolul din Nature dă 1921 drept anul publicării primului articol despre materialul genetic uman al lui Painter (în loc de 1923). Oare eu ce greșeală am făcut? (în afară de faptul că l-am promovat de la “citolog” la “histolog”, aia e făcută special)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.