dezastrul ca ocazie

Era 4 mai 1986 când niște nemți șmecheri au găsit soluția pentru o problemă de alimentare a reactorului nuclear THTR-300 din Renania de Nord – Westfalia. Combustibilul era învelit în niște sfere de grafit care au umplut țevile de praf și fragmente radioactive până când la un moment dat o sferă s-a blocat și reactorul a trebuit să fie oprit.

Modelul ăsta avea foarte multe probleme tehnice, investitorii erau nervoși, iar soluția propusă ar fi prelungit perioada de inactivitate cu 2-3 săptămâni până când veneau filtrele speciale care ar fi oprit praful în timp ce țevile erau “suflate” cu heliu sub presiune. Din fericire, cu câteva zile înainte avusese loc accidentul de la Cernobîl și un nor radioactiv plutea vesel deasupra planetei. Cineva a dat drumul manual la heliu, praful a ajuns în atmosferă, problema a fost rezolvată rapid, eficient și nemțește.

Din păcate pentru ei, în aceeași zi un anonim a informat autoritatea de mediu care s-a apucat să facă niște măsurători. Mare parte din contaminanții din zonă nu puteau să provină de la Cernobîl, ci doar de la THTR-300. S-a declarat accident și reactorul a continuat să șchiopăteze până în ’89 când a fost închis și proprietarii au dat faliment. Statul german a trebuit să acopere pierderile de vreo 92 de milioane de mărci. C-așa-i în tenisul cu bile de grafit.

via | Slashdot

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s