financial impotence

Nivelul de trai și stabilitatea financiară sunt două lucruri complet diferite. Se vede clar din articolul ăsta care pleacă de la știrea că aproape jumătate din americani nu sunt în stare să scoată din buzunar 400 de dolari pentru o urgență, fără să se împrumute sau să vândă ceva: The Secret Shame of Middle-Class Americans.

4 thoughts on “financial impotence

 1. Vaai… mi-a dat lacrimile.
  Și-a spart contu’ de pensie (401k) ca să facă nuntă la prințesă.
  Unii sunt naivi, n-au idee cît e 401k al cuiva care are casă în E. Hampton și apartament în Brooklyn. Care are cărți publicate (unele de succes de piață), comentator la radio, teveuri… articole… fără număr-fără număr…
  Vă zic io: foo… 5 sute de mii.

  Nu-i de mirare că lumea borăște la plînsetele lui… și mai ales… la identificarea lui cu “clasa mijlocașă”.

  Zic să pornim o chetă ceva, să ajutăm liberalii miorlăiți care n-are bani de cozonac, că oo își cumpără singur.
  Și care scriu articole plîngărețe în zdrenț… pardon, publicații liberale, vroiam să zic, da’ mi-a luat tastatura pe dinainte. Și care se dau de exemplu de clasă mijlocașă în Hamerica. Cu casă în Hamptons, cu școli private, cu apartament pe care n-are cum să-l vîndă… și cu dedlain de scris pe care nu poa’ să-l respecte, că nah… îl chinuie aiaresu’ cu taxele.

  http://www.slate.com/articles/business/the_bills/2016/04/neal_gabler_s_atlantic_essay_is_part_of_an_old_aggravating_genre_the_sad.html#comments

  Acuma… serios:
  Ștefan, tu te consideri sărac, clasa mijlocașă ori top 1%?
  Întreb, nu dau cu paru’.

  În funcție de unde te consideri, cum stai cu cheltuielile?

 2. Nu degeaba am făcut distincția între nivelul de trai și situația financiară. Nu trăiesc pe picior mare ca autorul articolului, dar pentru că cheltuiesc mai puțin decât încasez, n-am probleme în a scoate echivalentul a 400$ din buzunar în orice moment.

  Deci din punct de vedere financiar, stau mai bine decât jumătate din voi, pentru simplul motiv că am un “net worth” fără un minus în față. Lasă aruncatul cu noroi în liberali și gândește-te că poate e o problemă mai serioasă în țara tuturor posibilităților dacă până și clasa de mijloc e la un pas de faliment.

  P.S.: pun pariu că vreo jumătate din ăia care n-au pus bani deoparte sunt republicani turbocapitaliști. Temporarily embarrassed millionaires care mâine-poimâine or să câștige powerball-ul. E doar chestiune de timp…

  P.P.S.: articolul din Slate e mai la stânga decât ai crezut (ce trece drept stânga pe acolo) iar crima scriitorului falit e de fapt că nu și-a verificat privilegiile deși era în același timp alb și mascul :-)

 3. Domnu… Ștefan…
  Băi acesta, băi cu pește.

  Făcînd io o pauză de la pus țigle de podea, (am întins lipiciul, acuma aștept să se zvînte) îmi permit să philozofez la d-ta pă gloabă, că nă-i fi d-ta Don Chihote, nu?

  Pentru început, comiți o greșală tipic ioropeană apropo de Hamerica.
  Mă rog, nu-i o greșală, e o problemă de neînțelegere a culturii specifice.

  E ceva similar cu hamericanii care nu înțeleg de ce s-au războit croații cu sîrbii și bosniacii și macedonenii și cu cine mai era ca nație în Iugoslavia.
  Ori cum hamericanii nu pricep conflictul înte musulmanii shia și sunni.
  Pur și simplu, le depășește capacitatea cognitivă, cum zicea Pleșu, D-zeu să-l ajute, să mai producă ceva filozofii, că de nenea Tismăreanu m-am plictisit.

  Americanii nu se războiesc între ei la nivel de trib; ei se omoară la nivel individual, gen… te-ai uitat urît la mine? Haț! ia un glonț!

  Europenii acuma, fac confuzie între apartenența politică și conștiința personală.
  Diferența la americani nu e între republicani și democrați – aia e diferență care nu există! – “pleacă ai noștii, vin ai noștrii!” – e între conservatori și liberali. Mulți republicani sunt liberali așa cum mulți democrați sunt conservativi.
  N-o zic eu, o zice istoria.

  Citez:
  “…vreo jumătate din ăia care n-au pus bani deoparte sunt republicani…”

  Politica e una, “inner conviction/personality/faith” e alta. Indiferent de politică, americanii sunt credincioși.
  Religioși, adică. În majoritate covîrșitoare. 99,4% aparțin unei religii.

  Ori… asta contează. Pentru personalitatea colectivă, zic. Ca și pentru cea individuală.
  (dacă tre’ să explic legătura între religie și comportament, spune, e plin uichiul de lince)
  Americanii nu-s înclinați să se vaite că ceva nu le-a ieșit; ei caută să înțeleagă DE CE nu le-a ieșit.
  Pentru un european care se informează din NYT, or Atlantic, or consideră America din filme de la Holiud, un astfel de comportament e ceva bizar.
  Cum băh… tirania albilor, alea-alea? Ce dreaq’ frate, e clar că ne asuprește… patriarhia…

  Am dat linc la articolul din Salon pentru comentarii – deși erau destule și la articolul original din Atlantic. Atît Atlantic, cît și Salon sunt publicații de stînga – deci au în majoritate comentatori de stînga. Evident, ceva șulfărie se face, ca să se mențină tonul general dictat de publicație – dar asta e normal.
  Chiar și așa, comentariile punctează chestia esențială: dacă îți bați joc de norocul tău… nu te văita de rezultate.

  Avem aici un profesor la facultate, comentator pe sticlă, emisiuni la radio, cărți scrise, scenarii vîndute, casă în Hamptons… care se vaită că el e ca jumate din clasa de mijloc americană – adică… falit.

  Tre’ să mănînce oo … ca să supraviețuiască (probabil cu cozonac). Și un vin alb, franțuzesc, acru de te strepezește… da’ e franțuzesc, pla mea…

  Groaznic taică… cheltuind pensia pe o nuntă; uauuu…
  Încasează avansul la o carte, dar n-o predă la timp.
  Se vaită că e dat în judecață pentru nerespectarea contractului.
  Cheltuiește avansul, da’ nu plătește taxe pe suma aia.
  Îl ia departamentu’ de taxe la bani mărunți, zice că n-are de unde, că i-a cheltuit.
  Emisiune la radio, apariții la teveu.
  Băiat de băiat, ce mai.
  Nevasta producător de filme, nu lucrează, crește copii.
  And on, and on, and on…

  Sunt curios cît l-a plătit Atlanticul pentru mizeria aia lungă care te-a îngrijorat pe tine de soarta Americii mijlocii.

  Dacă tu crezi că nea Ăsta e reprezentativ pentru clasa de mijloc în America… eu zic că te înșeli.
  Clasa de mijloc în America nu-i deloc la un pas de faliment – doar clasa tîmpiților e.

  Mă bucur că tu nu aparții clasei din urmă menționată.
  Vorbesc serios, chiar mă bucur.

  Dar gîndește cîți romîni fac împrumut să-și ia ultimul aifon.
  Extrapolează și vezi cum se duce Romînia de rîpă, că clasa de mijloc e falimentară.

  Clasa de mijloc în America nu joacă la loz în plic, sunt prea ocupați cu munca.
  Nici nu aruncă banii-n vînt, ca să-și arate “valoarea”.
  Nici nu-și cheltuiesc pensia la botezuri și cununii.

  Ăia nu-s de mijloc.
  Nici de clasă.
  Ăia-s tîmpiți, precum am zis mai sus.

 4. Mai multe cretinisme si clisee pe mm2 mai rar si f. greu. Dpv cognitiv.

  Stefan, trollul asta care isi zice Blegoo pana si pe Linkedn (tre sa ai ceva apasant tare pe circumvolutiune pt. asa ceva) traieste intr-o lume complet paralela.
  Doar cateva exemple: 1. americanilor li s-a rupt si li se rupe d’alde croatia, bosnia, kosovo et al. 2. americanilor li se rupe in principiu si de siiti/suniti. Conteaza doar ce le spune CNN-ul si Fox-ul.
  3. Americanii NU cauta sa inteleaga ceva. Nu sunt in stare sa scrie un nume fara “spell”, la televizor geme de ipocriti infantili “vai n-am stiut” si toate canalele ii indeamna sa NU inteleaga. Daca intr-adevar ar incerca sa inteleaga, ar fi in strada.
  4. Clasa de mijloc ARUNCA bani in vant ca sa isi arate valoarea. Trebuie sa ai un anumit model de masina pt. un anumit job, trebuie neaparat sa joci la ruleta wall street ca sa arati ca ai potenta – e f. hilar la petrecerile lor sa ii auzi dandu-si reciproc sfaturi ce sa cumpere si ce sa vanda. Trebuie sa ai toale de o anumita categorie de firme, cf. jobului. O da, trebuie neaparat sa cumpere/vanda case, ca asa se fac bani!, adica TREBUIE sa fie in piramida, altfel esti privit ciudat. Cum adica, nu investesti? Ce faci cu banii? Ii bei? Esti bolnav? Ii tii la ciorap? Ai planuri ascunse —> mica lor ticalosie ajunge pana la paranoie.
  5. Si da, multi sunt pe rosu, din ce in ce mai multi, din ce in ce mai multi iar stau cu chirie, procentajele iar se apropie daca n-au ajuns deja, de valorile din 2007-2008. 6. Americanii se vaita. In gura mare, cat mai vocal. Chiar daca depasesc nivelul de greata si sunt constienti de asta, continua: “vaaai, am incercat!”.
  Asta e clasa de mijloc.

  Pe bune Stefan, nu te mai intinde cu trollul asta prostalau. Daca vei spune bau el va zice hau. Daca vezi spune hau el va zice bau. Dupa care iti tranteste o frectionare fara cap/coada, contradictorie si hahaita. Te apuci sa scrii discutii cu un clown trist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s