deity-like monitoring of the target

The Intercept publică povestea fascinantă a unui scriitor ratat care devine securist în NSA și la un moment dat ajunge să semneze articole pentru uz intern despre aspectele filosofice ale carierei de peeping Tom profesionist.

Am avut întotdeauna o curiozitate morbidă legată de mecanismele psihologice care transformă oameni aparent normali în colaboratori entuziaști ai sistemelor totalitare. E suficientă o schimbare de context pentru a obține omul nou? Cum ajunge un american din partea inferioară a clasei medii, un auto-definit “libertarian”, să spioneze diplomați din țări aliate? Mai mult, cum ajunge să vadă înțelepciunea supravegherii totale care ar înlătura orice urmă de suspiciune din stresul relevat de poligraf?

Omul nu pare dezechilibrat, are o logică internă, dar ajunge la concluzii de genul “o țintă care nu dorește nici un rău Statelor Unite, dar care e monitorizată, are nevoie de o monitorizare mai bună și mai multă, nu mai puțină”. Deci supraveghere completă pentru a elimina orice neînțelegere.

Jurnaliștii n-au revelat identitatea securistului filosof, dar au făcut-o alți trădători de neam și țară pe HN: e Jacob Weber și blogul lui despre chinurile scriitorului neapreciat în timpul vieții e aici.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s