din interiorul sistemului

Florin Chirculescu e un om inteligent și un bun scriitor SF (sub pseudonimul Sebastian A. Corn) dar când e pus în poziția de a apăra sistemul medical bazat pe șpăgi de amenințarea bau-bau-lui DNA, discursul lui începe să șchiopăteze și să divagheze pasional în orice direcție numai să nu stea prea mult pe durerosul subiect.

Ba că atitudinea față de șpăgi depinde de starea de sănătate a interlocutorului, ba că dacă medicul îți cere bani e nasol – de parcă ar fi vreo diferență într-un sistem care te obligă să apelezi la medic doar dacă îți permiți să-i dai șpagă, ba că meseria de medic e stresantă, ba că medicul trebuie plătit mai bine, etc.

Poate nu reușește să se convingă singur de ceea ce spune și de asta preferă să vorbească despre orice altceva. E și greu să susții că medicul-ospătar obligat să trăiască din bacșiș trebuie să aibă imunitate în lupta împotriva corupției. Cum argumentezi așa ceva?

P.S.: Solidaritatea de breaslă e un fenomen pe-atât de puternic pe cât e irațional. Un fost coleg de facultate care acum lucrează în Germania, într-o specialitate bine plătită unde nu vede nici un fel de șpagă, e foarte scandalizat de atacurile legislative asupra șpăgilor medicilor absurdistanezi.

2 thoughts on “din interiorul sistemului

 1. Daca nu ma inseala hipermemoria, Impricinatul lansase la apa o scrisoare, de unul singur, in urma cu ceva ani. De curiozitate, solidaritatea romaneasca proverbiala, bazata pe substanta, caracter, spirit din intrajutorare si gonade decent irigate, a dus acum la rezultate diferite de zero?

 2. “Societatea are în general așteptări mult prea mari
  de la medicină iar aici mult mai mari decât putem noi oferi. ” — pai si atunci de ce sa ii dau spaga, daca X poate avea esec si eu crap? De ce sa dau spaga cand un pacient se poate alege cu 3 diagnostice, functie de medic?

  Societatea in general nu are asteptari mult prea mari despre medicina, pt. ca d’aia exista procesele de malpraxis si asigurarile pentru. Medicul iti spune ce ai, ce poate face, cam care sunt riscurile, care sunt posibile complicatii etc. Ai optiunea de a te duce la al 2-lea, 3-lea etc. medic.
  Numai ca atunci cand ajungi la cutit, ca sa ramanem in domeniul impricinatului, semnezi o hartie pe care scrie f. clar care sunt riscurile.

  Si exemplul ala cu “somitatea” care isi alegea cazurile si asa manarea statistica, mi-e teama ca nu stie statistica de poate spune asta. In fine, interviul nu a fost pt. cunoastere ci pentru altele.

  @neuroanchilozo tu ai citit scrisoarea aia, sau te bagi in seama? da, evident ca scrisoarea respectiva a avut rezultat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.