hope and chang’e

Pe 14 decembrie chinezii au trimis cu succes un rover pe Lună în cadrul programului Chang’e 3. Ultima aselenizare înainte de asta a fost făcută de sovietici cu Luna 24 în 1976 – ultima misiune a programului Луна.

În intervalul ăsta de 37 de ani s-au trimis doar sonde în orbita Lunii şi s-au făcut nişte prăbuşiri controlate. Nu tu baze lunare, nu tu colonizare, nici măcar o exploatare minieră robotizată. Nimic care să dea impresia că viitorul e within reach. Programul chinez e o sursă de speranţe însă se mişcă cam greu. Prima lor misiune umană va fi abia în 2025.

Partea cu adevărat interesantă a întregii poveşti e omul care a pus bazele programului spaţial chinez – Qian Xuesen. Un chinez ajuns în SUA cu o bursă la MIT în 1935, şi-a făcut doctoratul la Caltech şi a rămas în state ca unul dintre cei mai valoroşi experţi în rachete. După al doilea război mondial a făcut parte din delegaţia americană care a racolat ingineri germani şi l-a intervievat personal pe Wernher von Braun. Restul e istorie.

Tot istorie, dar mai amară, e vânătoarea de comunişti din anii ’50 cunoscută sub numele de McCarthyism. În 1950 Qian era acuzat de simpatii comuniste (şi implicit de spionaj), îi era ridicat security clearence-ul ceea ce însemna abandonarea proiectelor de interes militar şi era anchetat de FBI. Iniţial, omul de ştiinţă a încercat să lupte pentru a-şi recupera poziţia în faţa unor acuze nefondate, dar după două săptămâni de eforturi inutile şi-a anunţat demisia de la Caltech şi întoarcerea în China.

Americanii implicaţi în vânătoarea de vrăjitoare nu aveau încredere în chinez, dar nu erau nici fraieri să-l lase să plece la duşman. Următorii 5 ani Qian a stat în arest domiciliar. Când a fost lăsat să plece în sfârşit în China a fost în cadrul unui schimb de prizonieri.

După umilirea îndurată în SUA, Qian a pus bazele unui program militar de rachete balistice şi echivalentului civil – programul spaţial care dezmorţeşte acum explorarea Lunii. A trăit 97 de ani, i-a supravieţuit lui Mao şi teribilei “revoluţii culturale”. Azi când bugetul NASA e o glumă proastă, răzbunarea lui Qian e mai relevantă ca oricând.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.