patologie socială

Rene Duignan e un irlandez care trăieşte în Japonia. La un moment dat, vecina care îl tot bătea la cap cu problemele ei s-a sinucis. Dincolo de şocul asociat în mod normal cu asta, omul nostru avea ceva în plus: în ultimul timp o ignora pe vecină şi nu-i mai deschidea uşa când ştia că e ea. Simţindu-se parţial vinovat de moartea ei, a decis să facă ceva. Un documentar despre fenomenul sinuciderii în societatea japoneză. Singura problemă era că nu ştia nimic despre cum se face un documentar. A cerut ajutorul unui student francez care se pricepea la fotografie. Fotografia nu e film, dar e mai bine decât nimic.

După trei ani, documentarul amatorilor era gata: Saving 10000: Winning a War on Suicide in Japan. E disponibil gratuit pe net şi în ciuda titlului pompos e un documentar foarte bun. Rene analizează cu sânge rece contextul cultural şi social în care au loc 30000 de sinucideri şi 300000 de tentative de suicid în fiecare an. Motivele sunt peste tot. De la stres la şcoală şi locul de muncă, poveşti romanţate despre spânzurare care omit relaxarea sfincterelor, muşcarea limbii şi alte chestii romantice, asigurări de viaţă care plătesc în caz de sinucidere, un sistem medical în care terapia psihiatrică e aproape exclusiv medicamentoasă, ignorarea alcoolismului şi a dependenţei de jocuri de noroc, absenţa ajutorului instituţional pentru bătrânii singuri, etc.

Outsiderul în conflict cu starea de fapt pune societatea japoneză sub lupă şi ce se vede e şocant. Nu atât de şocant ca firme private lăsate de capul lor să gestioneze scurgeri radioactive, dar pe-aproape.

De văzut neapărat.

via | HN

 

Advertisements

One thought on “patologie socială

  1. Completare- international vorbind, ar mai fi o categorie mica, cea a alaptatilor in mod extins si excesiv, care daca n-au ocazia sa afle in primele 4 decade ale copilariei ca bataia doare, au impresia ca flictenele de pe bucile proprii se trateaza la fel ca folia de bubblewrap (fiindca arata la fel)- cu amuzament si o tzira de presiune. Si daca vad ei ca asa ustura, dau fuga dupa obiecte ascutite in loc sa gandeasca pozitiv, sa bata 3 cruci si sa ia o gura de anafura. Ca binili invingi todauna, dar mai ales atunci cand stai si astepti sa cada para.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s