the era of compulsory patriotism

Un articol din Slate explică foarte frumos absurdul propagandei pro-militare cu care sunt bombardaţi americanii. Poate părea ciudat pentru restul lumii, dar marea majoritate a civililor de peste baltă au dezvoltat un fel de reflex condiţionat: când văd un necunoscut în uniformă îi strâng călduros mâna şi îi mulţumesc pentru serviciile aduse patriei. Indiferent dacă omul în uniformă se sacrificase eroic prin Afganistan, Irak, Guantanamo sau în bazele liniştite din Germania. Civilul e antrenat să fie recunoscător ca nu cumva să fie considerat trădător de neam şi ţară.

Fenomenul nu e limitat la republicani sau rednecks. Oameni dezgheţaţi ca Randall Munroe mulţumesc din senin când vine vorba de armată. O fi corelat cu jurământul cu mâna pe inimă în faţa steagului făcut zi de zi în şcolile ţărişoarei.

via | /r/politics

One thought on “the era of compulsory patriotism

  1. da, baiatul e destept:

    “In reality, the troops are not actually recipients of any meaningful support. That honor is reserved for the government and its elite constituencies. “Support our troops” entails a tacit injunction that we also support whatever politicians in any given moment deem the national interest.”
    Da, e un sofism f. parsiv aici: daca nu sprijini trupele, nu sprijini pe Bob, Joe, Jim si Bubba, de obicei copii din familii sarace – asa isi fac un colegiu si/sau obtin cetatenie pt. intreaga familie. nu ai cum sa nu suporti trupele. dar dandu-le suportul, le dai suportul in ceea ce fac, ei executand ordine, ordine venite de la superiori, care primesc ordine de la civili etc.
    Nu e vb. neaparat de juramantul pe “cravata”, oamenii sunt satui de razboi si de mizeria politicianista, dar nu au cum sa nu se uite emotionati cand vad practic copii cu tot harnasamentul dupa ei, incolonati si cuminti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.