death on two legs

Într-un documentar BBC din 2002 e prezentată o vânătoare de anduranţă în deşertul Kalahari – nişte boşimani slăbuţi aleargă o antilopă timp de 8 ore sub un soare arzător până când patrupedul se prăbuşeşte de epuizare. Se presupune că e unul din primele tipuri de vânătoare pentru că nu e nevoie de cine ştie ce arme sau grupuri mari cu strategii sofisticate. E suficient faptul că un om e capabil să alerge pe distanţe extrem de mari şi să-şi reguleze temperatura corpului mai eficient decât orice alt animal.

Advertisements

4 thoughts on “death on two legs

  1. ceva nu merge cu tipul asta de vanatoare. in 8 ore de alergat au toate sansele sa se intalneasca cu un leopard sau o familie de lei. sa zicem totusi ca nu se intalnesc cu alti pradatori si se tin la o distanta convenabila de prada. si sa spunem ca il si omoara – sulita aia nu are cum sa omoare un ditamai cerbul, oricat de mult te-ai chinui. mai repede maciuca aia poate ameti prada si dupa aia ii tai jugulara. cei 3 tre sa transeze acolo animalul, ceea ce inseamna sange, adica semnal pe o raza buna pt. orice alt pradator. in plus, trebuie sa care multa apa. cat or fi ei de bosimani, mai trebuie sa bea apa din cand in cand si 3 galoane mi se pare minim pt 3 oameni pt. mai mult de 1 zi. drumul de intoarcere clar va fi mai lung, caci au cu ei ceva kile de animal, iar vanatorii sunt obositi, carnea carata, lasa ditamai dira. si daca ii prinde noaptea, ceea ce nu e atat de iesit din comun, vor avea probleme. la lei si leoparzi se adauga si hienele. nu m-ar mira ca rezultatul final sa fie doar cateva kile de carne si doar 1-2 supravietuitori, + vreunul betegit.
    daca asemenea forma de vanatoare chiar a avut loc, cred ca era facuta numai la vreme de disperare si/sau initiere.

  2. nu m-am referit la asta. ci la faptul ca nu ai cum sa faci asta on a regular basis. da, sunt vanatori din astea, BBC-ul nu e primul in a raporta asa ceva, dar nu se fac zilnic.
    partea amatorish e la omoraea prazii. sulita aia nu avea varful mai lung de 10-15 cm. cand a aruncat sulita, s-a infipt la 2/3 din vf, ceea ce inseamna un pic de muschi intepat. & o picatura de sange nu a curs. ulterior, cand arata rana de sus, era curata, etc. nu mai spun cum a cazut cerbul. o sulita si bang. mortus est. & daca te uiti atent, ba un cerb e alergat, ba o caprioara.

    aia cu leii, o banui de manareala totala. angajatii parcurilor africane ii sperie expre pe lei, gheparzi, ce or mai fi, ca sa nu vina ca prostii la poachers. e un documentar interesant despre o familie de gheparzi. si in el e si faza cu oamenii care arunca cu pietre, tipa, bat din tigai. tocmai ca animalele sa se fereasca de oameni.
    + ca nu stiu de unde facusera rost de carnea aia. adica, leii fac ca trenul la orice se apropie de prada lor, dar cand vin 3 mitici se ascund dupa tufis. nu mai pun ca leul in sine ar fi fost eliminat imediat de leoaice, cu pui!, daca avea asemenea comportament de papagal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.