o γάρος ο οκνιάρης έν τζαι βαρυγομαρκάρης

Cipru are o mică problemă – o datorie publică pe care nu e în stare să o plătească. S-a dus cu căciula în mână la mama UE. UE, cu vocea aspră a Germaniei, a zis “Du-te la oştire! Pentru ţară mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!”. Ciprul a insistat. Că dacă pică ei pică tot sistemul bancar şi infractorii în costum vor rămâne fără locuri de muncă. UE s-a înmuiat un pic şi a zis că poate să scoată 10 miliarde de euro din buzunar cu condiţia ca Cipru să ia bani cu forţa din conturile bancare ale prostimii. Nu mult – 6,75% de la clienţii cu mai puţin de 100000€ şi 9,9% de la ceilalţi. Ciprul, care în momentul de faţă are un guvern de dreapta, şi-a frământat un pic căciula în mâini şi a mulţumit pentru bunăvoinţă.

Imediat după veste, posesorii de conturi au luat cu asalt băncile dar era prea târziu – se dăduse deja ordin ca să nu se elibereze partea pe care cezarul a decis să şi-o ia înapoi.

Advertisements

2 thoughts on “o γάρος ο οκνιάρης έν τζαι βαρυγομαρκάρης

  1. 9.99% mi se pare f. putin, dar in fine, pp. ca aia cu >10mil in banci au suf. bani pt. lobby. sunt curios cat or sa scoata si daca banii astia vor fi pusi in circulatie – pp. ca sub forma unor noi imprumuturi. si uite asa, tiribomba, cainele simte o placere speciala alergandu-si coada.

  2. Problema e mai serioasă decât valoarea taxei. Sistemul bancar funcţionează pe încredere – clienţii au încredere că banii lor sunt în bancă iar bancherii au încredere că vreo 90% din bani vor rămâne la dispoziţia băncii în următorul an.

    În momentul în care lumea intră în panică şi vrea să-şi scoată toţi banii sistemul se prăbuşeşte şi măsurile de urgenţă de genul împrumuturilor de la alte bănci sau de la stat nu vor funcţiona pentru simplul motiv că toate băncile sunt afectate şi Ciprul are o industrie bancară supradimensionată din cauză de semi-paradis fiscal.

    Banii obţinuţi de stat din taxa excepţională vor fi folosiţi probabil la plata unei părţi din datoria publică.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.