rule, Britannia!

În a doua duminică din noiembrie imperiul britanic îşi comemorează soldaţii căzuţi în primul război mondial. Din motive poetice, simbolul evenimentului e o floare stilizată de mac care se cumpără de la o singură organizaţie – The Royal British Legion. Banii obţinuţi astfel sunt folosiţi pentru soldaţi, veterani de război şi urmaşii celor ce-şi apără ţara prin Afganistan şi Irak. Afişarea macului la rever în această perioadă a devenit sinonimă cu patriotismul şi când o persoană publică îndrăzneşte să se afişeze fără buletinul de bun britanic îşi atrage oprobiul oamenilor de bine. Prezentatorul TV Jon Snow e unul dintre trădători iar interviul pe care l-a dat unui radio australian merită ascultat.

Acţiunile de subminare a păcii sociale şi interesului naţional nu se opresc la simplul refuz de a purta floricica. Un coate-goale din Kent a fost arestat cu promptitudine chiar ieri pentru că a publicat poza unui mac arzând pe facebook. Solemnitatea comemorării a fost salvată. Cele două minute de linişte au fost ţinute de toată suflarea. Soldaţii au mărşăluit la paradă. Cântăreţii au cântat cântece patriotice. Distinsele doamne au oftat delicat. Distinşii domni şi-au reţinut emoţiile. Rule, Britannia! rule the waves / Britons never will be slaves

Advertisements

6 thoughts on “rule, Britannia!

 1. “The arrest was made under section 127 of the Communications Act, which states that someone can be guilty of an offence if they “send by means of a public electronic communications network a message or other matter that is grossly offensive or of an indecent, obscene or menacing character”.
  O fi fost reclamat de mai multe persoane ca fiind “grossly offensive”. Ce, nu exista cazuri cand se aresteaza preventiv cineva si apoi se elibereaza, dupa cercetari?

  Ei da, nu trebuiau nici macar sa-l aresteze. Trebuiau doar sa-i dea una dupa ceafa si sa-l trimita la munca.

 2. Da, eventual muncă silnică…

  Sincer, prefer o societate în care să fiu grossly offended în locul uneia în care să risc închisoarea pentru că am supărat pe cineva cu ce am scris / spus / gândit.

 3. Nu, la munca-munca, sa ai incarcare, cum se zice in popor. Si eu prefer libertatea scrierii, vorbirii etc. DAR, in cadrul regulilor si legilor stabilite. Sa-l faci pe un puber cu cosuri erou al anticenzurii mi s-a parut un pic caraghios, asta-i tot. Daca ziceai de Jon Snow mai intelegeam.

 4. Nu e vorba de eroi, ci de susţinerea libertăţii de expresie chiar şi atunci când nu eşti de acord cu ce se exprimă. E singurul vaccin antitotalitar care funcţionează.

  Legile se shimbă cum bate vântul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.