Her Majesty’s Public Service

Britanicii sunt oameni cu foarte mult bun-simţ. Când o vedetă TV ca Jimmy Savile face acte caritabile şi veseleşte poporul cu emisiuni pentru copii e răsplătit cum se cuvine. Cu titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, de exemplu. Sau cu titlul de cavaler şi particula “Sir” înaintea numelui. Când aceeaşi vedetă ia copiii din studiourile BBC după terminarea emisiunilor, îi duce în cameră şi îi fute, britanicii ştiu să fie discreţi. Primul reportaj despre nobilul pedofil a fost difuzat după un an de la moartea lui, pe ITV. BBC pusese batista pe ţambal la câteva luni după înmormântare când nişte ziarişti de la Newsnight au crezut că au voie să facă jurnalism. Era prea devreme. BBC programase deja emisiuni comemorative în preajma Crăciunului.

După ce ştirea a ieşit totuşi la lumină, BBC a produs un reportaj excelent despre subiect în cadrul emisiunii Panorama. Televiziunea publică se autoflagelează un pic pentru că a lăsat un cerc de pedofili să-şi facă de cap la etajul 3 (Sir Jimmy nu era egoist, împărţea gagicile de 14 ani cu prieteni ca Gary Glitter şi se lăuda că dacă pică el pică jumătate din departament). Sistemul naţional de sănătate trebuie să-şi pună un pic de cenuşă în cap că Sir Jimmy avea acces liber la pacientele minore acolo unde făcea donaţii, sistemul judiciar trebuie să tuşească supărat că Sir Jimmy venea la şcolile de corecţie ca la bordel. Treptat, treptat se rezolvă totul cu aplomb şi mai ales cu măsură.

În fond, de unde era să ştie cineva ceva? De unde era să ştie Margaret Thatcher pe cine invită an de an la cina de Crăciun? De unde să ştie Universitatea din Leeds cui dă un doctorat Honoris Causa în drept? Doar nu puteau să-i citească autobiografia din ’76 în care îşi descria clar preferinţele sexuale. Viaţa privată e viaţă privată iar donaţiile sunt donaţii în micul regat.

P.S.: un post despre pedofilie fără a menţiona Vaticanul e ca ceaiul englezesc fără lapte şi zahăr. În 1990 Papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut pe Jimmy (catolic convins) Cavaler Comandant al Ordinului Sfântul Grigorie cel Mare. Pro Deo et Principe, guys and gals…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.