I want a riot, a riot of my own

În 9 aprilie 1950, duminica pascală, patru tineri din aripa comunistă a mişcării literiste au intrat în catedrala Notre-Dame din Paris. Era în curs o slujbă televizată (o noutate la vremea aia). Michel Mourre, îmbrăcat în călugăr dominican, a profitat de o pauză în mesă, s-a dus la pupitru şi a citit o predică blasfemă, nihilist-ateist-poetică de mare angajament scrisă de Serge Berna. Cei patru au fost salvaţi de la linşaj de către poliţie. Complicii au ieşit rapid din arest, în timp ce Michel a stat vreo două săptămâni, timp în care autorităţile au încercat să-l interneze cu forţa într-un spital psihiatric cu ajutorul unui medic dubios. Opinia publică a reacţionat şi abuzul nu a avut loc. După episodul ăsta, Michel s-a lăsat de revoluţii şi a devenit un istoric respectabil. Serge a continuat lupta despărţindu-se de fondatorul literismului Ioan-Isidor Goldstein (un maramureşean poreclit “Izu”).

În 21 februarie 2012, o zi de marţi, patru tinere cu cagule colorate au intrat în megacatedrala moscovită închinată lui Iisus (de fapt replica din anii ’90 a unei catedrale dărâmate de Stalin) şi au ţinut un mic concert punk-rock-alternativ în faţa unei catapetesme. Au plecat până să vină poliţia. Imaginile happeningului au fost folosite în videoclipul piesei Punk Prayer. Poliţia a reuşit să localizeze şi să aresteze două panchiste în data de 3 martie şi o a treia pe 16. Procesul a început abia pe 30 iulie când presiunile interne şi externe au interferat cu detenţia pe termen nelimitat a bagaboantelor. În 17 august au fost condamnate la doar 2 ani de închisoare. La protestele din afara tribunalului a fost arestat, bătut şi luat cu duba un oarecare Garri Kasparov.

Via | reddit

Advertisements

2 thoughts on “I want a riot, a riot of my own

  1. Concluzia logica a postului e cam asa: catolicii sunt mai agresivi in biserica decat ortodocsii, iar societatile sunt invers.
    Cum-necum, le-au lasat pe zapacite sa isi faca numarul in Biserica.

    Am citit si eu ce zic alea acolo cu foc – orice credincios cu un dram de inteligenta ramas nu ar gasi versurile atat de ofensatoare. Se leaga numai si numai de ierarhia bisericeasca. Culmea, ca se inchina ca orice bune pravoslavnice.

    Nu ar putea sa le inchirieze si romanii pt. un show pt. BOR si politicienii romani?

    [arata-mi te rog unde e kasparov batut. a fost luat pe sus, bagat in autobuz, dar nu a fost batut cel putin in public]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.