alea iACTA est

A fost odată ca niciodată (prin 2006) un moment în care barosanii din industria farmaceutică, mahării din software, boşii din cinematografie şi rechinii din industria discografică au decis să-şi pună politicienii la treabă. Zis şi făcut. SUA a iniţiat tratativele cu Japonia pentru elaborarea unui tratat internaţional care să instituie pedepse straşnice împotriva celor ce încalcă proprietatea intelectuală a contributorilor la campanie. Cum e vorba de un lucru serios, redactarea şi negocierile s-au făcut în secret, departe de prostime, ONG-uri şi presă. În scurt timp şi-au făcut apariţia în buncăr Canada, UE şi Elveţia. Şi dăi şi negociază. În 2008 au apărut Australia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Coreea şi Singapore. Cu un numar aşa de mare de conspiratori au început să alunece şi primele copii neautorizate pe Wikileaks. Situaţia era maro: accesul la datele ISP-urilor fără ordin judecătoresc, blocarea site-urilor acuzate de încălcarea copyrightului, instituirea unei noi organizaţii internationale care să vegheze asupra implementării tratatului, etc.

Au apărut şi voci care cereau insistent o dezbatere publică în locul negocierilor secrete, dar barosanii şi politicienii s-au făcut că plouă. În 2011 documentul era gata şi mare parte din conspiratori l-au semnat în Tokio. De curând, Uniunea Europeană şi separat 22 din ţările membre au pus şi ele X-ul în pătrăţel. Încălcarea aparenţelor democratice a fost aşa de mare încât raportorul european pentru ACTA, Kader Arif, şi-a dat demisia în semn de protest. În Polonia oamenii au ieşit în stradă (civilizat, nu ca-n Absurdistan), parlamentarii din opoziţie şi-au pus măşti cu Guy Fawkes, dar degeaba. Guvernul polonez i-a făcut cu ochiul ambasadorului în Japonia care a semnat tratatul. Mai rămâne de ratificat în parlament, dar prin metoda asumării răspunderii şi cu textul “UE o cere” va fi o joacă de copil.

Cu ce ne-am procopsit din toată afacerea asta? Cu criminalizarea disproporţionată a pirateriei informatice. În articolul 24 din ACTA se prescriu pedepse cu închisoarea şi amezi suficient de mari pentru a descuraja alte încălcări ale copyrightului. Pedepse exemplare, deci, nu pe măsura faptelor. Între noi fie vorba, abuzuri de genul ăsta se cam întâmplă deja şi în multe state un “pirat” o încasează mai ceva ca un violator. Cu ACTA, teroarea se va extinde la nivel mondial.

Prima reacţie a populimii a fost să dea vina pe politicieni, dar apoi a devenit clar că politicienii sunt nişte simpli funcţionari ai grupurilor de interese care îi plătesc. Plutocraţia e o problemă prea complexă pentru a fi amestecată cu ACTA, aşa că oamenii şi-au îndreptat atenţia spre păpuşari. Au apărut propuneri de a boicota Hollywood-ul şi casele de înregistrări. Barosani din industria software ca Go Daddy s-au văzut copleşiţi de clienţi care migrează la alţi furnizori de servicii, alţii şi-au văzut site-urile blocate de atacuri DDOS, wikipedia a fost blocată vreo 12 ore în semn de protest, reddit a amuţit, Pământul s-a oprit din rotaţie, you get the picture.

Distracţia abia începe. Deconectări de la internet după 3 acuze de copyright infringement (fără complicaţii judecătoreşti), confiscarea laptopurilor la trecerea graniţei, supraveghere şi interceptarea de către ISP pe banii victimei, trecerea în ilegalitate a software-ului care ar putea fi folosit la activităţi ilegale, simplificarea procedurilor prin care site-urile antipatice pot fi blocate la nivel naţional ş.a.m.d.. Drept consecinţă darknet-urile, tor, criptarea, VPN-urile şi alte metode de protecţie vor deveni obligatorii. În cel mai bun caz, noi o să ne facem că respectăm legile, ei or să se facă că ne verifică. În cel mai rău caz o mulţime furioasă va #$%&”x/£[&°€#?^.

Advertisements

One thought on “alea iACTA est

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s