din lumea celor care consumă mai mult decât produc

Printre măsurile anti-criză luate de guvernul italian sub îndrumarea BCE se numără şi înăsprirea “analizelor de piaţă” – nişte mânării prin care fiscul îţi spune cât câştigi tu de fapt şi cât trebuie să plăteşti. Deci taxele şi impozitele nu se calculează pe baza venitului dovedit ci pe baza venitului estimat de fisc. Consecinţele se pot întrevedea din cazul acestui proprietar de birou pe care-l închiria cu 1000 de EUR pe lună până când chiriaşul i-a spus că mai mult de 500 nu-şi permite altfel trebuie să închidă prăvălia. Cum nu sunt alţi oameni interesaţi de spaţiu, proprietarul a acceptat. Fiscul în schimb, nu. Se consideră că valoarea chiriei e sub media pieţei şi deci proprietarul trebuie să plătească taxe pe 1000 de EUR (sau mai mult). Chiriaşul a dat faliment până la urmă iar proprietarul nu reuşeşte nici macar să vândă spaţiul. Şi uite aşa criza se adânceşte, locurile de muncă se împuţinează iar datoria publică a Italiei se apropie de 2000 de miliarde (la o populaţie de vreo 60 de milioane).

Asta nu e tot. Ministrul de finanţe italian tot insistă cu crearea unor titluri de stat europene. Adică în loc să se împrumute fiecare stat în parte, să se împrumute uniunea europeană. Cea mai bogată ţară din UE – Germania – i-a râs în faţă şi împreună cu Franţa a pus la cale o structură de control pentru economiile ţărilor membre. La o adică, de ce să aşteptăm până când un stat ajunge să se roage de Banca Centrală Europeană să-l scoată din rahat? Nu mai bine impunem condiţiile în avans ca să evităm pe cât posibil rahatul?

2 thoughts on “din lumea celor care consumă mai mult decât produc

 1. Buna Stefan,

  Cam aiurea sa te intreb aici, dar ai putea sa imi spui ce sanse as avea sa gasesc de lucru in programare Web sau ceva asemanator in Italia? Nu ma intereseaza un salariu prea mare, dar sa fie un job respectabil. Nu sunt prea calificata (cel mai mult am lucrat pe Web, cate putin din tot) si nici limba nu o stiu prea bine dar pot invata, atat limba, cat si o specializare mai cautata, ca invat repede bazele in orice (cu aprofundarea stau mai rau).
  Am mai multa experienta de management, dar nu stiu cat ajuta.
  Ar mai fi o idee sa imi pastrez firma de aici si sa racolez clienti de prin Italia ca sa am motive sa stau mai mult pe acolo. Stiu ca in nord ar fi mai usor, dar imi place mai mult de la Toscana spre sud, preferabil Roma.

  Acum mai multi ani se zicea ca in Italia informatica e considerata munca “de fete”. Cum crezi ca as fi vazuta acolo?

  Poti sa nu publici comentariul daca pare offtopic si nu e mare urgenta sa imi raspunzi, accept si raspuns mai sumar :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.