la metaphysique du mou

Când citesc juisarea jegoasă a lui Bernard-Henry Lévy la anunţul că preşedintele brazilian nu-l extrădează pe teroristul Cesare Battisti, îmi vine să duc mâna la… wikipedia şi să aflu că păstârnacul s-a făcut singur de rahat într-un eseu citând un filosof fictiv numit Jean-Baptiste Botul (întemeietorul botulismului :-)). Mai multe detalii la miştocarii engleji.

Advertisements

6 thoughts on “la metaphysique du mou

 1. unii de stanga, mai ales francezi, sunt razna rau de tot. ramasi cu sechele din 1968, spun niste tampenii mai mari decat ei.
  mai e unul in Parlamentul Europei: Cohn, sa il vezi si pe ala ce debiteaza. oricum, numai in franta poate sa existe un partid numit “marxist” si nu mai stiu ce.

  stanga franceza e doar in proteste de astea de 2 lei, agresive si self-righteous. poate mai tii minte ce spume faceau cu deportarea tiganilor din Franta: nazisti!, fascisti!

  o fi si asta o chestie: sa te mentii in lumina becului de 15W cu racnete aiuristice. dar, interesant, cand mitterrand cel mic isi scrie memoariile despre ce facea el cu copii thai, sau ce erau – silenzio stampa.

 2. ce curios asocierea partiala de nume cu Brazilia ma duce cu gandul la o alta forma de “juisare” care primeste o conotatie speciala .. de pilda cea a lui Levi-Strauss si studiile sale referitoare la popoarele (non) evoluate si eterna relatie incestuoasa in cheie mitologica (freudiana) dupa modelul parinte/copil si frate /sora .

  atunci intrebarea suplimentara (strict retorica desigur) suna cam asa : de ce ne iubim/admiram si urim/dispretuim calaii in acelasi timp.. o regasim in ecoul (sic!) reverberativ “orchestrat” de notele ambivalente arhetipale . un exemplu de parada – de lucie elocventa o are F.G. Lorca in Bodas de Sangre. de aceea cele vechi sunt si cele noi independent de un anumit context social-politic !

 3. “tropice triste”?

  frica, o data. salbaticia din noi, care ar face la fel, a doua. a treia ar fi ca te simti “altfel”, “superior” cand nu esti tu afectat de clestii calailor si mai ales daca esti de partea lor. daca esti victima, cred ca e un efect ciudat, poate dat. rush-ului de adrenalina si al opiaceelor endogene. durerea f. mare pe timp relativ indelungat schimba ceva forever la cutiuta. cumva, centrii placerii sunt activati mai mult decat trebuie, se schimba distributia de receptori.
  si la asta mai trebuie doar rationalizarea – cortexul de multe ori e sclavul sub-cortexului, mai ales in situatii de duress, cand nu ai vreo optiune. cortexul tre sa faca sens de ce se intampla corpului in asa fel incat corpul sa functioneze cat mai mult timp. de aici identificarea cu calaul etc. etc.
  efectul stockholm ar fi o varianta slaba.

 4. nu am a face(ri) :)) cu alde medicinelor ! problema este atunci cand nu urmam sfatul medicului :)) ca tot a venit vorba de ” tot ce se poate exprima .. se exprima clar – despre ce nu se poate vorbi (i) trebuie sa se taca ” cumva .. :)) ultimul samurai pisicuatru !
  vezi . we, aici la mine in tara candva “pacientul” este penalizat daca in mod repetat ignora “reteta” domniilor doftori:))
  in rest .. la o distanta “salubra” de ce chimicale produce mini-fabricutza noastra alias corpul nostru .. un domn care a avut bunavointa sa dea coltzu fara sa fie rugat de nimeni spune cam asa : ( e vorba de domnu prof dr a. adamkiewicz ) …
  omul nu se trage din animal . insa el coboara sub nivelul programat de natura (paradoxu) atunci cind din ura , invidie , lacomie dorinta de a domina si chiar motivat de vreo misiune divina isi ucide aproapele . ne invita de altfel sa largim spatziul om-ucideriii si sa ne aventuram chiar in metafore .
  in comentariul meu anterior exemplificam ce spune neurologu si cercetatorul de minte – umpic altfel …

 5. PS: iata de ce neamtzul nu poate sa fie francez si nici roman… pt ca nu si-ar fi expus in nici un fel — intru “exhibare” de “juisare jegoasa” — pe cei dragi si apropiati ! ma rog .. dac-a fost inconstient e .. cu E !

  sa-l cititi pe Sophocles dragi tovarasi !!! si pe Kant la scoartza unde l a durut !

 6. apropos : oare le-a explicat Tovarasheu ca “Identitatea” este in fel si feluri .. una Nationala … Profesionala .. etc ????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.