a-nceput de ieri să cadă…

Un singur caz nu e suficient pentru analize de sistem, dar să nu lăsăm realitatea să stea în calea unui scenariu bun. Electricianul TVR care s-a aruncat de la un balcon al parlamentului (8-10m?) protesta probabil împotriva tăierii salariilor bugetarilor. Forma de protest aleasă (parasuicid spectaculos) e ineficientă în a-i rezolva problema pentru că copilul bolnav va avea şi mai multe probleme financiare dacă-i intră tatăl în spital şi nici nu funcţionează bine ca o răzbunare pe cei identificaţi ca fiind vinovaţi de situaţie. Metodele tradiţionale de protest în occident sunt forme de grevă a foamei (autolezionism în diverse grade, de lungă durată şi cu un şantaj direct şi clar – dacă nu-mi daţi ce vreau o să mor de foame în faţa voastră) sau atacuri simbolice cu lansări de torturi cu frişcă, roşii, ouă, vopsea, etc. care permit protestatarului să-şi păstreze demnitatea şi în acelaşi timp să-şi exprime dezacordul cât se poate de clar.

Varianta mioritică e o extensie a resemnării. Baciul ungurean şi cu cel vrâncean vor să-l omoare pe bietul contribuabil iar el îşi toarnă gaz în cap şi îşi dă foc. Un fel de: “voi mă faceţi victimă, eu mă fac martir, ‘r-aţi ai dracu’ cu melcii voştri”. Fără nici un sens în planul real, dar cu semnificaţii culturale în planul imaginar. Absurdistanezul care a făcut ceva, orice, devine erou popular. Chiar dacă şi-a bătut cuie în cap şi şi-a sărăcit mai tare familia. A făcut ceva şi le-a arătat lor, dujmanilor, valoarea lui. Curajul. Acel curaj de a bea vodcă ordinară până cade sub masă sau de a-şi vinde votul pe o pungă de mălai. Curajul de a-l vota pe Mazăre pentru că “face lucruri bune pentru oraş” şi de a-l înjura pe Băsescu pentru gropile din străzi. Curajul de a-şi pune un tricou cu lamentaţii despre soarta copilaşilor şi de a plonja apoi de la balconul parlamentului pe nişte bănci goale…

Advertisements

2 thoughts on “a-nceput de ieri să cadă…

 1. …cate un bou de la balustrada:)

  hai, recunoaste ca esti invidios:) ce n-ai da si tu sa te arunci in cap in fata lui mazare:))

 2. mmm, nu prea mi se pare de gluma.
  jan palach cum a fost?
  incerc sa pricep insul. nu pot. plec de la premisa ca n-am avut/nu am curajul lui. gasesc circumstante: ca ce obtii asa?
  in fine. totusi, ai o explicatie: greva foamei, marsurile, discutiile interminabile la TV etc., nu au determinat nimic.
  atunci, ma duc cu un prag mai sus, si-o fi spus omul. ma arunc in direct. poate asa iese ceva. FAC ceva, ca astia din jur sunt inerti.
  ro e inerta, din pacate. o magma. nu e inca putrida, ca se misca astia cu masinile prea repede, iti taie fata, claxoneaza, urla samd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s