and the truth shall set us free

Franco Frattini, ministrul de externe italian, a zis că Wikileaks vrea să distrugă lumea. Tom Flanagan, senior adviser al prim-ministrului canadian, a spus că Assange ar trebui asasinat. Încet-încet, aparenţele democratice şi civilizate încep să se destrame iar figura publică a organizaţiei responsabile de publicarea unor documente diplomatice secrete e sub urmărire internaţională prin Interpol. Cică a violat politica externă a Statelor Unite. Cu perversiuni.

Particularitatea acestui leak e că documentele apar cu picătura – câteva zeci pe zi – şi sunt astfel greu de ignorat. Dacă guvernul Obama şi aliaţii nu reuşesc să extermine oamenii din Wikileaks vor avea breaking-news umilitoare zi de zi. Şi nu sunt toate amuzante ca relatarea despre prinţişorul englez – responsabil de afaceri doar pentru că mă-sa-i regină – care se crede în timpul războiului rece (sanchi, Great Game) şi are boală pe franţuji. Sunt chestii serioase, războaie în fază de proiect, spionaj între aliaţi, corupţie şi toate celelalte aspecte ale diplomaţiei reale. Grivei va începe să priceapă cu ce se ocupă cei ce-l reprezintă şi s-ar putea să se supere. Zeci, sute de zile cu ştiri despre culisele politicii externe sunt greu de gestionat de propaganda oficială a oricărui stat cu parfum democratic. Degeaba ţipă Berlusconi că e totul fals, că fetele au fost plătite să mintă, că sunt toţi nişte comunişti. Telejurnalele nu pot să evite ştirea cu Wikileaks şi chiar dacă zic “site-ul pirat” şi “acuzat de viol”, partea cu primul ministru făcut praf de a doua persoană de la ambasada americană nu trece neobservată. Nici măcar madam Clinton declarându-l BFF nu-l salvează pe moşuleţul ridicol care-l reprezintă pe Putin în Europa.

Poate că lumea de minciuni şi abuzuri nu poate fi distrusă în totalitate, dar acum a devenit puţin mai transparentă. Mai accesibilă. Şi asta merită pierderea unei stabilităţi de faţadă. Mai mult adevăr, mai puţină linişte şi pace.

Advertisements

40 thoughts on “and the truth shall set us free

 1. Ştii despre ce “viol” e vorba? Assange e acuzat de 2 suedeze că nu s-a oprit din futut după ce s-a rupt prezervativul. Termenul legal e o superbă contradicţie: “viol consensual”.

 2. De ce n-or da in judecata firma de prezervative?
  (ca sa nu pice de tot in penibil, democratii astia. Zic si io).

 3. pare a fi inventie californiaina totusi:

  Every male who is dating women needs to be aware of the case of People v. Roundtree, (First District 2000) 77 Cal. App.4th 846, at 851. Here is the Roundtree decision’s ruling in a nutshell: “When a victim is forced to submit to continued intercourse for a period after she has revoked her original consent, the crime of rape is committed.”

  Io’s de acord numa’ in cazul in care revocarea este facuta in triplicat, notarizata, cu stampila si apostila de la haga

 4. cica si scotland yard ar vrea sa il aresteze da’ cica plangerea nu a fost “completata corect”.

  mai nasol e ca azi directorul fbi a declarat ca il iau la espionage et al.

 5. Cam stângaci cei doi pundits de la EVZ când sunt nevoiţi să arunce cu noroi în lucruri pe care nu le înţeleg.

  Assange tocmai a fost arestat în UK. Dacă ajunge în Suedia e posibil să fie extrădat în SUA şi noi să primim parola de la arhiva de deocumente necenzurate.

 6. faptul ca politicieni si companii laolalta (prim ministri, PayPal, VISA, etc) au sarit nedicriminat cu interdictiile pe WikiLeaks arata cat de cacati pe ei sunt vis-a-vis de posibile documente de’ale lor ce ar putea sa se scurga in public.

 7. Banca din Helvetica (neutra, codabitud) i-a blocat conturile .
  Iar pretenii WikiLeaks, ‘haiduciii internauti’, au blocat banca :)

 8. @stefan, pt. ce e in romania, e prea bine. pt. cat intelege romanul mediu despre internet si “wiki”, e prea bine.

  fa, mario, i-auzi ce spune tubul, uichi-lics.

 9. acum se vede ca aia cu “conspiracy theories” nu sunt chiar atat de departe de adevar (dar asta nu inseamna ca nu-s si dilii:) ).

  mie mi-e ca in epoca asta de 1984 PR, assange o sa ramana doar un fel de iancu jianu al netului…
  display-ul de forta e impresionant. si nu e mult pana se va interzice orice stire cu privire la el. se invoca ceva.

  nu mai zic nimic.

 10. iar admin. obama s-a umplut de respect! daca e adevarat ca hillary a dat ordin sa se preleveze DNA de la cei de la UN, ar tb. data afara! sa isi dea demisia. asa ceva este dincolo de orice bun simt si norma.

 11. pai normal ca ceva a facut si madam Hillary de’i asa urzicata si o ia cu coarda sensibiloasa a americanilor, securitatea si linistea. ‘s convins ca a crescut codu’ de securitate si pe aeropoarte si, ca sa cada in cliseul lor patetic, americanii or sa-l acuze pe Assange de terorism.

 12. pi aşa şi e, nimic nou pe fronutul de vest.
  mă tem că eu nu sunt aşa de optimist ca ştefan. tot ce o să iasă din debaclul ăsta este că guvernele şi companiile vor cheltui încă câteva miliarde din banii cintribuabilului sau al clientului şi vor implementa nişte măsuri de securitate comform.

 13. mdah, nu-mi mai pot accesa contul nici plăti facturile, pentru că un grup de muişti fac pe zorro. nu’i bai mare.

  dacă istoria ne învaţă ceva este că e plină de coriolani drăgăneşti

 14. a, da? şi de ce trebuie să decidă un grup de muişti pentru mine? şi care e banca aia curată? şi VISA şi MasterCard cum le schimb?

  teoria cu coriolan drăgănescu nici nu e cea mai validă, de fapt. nu trebuie să fii Sun Tzu ca să ştii că pe un inamic nu-l martirizezi, ci îl discreditezi. grupul de haiduci internauţi are în spate, cel mai probabil, tot divizia de propagandă a guvernului (sau guvernelor). tactică simplă şi veche de când lumea, întoarce pe John Doe împotriva lui wikileaks, John Doe care alminteri ar fi simpatizat cu ei (iote ce au tras-o guvernului) dar când povestea îl atinge personal şi nu-şi mai poate comanda filmul online, îi trece, şi e dispus să accepte încă un Patriot Act numai ca să poată trăi el în linişte.

 15. John Doe can bend over and take it like a man. He’s used to it.

  Activiştii din faţa monitoarelor nu au nevoie de simpatia nimănui. Vezi un pic ce e 4chan, /b/ şi Anonymous şi ai să te prinzi.

 16. nu, nu am să mă prind – nici tu nu te-ai prins, neapărat. eşti tu precis că ei sunt ceea ce sunt? şi chiar dacă sunt, eşti tu precis că nu sunt manipulaţi? haidea de. o să vrei să te cred că ce fac ei moka nu poate face guvernul cu bani? – că inteligenţa hacheristică nu poate fi cumpărată ca youtubele?

  “vezi un pic” unde? la ei acasă? aa, pe net. mdah. pe net şi io sunt gina lolobrigita dacă vreau.

  either way, sunt nişte muişti, nu ei decid ce unde o iau eu când.

 17. mda, si eu dau o probabilitate mai mare decat 50% ca totul sau cel putin o parte sa fie o manarie. si chiar daca nu e o manarie, atunci:
  1. hackerii aia sunt infantili si ii fac un deserviciu lui Assange – imi pot imagina acei hackeri ca fiind similari cu aia cu glugi negre de la demonstratii, bine aprovizionati cu pietre.

  2. PR-ul negativ este f. eficient, pt. ca pe bizon il doare in spate de “principii” cand e vorba de papica si distractie.

  e f. ciudat, caci articolele anterioare vorbeau despre un Assange cu un cerc din ce in ce mai restrans de prieteni, ca acum sa apara acesti “prieteni”. care prieteni ameninta ca vor face si vor drege.
  pai la asta, exact cum spunea tapirul, bizonul va cere singur si nestingherit un act de monitorizare a netului, de pedepsire, de orice.

  pana la urma nu stiu cine e Assange. o fi haiduc. dar ar tb. sa dea drumul la tot ce mai are, pt. ca numai asa mai castiga ceva timp.
  inca o data: dispunerea fortelor este impresionanta si nu il vad bine…

  pe de alta parte, ce ma ingrijoreaza este multitudinea articolelor (comandate sau nu) in care se spune “asa, si?, ce e nou?, nimic nou.” oboseala asta parte genuina parte instilata este cea mai periculoasa. atat pt. “misiunea” lui assange cat si pe termen mai lung cu ce se mai intampla in lume.

 18. si chiar nu stiu de ce atata vanzoleala din partea oficialilor.
  uite de ex. asta:
  http://213.251.145.96/cable/2005/07/05SOFIA1207.html

  este despre bulgari, este un raport standard, ambasada americana si-a facut treaba. trimit rapoarte corecte. cine ce decizii ia, asta e partea a doua.
  dar hai sa fim seriosi, nu pui in pericol cateva zeci de mii de soldati din afganistan (daca e sa vorbim despre raportul ambasadei din afganistan) pt. ca se intampla ca ala pe care l-ai gasit la putere sa fie cum e.
  acum serios, stefan, se schimba administratia, schimbi si pe ala de la putere din afganistan, unde esti pana in gat implicat? si care e f. posibil sa aiba legaturi cu X triburi care asa iti vor sare in cap si nici spatele nu il mai asigurat?

  na, ca platitor de taxe injur, da’ cred ca e mai important sa ii scoata pe soldati intregi de acolo.

  tin minte un articol in “The New Yorker” despre presedintele Irakului. fost comunist, kurd, omul cu pistolul. sef peste tulumba, controleaza campurile petroliere kurde si rutele spre Turcia.
  a citit oare cineva acel articol de acum ani de zile? nu? ei, va spun ca situatia este oarecum similara celei din Afganistan.

  cine iese cu adevarat prost din afacerea asta: cred ca unele corporatii. banci. trusturi media.
  in fine, doar 1200 si un pic sunt aruncate publicului, mai mult seamana a nada deocamdata.

 19. dar adevărul cam ăsta e, cablogramele alea şi celelalte scurgeri nu spun nimic foarte nou. cum zice radio33 la mine pe blog, informaţia aruncată d’aiurea la cei ce nu ştiu să o interpreteze şi să o pună în context poate fi mai periculoasă decât secretizarea ei. ca şi în ştiinţă, dealminteri, şi ştii foarte bine ce se poate întâmpla dacă cifrele pure, alea de statsitică (chiar dacă corecte matematic), ajung să fie interpretate de jurnalişti şi alţi amatori.

  guvernele şi companiile vor avea secrete în vecii vecilor, şi o să mă coste tot pe mine pe john doe din ce în ce mai mult secretizarea asta. libertatea informaţiei şi alte chestii sunt himere. lozinci tot aud din clasa întâi. eu prefer realitatea şi realismul, ca în serenity prayer a alcoolicilor anonimi.

  mai aveam o întrebare, dacă principiul este “john doe can bend over and take it like a man” (vezi cum iese micul coriolan drăgănescu la iveală?), de ce mai e nevoie de activişti? de ce e mai bine să o iau “like a men” de la niste activişti (cu glugi vorba lui we) decât de la guvern? măcar guvernul, de bine de rău mă reprezintă, are o legalitate, activiştii lu peşte nu. şi dacă nu au nevoie de simpatia mea, să-şi ia biţii şi să şi-i bage în cur, că nici ei nu mă reprezintă pe mine cum, revolutionar lăcrimos, pretind ei.

 20. eternul şi mereu actualul caragiale

  şi da, am citit un pic şi despre 4chan, /b/, şi anonymous ăia. m-am prins într-adevăr. nişte puţoi cu acnee ce vor să aibă libertatea de a înjura la liber şi de a face una mică în faţa monitorului. activişti my ass

  îmi întăreşte convingerea că sunt folosiţi de agenturili guvernamentale.

 21. Propaganda pe linia “nothing to see here, move along” e contrazisă de panica diplomaţilor transformaţi în spioni şi agitaţia politicienilor. Una e să “ştii” ceva de la un comic sau un fringe conspiracy theorist, alta e să o ştii din acelaşi raport pe care-l citeşte madam Clinton. It’s called “weight”.

  Asta cu cine e în spatele cui şi “las’ că ştim noi cum stau lucrurile” e secundară documentelor reale pe care putem să le citim înainte să avem păreri.

 22. păi tocmai panica asta justifică teoria mea. are suficient de “face validity” cât să am păreri proprii. un grup de căcănari de manga nu prea au face validity, tre’ să fie ceva mai puternic şi coordonat in spatele lor (fără ca ei să ştie neapărat)

 23. vedeti faza cu rusul ala facut praf intr-o sapt. parca, la englezi. toti l-au acuzat pe putin, respectiv fsb-ul, dar se pare ca nu fsb-ul l-a ras.

  panica cred ca are de-a face mai mult cu faptul ca nu stiu cate chestii cu adevarat compromitatoare are assange.
  si mai cred ca politicienii de aici au fost fortati sa iasa in fata si “sa ia masuri”. pana acum, nu vad nicio bila neagra pt. diplomatia americana – vorbesc despre cei de pe teren.

 24. si assange s-a scufundat…
  kkt! pakt!
  unde nu mi-i miruieste, doamne, pe toti lacheii imperialismului….
  pe mine reactiile din zona demo m-au inervat. putin a tras brusc, de la sold, in politovskaya: buum!
  nu ne-am basicat ca facea parte din orizontul de asteptare. cu assange si cu flapsurile de motive pe care i le-au gasit, m-am basicat, pentru ca venea din alt film.
  adica din filmul ala care imi scufunda mie america de sub frunte.

 25. nu pakt, maitre!
  pakt egal pacat!
  pacat ca ne inervam cand e america prinsa in ofsaid, in timp ce la rusi e ceva natural sa fie prinsi in ofsaid. e axiomatic sa faca mizerii.
  vreau sa spun ca daca assange se apuca de ei, de rusi adica, n-o sa se mire nimeni de nimic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s