make science not war (on drugs)

Nişte oameni de ştiinţă neastâmpăraţi s-au apucat să evalueze daunele produse de diferite tipuri de droguri în ideea de a furniza un suport pentru deciziile politice în Marea Britanie. Au început cu stabilirea criteriilor de evaluare şi s-au înţeles la 16 mari şi late împărţite după cum urmează:

harm to drug user:
physical:
— drug-specific mortality
— drug-related mortality
— drug-specific damage
— drug-related damage
psychological:
— dependence
— drug-specific impairment of mental functioning
— drug-related impairment of mental functioning
social:
— loss of tangibles
— loss of relationships
harm to others:
physical and psychological:
— injury
social:
— crime
— environmental damage
— family adversities
— international damage
— economic cost
— community

Apoi s-au apucat să voteze punctaje pe o scală de la 0 la 100 pentru fiecare din cele 20 de droguri populare la engleji. Când au terminat au votat importanţa fiecărui criteriu în scorul final. Trăgând linie au ajuns la concluzia că cel mai dăunător drog este… alcoolul cu 72 de puncte. Orice şansă de a influenţa politica statului a zburat pe fereastră, dar să vedem oricum şi ceilalţi clasaţi. Pe locul 2 vine heroina cu 55 de puncte, apoi crack cocaine cu 54, metamfetamina cu 33, cocaina cu 27, tutunul cu 26, amfetamina cu 23 şi abia pe locul 8 canabisul cu un scor de 20. Alte droguri interesante sunt ecstasy pe locul 17 şi LSD pe 18.

Ce credeţi că au făcut englejii cu un asemenea studiu în loc să-l ascundă sub preş? L-au publicat în The Lancet (full-text gratuit dacă vă înregistraţi) şi i-au făcut reclamă pe BBC. Poate erau beţi.

Advertisements

3 thoughts on “make science not war (on drugs)

 1. am zis in urma cu cateva luni pe blog de “berlineza” cumva ca..
  in anumite chestii trebuie sa-i imitam pe francezi . in sensul ca ..da !, sa nu bem tot de-o-data – sa lasam si pentru cealalta .. data , desigur !

  in rest , sigur , la noi in tara .. o ministaritza a avut “ingratitudinea” de a afirma public ca .. toate astea te fac prost .. insinuind astfel ca .. daca ai fost prost din capul locului .. nu mai ai ce pierde ! dar .. a facut si o cvasi-corectie directionind spre genul de “sfaturi” : daca “tu” cel “inculpatul/incauzatul” nu ai ce pierde – atuncea -, cica .. auzi tu acolo – .. societatea ar avea de pierdut ! a fost indirect .. asa cum am inteles eu un fel de (auto) palma in obrazul .. aa, general ..

  cu toate astea .. totusi ..
  nu m-am prins ! , pentru ca ..politicienii si-ai compromis existentza / instrumentul intr-o asemenea masura incit .. si atunci cind cineva e onest si zice adevarul ..
  raman (preventiv) sceptica vis-a-vis de continut ! ca o fi un semnal de alarma .. sau ca e un soi de mecanism de aparare/manipulare .. habar-n-am

 2. too specialized, too late. pt. anumite alegeri.
  pt. englezi, cred ca va fi unul din argumente pt. a decriminaliza iarba. oricum, din cate stiu, politia nu se mai ocupa de asta. se face ca nu vede. si are si motive. alcoolismul face ravagii printre minori. si chestia asta e vazuta ca “normala” de catre parinti.
  daca nu as fi vazut cu ochii mei as fi zis ca nu e adevarat. maxim 16 ani, facuti varza, si ei si ele, vineri-sambata seara, in fata cluburilor si discotecilor.
  politia era prezenta – o masina plasata mai discret, sau cate o patrula calare dar atat. e si normal, la cati erau, le trebuiau cateva dube. ca sa…ce? sa ii duca acasa si parintii sa dea din umeri si sa spuna ca asa au facut si ei cand erau “tineri”? e chestie culturala si adanc inradacinata, asta cu alcoolismul.

  asa ca mi se pare normal sa lase naibii iarba in pace, ca tot aia e.

 3. WE : am dat un sarci pe gugal si am gasit o teorie foarte interesanta despre culori .
  ii apartine non-initial lui Arthur Schopenhauer .. adica mi se pare interesanta si alternativa culorilor pe care le simti etc ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s