ela, ela mu conda

În secolul VII înaintea erei noastre care începe când s-a născut Hristos, grecii àntici au colonizat sudul Italiei de azi. Ca să vadă cei rămaşi în patria mumă ce bine o duc ei, şi-au zis “Megálē Hellas” – Grecia Mare. Şi chiar o duceau bine făcând comerţ şi civilizând băştinaşii cu arta şi cultura lor superioară. Până când a apărut imperiul roman scobindu-se în nas, dar asta e altă poveste. Ce contează e că o fărâmă din cultura greacă a supravieţuit până azi sub forma unor dialecte. Regimul fascist le-a înfierat cu predilecţie pentru că erau incomprensibile pentru restul populaţiei. În anii ’30 apăruse chiar insulta “parcă eşti un grec”. Politica a funcţionat şi azi mai sunt doar vreo 2000 de oameni care vorbesc “greaca de Calabria“, majoritatea bătrâni. Particularitatea acestui dialect e că păstrează termeni din greaca antică (varianta dorică) care s-au pierdut în greaca modernă. Gramatica e simplificată şi cam italianizată, ‘s’-ul final a dispărut – probabil tot în urma uniformizării lingvistice, dar originea e clară. Luaţi de ascultaţi cântecul ăsta pentru edificare.

7 thoughts on “ela, ela mu conda

 1. uite aici o harta a coloniilor grecesti si feniciene la 550 BC:

  grecii se intinsesera binisor pe cizma – pana in dreptul orasului Capua.

 2. we, paul rubens are o lucrare care ilustreaza metamorfoza lui Ovid – iar Tomis ( Konstanza ) este locul de exil din care si-a scris infinita-i tristete in epistole ( scrisori de la marea neagra )

 3. p.s. we, m-am uitat si pe google si gasesti despre ovidiu la metamorfoza si constanta .

  paul rubens la el . este doar un episod al “infernului”

  scrisorile exprima de fapt ceea ce cunoastem sub denumirea unui “bocet” de melancolie ..depresiva .. dor , durere, iubire neimplinita , etc .. ceva in directia tragediilor antice

 4. pps : genul de “filosofie” pe care si tapirul trebuie sa-l cunoasca din usa-walahia .. acolo unde ti se intareste “sistemul imun-itar”
  si iata ca stefan a postat acest articol in sertarul ” Italia ” .. secondat de cel in care vorbea de tahiti si “antropologul” american !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.