freudian slip

Ghici cine scria în 1933 următoare dedicaţie: “lui Benito Mussolini cu umilele salutări ale unui bătrân care recunoaşte în conducător un erou al culturii” ?

P.S.: cartea se numea “Warum Krieg” – “De ce război” – şi era corespondenţa publică cu Einstein în cadrul unui proiect ONU

Advertisements

12 thoughts on “freudian slip

 1. pai bine mai Stefane .. eu cind ti-am zis sa nu citesti gazete .. am omis sa-ti interzic sa treci pe hard-core lectura :)

  dar spune asa .. acum dupa ce te-am declarat luoavaru meu ruoachenrolist senzual .. intelegi sa arunci manusa duelului ( sper ca-i pus si o pietricica :)) ) buoadi-bildarului nostru pisicuatru .. ( asta ma excita ) ..

  pentru ca ..el ne-am putea explica anumite lucruri din care am deduce .. ca de aia avem nevoie de razboi .. ca sa facem porma pace !

  dar daca nu isi fac aparitia unii critici “distinsi” sa-si dea cu opiniatorul voi ramane dezamagita caci .. la fel ca si in postarea cu B.R. spuneam indirect ca rafalele cu care a fost etichetat freud de antisemitismus isi au si ele explicatiile “falice” ..
  pacat totusi ca atunci nu am fost corectata in privinta lui schiller si citatul dat de mine care ii apartinea la origine lui hördeline dintr-o epistola catre frac-su si ca .. vorbeam de o rationalität etica :))

  diseara te astept in camera mea de tortura .. unde eu practic inversualizat .. adica incep cu pacea si ma prelucrez incet pe spirala conflictuala ca sa ajungem in final la apogeul unui mic razboi :))))

 2. PS :

  si inca ceva : regula numarul 1 . din sport despre fairness :

  cine nu stie sa piarda .. nu are habar sa castige !

  ailaviu man !

 3. PPS : aaah, scuze !, iata ca de fapt era vorba doar de ” Hölderlin ” .. ca…
  dac-era Did-rot francezu .. eram facuta K.O. :))

 4. a, si am citit azi dimineatza pe bluog de absurdistanez ca .. pentru “comenturi” ( indiferent presupun ) trebuie sa se acorde stelutze !
  deci , pliz ! :)) ( a , si .. mai ales pe WP – za maderfacher uardpres )

 5. pare-se ca a fost mai mult un fel de lip-service (sa ramanem in freudianism), sa il ajute pe acel Weiss.

  articolul citat de tine are cateva chestii discutabile:
  “The foundational Freudian principle — the call to know ourselves — is invaluable” — nu e deloc al lui Freud. Nu stiu daca Freud ii citeaza pe greci (Socrate, printre altii), am uitat.
  Apoi, acel principiu, upaya, e greu de descifrat – e f. contextual.
  uite ce zice Britannica:
  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/618636/upaya

  pe cand, daca te uiti in Wikipedia, metafora “empty fist” din Zen este clar imprumutata din Taoism – yang-ul pumnului si yin-ul “emptiness”-ului.

  revenind: totul este interpretabil si ras-interpretabil in freudian self-fulfilling prophecies.
  exemplu chiar acel articol despre Warum Krieg.

 6. Este. Din cat am citit acolo, omul (Freud) voia atat sa il ajute pe Weiss, cat si sa faca PR pt. freudianism. Omul credea in acea teorie, mai ca zici ca a avut ceva rol in “secs-secs-secs-face-bine-la-complex” (asta e un poem al unui amic, din intamplare psiholog):)

  Pai, na!, Il Duce dadea cu lopata! A transpirat, pp. Suficient sa devina erou. Stim pe altii care nici macar cu lopata nu au dat, nici macar un ciob nu au dezgropat si tot au fost numiti eroi ai culturii. Asta a facut si o coloana, mai mica, da’ tot coloana. Langa Colliseum! Realizezi cat a muncit?

  Apropo (cam off-topic), stii la ce sapa Il Duce? Pp. ca ceva legat de imparati…

 7. vrei sa zici ca freud asta gagiul a fost arheolog ? doamne fere ! parca ar fi fost un absurdistanez . numa astia dau cu sapa-n creher .

 8. Off-Topic :

  vis-a-vis de interpretarea hobby-urilor si blog-urilor – mi se pare ca blogul lui Dr. Eugen Hriscu e unul PROFESIONIST prin continutul sau +( durabilitate + consecventa+sinceritate + onestie + modestie )

  dac-era unul doar de “hobby” nu aflam si nu ma informam atat de bine si atat de consistent despre situatia romanilor “duccati” in “improbabila” dumnealor salvare din Infernul : minciunilor – trishatului – manipulatului – inselatului – calomniilor – etc !

  zau asa .. poate “inconstient” nu am fost chiar off-topic :))

 9. si pt ca sunt in faza “aia” ( stii tu care -sic ! ) vreau sa-ti ofer pt week-end ( :) ) o lectura adevarata : iata .. asadar ce mai citesc oamenii umani :
  Dino Buzzatti ” o dragoste ” tulburatoare” :)

  la treaba ! :)
  ( totul ni se trage dintr-o “casa” si totul sfarseste .. incepe sau reincepe printr-o “dragoste” .. sau poate lipsa acesteia :) apropos de conexiuni )

 10. a, cartea asta de care spun eu .. adica de “dino buzzati” o stiu tot dintr-o postare de pe blogul lui Eugen !
  e cam de pe la inceputul anului 2009 ! ( trebuie nu numai sa citesti interesat – ci – , iti trebuie si o memorie bunicica -, si evident niste scamatorii – asociative :)) atunci insa avea un alt context :)) dar legat de Viena )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s