kingmakers from hell

Sistemul electoral creat de partide pentru partide le dă o lovitură serioasă suedejilor. Sverigedemokraterna (Democraţii Suedeji) au trecut pragul electoral de 4% şi au ajuns în parlament. În ciuda numelui, este vorba de un partiduleţ xenofob de extremă dreaptă cu rădăcini în mişcarea cu nume explicit Bevara Sverige Svenskt (Păstraţi Suedia Suedeză).

Partiduleţul e atât de mic că pe 2010 a declarat doar 4571 de membri iar celorlaţi suedeji le e ruşine cu ei aşa că au încercat să-i ascundă în timpul campaniei cu organizaţii de media care au refuzat să le publice materialul electoral, televiziuni care nu i-au invitat la dezbateri, scandal la mitinguri, etc. Cum necum, capra râioasă a obţinut 4,6% din voturi şi va fi mai greu de ignorat în parlament. Colac peste pupăză, nici una din cele două coaliţii babane (una de stânga, cealaltă de dreapta, cum şade bine unei partitocraţii alternante) nu a obţinut majoritatea absolută aşa că naziştii riscă să ajungă la guvernare. Se sparie gândul suedejilor la o asemenea imagine aşa că au jurat cu mâna pe carnetul de partid că mai bine colaborează stânga cu dreapta decât democraţia cu mâncătorii de imigranţi. Nu de alta, dar imigranţii sunt aţoşi şi dau indigestie…

Advertisements

One thought on “kingmakers from hell

  1. deci, 2 lucruri: cu toata campania lor, tot nu au scapat de extrema dreapta.
    si dupa ce m-am uitat pe harta de pe wiki, ceea ce mi-a zis un suedez e adevarat – treci de uppsala, e vesel.
    dar acum si zonele de sud, cu mai mult imigranti, sunt prinse de miticii astia. evident, nute mai poate sustine statul sa faci 3 copii si sa iti petreci un an in malta, blame it on immigrants.
    parca in sud au fost problemele cu imigrantii, cand neo-nazi s-au batut cu politia…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s