radio bla-bla

Andrea Micheli, acest epidemiolog păgân de la Istituto Nazionale dei Tumori din Milano, a îndrăznit să afirme că există o “asociere importantă, coerentă şi semnificativă” între poziţia antenelor Radio Vatican şi incidenţa leucemiei şi limfoamelor la copiii din zonă. Studiul a durat vreo 5 ani, căci întortocheate sunt căile statisticii.

Vaticanul a răsuflat uşurat că micuţii nu au fost futuţi de preoţi după care şi-a exprimat stupoarea şi ne-a asigurat că va veni cu o contraexpertiză care va afirma că e totul în regulă şi că se respectă normele în vigoare.

23 thoughts on “radio bla-bla

 1. Bună Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
  Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
  Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

 2. a ajuns şi la BBC

  Căile statisticii sunt întortocheate, da. Dar totuşi un studiu e un studiu – Vaticanul în schimb ştie prin inspiraţie divină că nu’i nici o problemă cu antenele.

 3. (Off-topic)

  pt dl . lekktor din dk :

  imi permit sa reintregesc comentariul pe care l-ai inlaturat ( cf obiceiului ) :

  spuneam ca philadelphia (filmul) este cel mai fenomenal pe care l-am vazut si ar trebui declarat “educational ” .. deci ..de vazut ..gindit si de simtit !

  ***

  cind te brustezi ca te-ai schimbat pare sa fie o gluma infantila . asta ti-am demonstrat-o raspunzind comentariului tau provocator .
  vezi, formulele matematice si fizice nu ne ajuta in formarea caracterului. din pacate .

  dar totusi stim cu totii (sper) ca matematica si logica sunt indispensabile in explicarea a cvasi-tuturor “fenomenelor” . singurul lucru pe care chiar pitagora insusi nu a reusit sa-l priceapa .. dupa ce a inventat teorema geometrica si tabla inmultirii .. de ce poate el asa ceva .
  asta l a determinat sa creada ca adevarul/raspunsul il gaseste atunci cind incepe sa se cunoasca pe sine insusi ( acolo sha la bibilica )

  atat !

  ***

  a, cind spui “emma ti-am zis ca esti proasta?” inseamna ?:

  1. emma ti-am mai zis vreodata ca esti proasta (am omis acest lucru ) ?
  2. emma ti-am zis ca esti proasta (deci am constatat acest lucru) !

  oricum ar fi .. presupun ca pozitia ta de “pedagog” e prea compromisa ca sa emiti judecati de valoare !
  ***

 4. Nu e mai bine să faci un radio dedicat unui stil şi nu împotriva unui stil? Zic şi io. Ce e chiar splendid e că pe prima pagină a blogului apare Costi Ioniţă. Dar de ce vorbesc eu cu un spambot sau ce o fi? Oi fi uitat să-mi iau medicamentele, nu sunt singurul, de altfel.

 5. Stefan, bineinteles ca primesc invitatia discreta de a nu comenta in continuare pe blog .

  Realitatea este ca nu m-am simtit cu musca pe caciula . Am gasit mai tirziu ca am facut o alegere nefericita comentind off-topic la posting-ul acesta serios . Scuze !

  Sincer, sper totusi ca nu am “creat” un caz de precedentza !!

 6. hai sa creez si eu un precedent si sa fiu on-topic. Acest studiu e bazat pe 19 (nouasprezece) decese datorate diverselor forme de cancer, pe o perioada cuprinsa intre 1980 si 2003. In zona respectiva exista antene operate si de marina italiana, nu numai de vatican.

  Andrea Micheli a scris un raport in care-si da si el cu parerea, si mi se pare normal ca sa treaca prin peer review si luat la intrebari inainte de-a-i fi acceptate concluziile.

  sau poate ajunge doar sa fie emma de acord, si atunci gata, merge toata lumea la culcare.

 7. De fapt numărul de decese analizate e de 137 pt. radio Vatican şi 141 pt. marina militară. Numai în cazul Vaticanului s-a dovedit că există o asociere semnificativă statistic.

  Raportul lui Micheli a fost făcut la cererea unui procuror aşa că în loc de peer review vom avea un raport contradictoriu din partea apărării.

 8. exista in literatura o sumedenie de studii serioase care dau raspuns negativ unei corelatii intre radiatia EM si cancer. Unul de care am auzit si eu a fost bazat pe sute de mii de subiecti, si se pornise tot de la primul articol din 2002 despre cazurile din vatican care a motivat investigatia ulterioara facuta de Micheli.

  Concluzia: […] recent large-scale systematic studies in Korea and Germany show no association between exposure to radio frequency electromagnetic fields emitted from broadcast towers and childhood leukaemia risk.

  Articolul e scris de doi danezi cu o reputatie impecabila: http://rpd.oxfordjournals.org/content/132/2/202.abstract

 9. si apropo de statistica: nu inteleg cum se poate sustine ca radiatiile marinei nu dau boala si sint sigure, si ca doar cele catolice sint responsabile pentru tot carnagiul :) A inventat marina un filtru, sau poate radiatia trimisa de papa avea ceva malefic in ea? :)

 10. Diferă puterea instalată. Sfintele unde vaticane nu se pretează la trecerea prin relee de amplificare aşa că au folosit câteva mii de kilowatt ca să se reflecte de sfânta ionosferă şi să ajungă peste tot.

  Radarul marinei are o rază de acţiune mai modestă şi deşi puterea e secret militar, e probabil mult mai mică.

  Danezii ăia impecabili (apel la autoritate?) se dau după tufiş în felul următor:

  “Chance or bias cannot be ruled out with reasonable confidence as an explanation for the observed association. If the association is causal, it explains only a small fraction of childhood leukaemia cases.”

  Un fel de: probabil nu te-am înşelat, dar dacă te-am înşelat era oricum o urâtă ;-)

 11. aha. radarul cred ca e in zona GHz, ca asa au mesterit astia telefonia mobila, jucandu-se cu radarele ramase in urma wwii.

  incerc sa inteleg cum pot niste unde de energie atat de scazuta sa produca modificari in organismele vii astfel incat sa se ajunga la bulirea ADN-ului. vorbim despre ruperea unor legaturi chimice, totusi, oricat de slabe ar fi ele. nu mai zic despre capacitatea ADN-ului de a se repara.

 12. eu as zice ca un radar militar poate cobori doar pina la lungimi de unda de un metru, ca sa poata detecta rachete de mai mici dimensiuni. Asta inseamna citeva sute de megahertzi.

  Vaticanu e sa zicem pe citeva sute de kilohertzi, sau lungimi de unda kilometrice. Nicio sansa de rezonanta cu adn-ul :)

  Apoi ar mai fi si conductivitatea corpului uman care tine cimpul electric la nivelul pielii, iar cimpul magnetic din undele radio e cu citeva ordine de marime mai putin intens decit cel al pamintului.

  Hai sa zicem ca daca era vorba de cancer de piele, avea ceva ceva explicatie. Asa cu leucemia mi se pare relativ greu de crezut mai ales ca au fost atitia altii care sustin contrariul.

  desi e reconfortanta discutia asta tehnica poate-ar fi mai interesant de aflat care e religia statisticianului coerent si semnificativ andrea micheli :)

 13. ca să fiu şi io off-topic, akismetul ăla este o foarte mare labă
  vlad nemanelistu’ a postat şi la mine, da’ l-am şters

  şi ca să fiu on-topic, dacă te uiţi la relaţia dintre undele ălea şi cancer, nu înseamnă că tre’ să fie numai o relaţie cauzală directă (undele fac nu’ş ce lu’ ADN). Poate fi una potenţatoare, numai – şi de aia nu fac acncer toţi copiii, şi de aia “it explains only a small factor”.
  Ăla e un statement de perfect bun simţ. Chance and bias can never be ruled out totally (po’ să ai şi un pi de 0.000001), iar relaţiile cauzale în natură nu sunt niciodată aşa directe şi simple, A produce B.

 14. degradarea ireversibila a ADNului prin interactiune cu radiatia (chiar si aia ionizanta, gen UV) e un proces probabilistic in sensul ca nu are prag. asta nu inseamna ca poti sa bulesti ADN-ul cu folosind lumina de la becul de 50 W, sa fim seriosi.

  bine, campul EM, astea, lucreaza asupra nervilor si creierului si sistemul nervos se buleste si forteaza nu stiu ce glanda sa secrete aiurea si virusurile care stateau ca ninjele la panda ataca celulele si le rontaie pana la ADN pe care-l pizdsc si gata cancerul. e posibila si asta.

 15. @stefan: intre cei 900 de mega dati la soareci intr-un ghid de unda si cei 500 de kiloherztzi ai vaticanului e o mare diferenta. Si cum spuneam, semnalul e oricum absorbit la nivelul pielii. In plus, omul e de cincizeci de ori mai masiv decit cel mai voinic sobolan.

  Intimplarea face sa fi lucrat cam un an de zile cu oameni care se ocupa la modul cel mai serios cu problema efectului telefoniei mobile asupra pacemakerurilor, si nici macar acolo nu exista probe “coerente si semnificative” :)

  @tapirul: pai cam ce-ar putea potenta undele radio?

 16. Daca ar fi asa, atunci batrinii ar trebui sa fie mult mai afectati, caci sistemele lor de reparare celulara sunt mult mai invechite si fiecare inmultire celulara da si mai multe defecte si erori.

  Unul din putinii factori care are putea influenta ar fi radicalli liberi, sau ceva procese oxidative, numai ca pentru asa ceva trebuie energii destul de mari si mai ales unde foarte scurte – in zona ultraviolet.

  Pare a fi doar o vinatoare de vrajitoare. Vaticanul molesteaza copiii, Vaticanul imbolnaveste copiii. Astfel se loveste in una din cele mai importante spuse: “lasati copiii sa vina la mine”.

  Pina cand aceste rezultate nu sunt publicate intr-o revista de profil si nu sint comparate si analizate de profesionisti, nu se poate spune nimic.

  Pax vobiscum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.