who’s afraid of Hypatia?

S-a întâmplat ca tocmai azi când e cea mai mare sărbătoare a creştinismului să văd Agora lui Alejandro Amenábar. E povestea romanţată a unor evenimente reale. Hypatia din Alexandria, o foarte bună filosoafă, matematiciană şi astronomă, a fost ucisă în mod brutal de către creştini. Faptele se petrec la începutul secolului V după Hristos, când imperiul roman scârţâia la încheieturi. Creştinii se transformau din asupriţi în asupritori (semnificativ cadrul răsturnat de la distrugerea bibliotecii). Nişte formaţiuni paramilitare sub controlul episcopilor acţionau pentru a pune mâna pe putere. Victimele raidurilor erau în principal păgânii şi evreii. Era un creştinism foarte îndepărtat de învăţăturile lui Iisus şi asta la doar câteva sute de ani de la moartea lui. Biserica lipsită de persecuţie începea să se transforme într-o forţă politică dispusă la cele mai absurde interpretări şi sofisme pentru a-şi justifica atrocităţile.

În perioada asta Cyril, episcopul Alexandriei, încerca să-l domine pe Orestes, prefectul regiunii. Prin autoritatea religioasă, desigur. Când Orestes a rezistat, a fost asaltat de călugări înarmaţi cu pietre şi doar intervenţia mulţimii i-a permis să scape cu viaţă (aici filmul diferă). Ammonius, călugărul care i-a spart capul, a fost apoi executat de autoritatea civilă şi trecut în rândul martirilor de către cea religioasă. C-aşa-i în politică.

Filmul susţine că uciderea Hypatiei a fost o răzbunare pentru moartea martirului criminal, dar motivele nu sunt clare. Cert e că Orestes îi fusese elev şi o consulta încă în probleme politice. Prostimea vedea în asta mărul discordiei cu Cyril pentru că femeia nu era creştină. După principiul “cine nu-i cu noi e împotriva nostră” au declarat-o dujman de clasă şi o bandă de călugări a atacat-o pe stradă, a dezbrăcat-o în pielea goală şi – depinde de surse – fie au jupuit-o de vie, fie au târât-o pe jos. În orice caz, a fost o moarte lentă şi dureroasă. Amenábar a fost mai milos şi a scutit-o. După moarte, călugării au tăiat-o în bucăţi şi i-au dat foc.

Cyril, capul răutăţilor, e astăzi un sfânt (sub numele de “Chiril”, sărbătorit pe 18 ianuarie în calendarul ortodox). Este deci unul dintre Sfinţii Părinţi. Mai mult, e Doctor Ecclesiae, vajnic luptător pentru cultul Mariei (care azi îşi cunoaşte apogeul în catolicism). Conflictul lui cu Nestorius, arhiepiscopul de Constantinopole, a generat o schismă propagată până azi.

Şi acum vin întrebările. Câte alte gunoaie se ascund în lista de sfinţi veneraţi la comandă şi fără responsabilitate personală? Dar în cea de martiri anonimi? Cât din istoria creştinismului trebuie să ascundem sub preş ca să nu râdă vecinii de noi? Dacă la doar 400 de ani de la moartea şi învierea mântuitorului Biserica o luase aşa de mult pe arătură, cum stăm la 2000 de ani?

A, uitam de film. Imagine inovatoare cu perspective “cosmice” a căror semnificaţie devine încet-încet evidentă. Decoruri şi grafică reuşite. Licenţe poetice care nu deturnează naraţiunea. O oarecare imparţialitate în a descrie civilizaţia păgână unde nu era totul în roz. Gratuitous nudity (always a plus). Personaj negativ carismatic (Ammonius). Ambiguitate morală realistică la Orestes. Limbaj cinematografic puternic dar discret. De văzut cu atenţie.

Advertisements

50 thoughts on “who’s afraid of Hypatia?

 1. “Câte alte gunoaie se ascund în lista de sfinţi veneraţi la comandă şi fără responsabilitate personală?” — multe!

  primul martir crestin a fost un spaniol, executat de catre romani, la insistentele si amenintarile nu mai stiu carui episcop, la 50 de ani, cred, dupa Edictul de la Milan.

  cafturile intra-crestini au inceput de fapt de la anul 200 or so, da’ e mult hush-hush.
  inainte de a pune mana pe putere, prin Edictul de la Milan, erau deja power brokers mai ales in Est.
  faza de la raul Milvian este paradigmatica, mai ales ce i-au facut lui Maxentius (ca omora, ca facea, ca dregea – nimic din astea nu au fost confirmate).

  cum crezi tu ca Tomi(s) a devenit Constant(i)a?

  era efectiv paruiala in sec V-VI intre Alexandria, Roma, Constantinopole si alte locuri, care sa domine pe care.

  de ce crezi ca Apostatul si-a bagat picioarele in crestini? pentru ca era roman adevarat si voia sa refaca imperiul. ei, o lance intamplatoare l-a calmat. baiatul era f. constient de pericolul sciziunilor si politichiilor crestine – asistase la ele.

  cu sofismele. in anii 200-300, crestinii au invatat de la cei mai buni sofisti regulile logicii. dupa care le-au dat foc la tarabe. tot in Est…

  am si eu filmul, o sa il vad in curand.

 2. asta sa fi fost?

  cred ca avea probleme cu tiroida si ceva miopie:)

  nevertheless, beautiful.

  nu stiu care e sursa pozei…oricum portretul asta arata mai bine decat cel al lui Rafael. si mai realist.


 3. nu e ea

  .
  portretul e facut cu 200 de ani inainte de ea, in vremea de aur a Imperiului.
  mai e un portret antic, dar care nu pot sa il vad decat drept cache n google images, penca site-ul nu merge.

  asa, si ultimele chestii, ca nu am putut sa le comprim intr-un singur comment:

  Revered Hypatia, ornament of learning, stainless star of wise teaching, when I see thee and thy dscourse I worship thee; looking on the starry house of Virgo, for thy business is in heaven.

  asa incepe capitolul 18 din The Rise and Fall of Alexandria. Autorii cartii asteia spun despre influenta elenistica a Hypatiei a fost raison-ul d’etre al existentei intregului oras. Asa ca e evident ca trebuia eliminata fizic.

  Si tot ei mai zic ca ar fi fost omorata in biserica. Cat despre Cyril, pare-se ca isi facuse niste paratroopers, care sa ii indeplineasca ordinele. Parabolans cica se numeau.

 4. Asa, si inca 2 carti de citit daca cineva vrea sa cunoasca ce & cum in perioada I-VI, vizavi de crestini, Imperiul Roman, politichiile, bulangiile dar si ontologiile (caci unii chiar credeau ca sunt Mana lui Dzeu):

  1. Constantine and the Bishops (The politics of intolerance), H.A. Drake – destul de pissed off gagiul, unii il acuza de partinire, un fel de Gibbon mai toned down (Gibbon considera ca crestinii au fost cauza caderii Imperiului, ceea ce e fals).

  2. Procopius – The Secret History, bombanelile tinute la secret ale cronicarului oficial al lui Iustinian. ii face cu ou si cu otet pe toti [Iustinian, nevasta-sa, Belisarius, nevasta-sa:)], intr-un fel de blog al timpului sau, numit gresit de catre Gibbon “Anecdotes” (grecii i-au numit cartea Anecdota).

  Si ar mai fi 3. Ammianus Marcelinus, ultimul istoric roman heavy-duty, ca sa vedem ce se intampla de partea cealalta a Dunarii. Acopera perioada 350-380, perioada de ascensiune, deci, a Bisericii si se opreste dupa asediul Adrianopolului, cand gotii au facut prastie Tracia si Grecia, and for good reasons. Vina a fost a romanilor, care nu au fost in stare (ei, nu!) sa calculeze nr. gotilor care voiau sa treaca Dunarea, asa ca s-a lasat cu prapad.

 5. Tipul ala, Gad Lerner (daca italiana mea de balta si de TV ma ajuta :) e cam greu de crezut ca e chiar asa de padanist, avand in vedere originea si locul lui de nastere …?

 6. ‘Autorii cartii asteia spun despre influenta elenistica a Hypatiei a fost raison-ul d’etre al existentei intregului oras. Asa ca e evident ca trebuia eliminata fizic.

  Si tot ei mai zic ca ar fi fost omorata in biserica. Cat despre Cyril, pare-se ca isi facuse niste paratroopers, care sa ii indeplineasca ordinele. Parabolans cica se numeau.’

  cit de stupid tbuie sa fii k sa vii cu astfel de ‘precizari’ satios-pedante in conditiile in care nu ai vz filmul?!
  TOATE ASTEA SINT IN ‘AGORA’!!
  so, rather than checking out wikipedia, welful mult-agitat ar fi putut sa inkirieze filmul lui amenabar, macar ar fi vazut-o si pe rachel weisz goala – ceea ce ma-ndoiesc k ar fi putut gasi pe wiki… ;P

  mi-e f clar cum functioneaza mintea welfului (nu degeaba studiaza creierul: de multe ori interesul pt un domeniu vine dintr-o disfunctionalitate): orice informatie noua ii produce o excitatie masiva care-l face sa dea search, febril, pe wiki pt a afla mai mult; aceste informatii sint strict pasive & orizontale, nu-i folosesc la nimic, dar gestul in sine reflecta fidel dezordinea din mintea lui, incapacitatea de a sesiza esenta & lipsa disciplinei interioare care l-ar putea ajuta sa se focalizeze pe ceva constructiv & meaningful…
  de aici si his crush on the internet: creierul sau este imaginea insasi a acestei febrilitati sterile care sare de la un click la altul, uitind de unde-a plecat ;))

  @stefan: probabil k ar tbui sa intri in guinness book, esti SINGURUL blogher respectabil pe care cei 2 ghertzoi inca mai sint lasati sa posteze comentarii!
  imi place atitudinea ta cool-zen-jemanfishista, dar vezi k it could backfire: e o lista lunga de blogheri care si-au luat-o-n barba fiind prea toleranti cu acesti aberanti ;P

 7. am dat un link la o carte, moron, care vorbeste despre hypatia. nu a fost nimic din wikipedia. dar esti prea ticalos ca sa vezi posturile anterioare.

  am zis clar ca inca nu am vazut filmul, am zis despre ce scrie intr-o carte.

  si cat despre pedanterie, esti chiar prost. informat.

  bleah.

 8. iar restul, als, arata cat de 1. neam prost esti. 2. cat de incult esti, 3. cat de ticalos esti si mai ales 4. cat de incuiat in stilul rromanesc cultural (‘ah, nu e nimenea ca mine’).

  one more time, am vorbit despre o carte care vorbeste si despre hypatia, nu despre film.
  carte pe care nu o ai, pe care nu ai citit-o etc.

  mai pune nene mana pe o carte.

 9. iw chiar am vazut filmul

  plicti, obo, dulcique (daca o mai lasau nitel in viata, hypatia inventa fuziunea nucleara, dreaq)

  in ce priveste cre(s)tinismul: e cea mai de cacat religie (copiii nebotezati ajung in iad, rebelul potcovit = fiul voyvodului zeilor, crucea, ah, crucea, fecioara maria… )

 10. au fost f. rai in Est. cred ca mult mai rai decat in Vest. baza lor de putere a fost de fapt Estul. au avut priza imensa la populatia rurala. in Vest nu a fost atat de multa populatie rurala ca in Est. ei, in fine, cand au pus mana bine pe putere si Vest, ce dezmat au facut cu “convertirea” paganilor…

  o sa vad si eu filmul in curand.

 11. pierzi timpul cu filmul, e in genul titanic si alte zemuri de bijboaca

  cat de fericit e grasunelul asta de buddha, ca un bebelus spalat & alaptat

  si cat de naspa cocarjatul de pe cruce

 12. pai tre sa ma culturalizezi, nu vezi ce critici acerbe si bine-intentionate arunca als, mai are un pic si il crezi ca a intrat in saptamana ignatului. de atata darnicie.

 13. iw cred c-a luat de prea multe ori mielul in rat si umbla pe globuri mort de beat de sloboz, pardon, iaurt

 14. cum ziceam: welful nu prinde esenta problemelor… iar asta e o axioma ;P

  dupa cum o axioma este si faptul k, atunci cd n-ai argumente (si, in general, n-ai!), o dai pe insulte = copy/paste behaviour dupa yr role model hulliganoglul (yuk)
  te DOMINA by a very long shot :))))

  in +, cum esti si lipsit total de simtul situatiilor (k de ‘umor’ nici n-are rost sa vbim…), nu-ti dai seama k este cel putin ridicol sa vii cu niste kestii care sint deja in film & sa le dai drept ‘mari descoperiri’, LOL
  (e k si cum cineva, cd se discuta dspr ‘titanic’ – filmul lui cameron -, ar ‘preciza’, pedant, k este bazat pe un caz real in care vaporu s-a dus, bildibic, la fund :)))

  in fine, tu nu citesti carti, k n-ai rabdare, suferi de add; decit dai clic ;P

  cit dspr hulliganoglu = same old shit; e f nervos pt k (sint sigur) este impotent – ceea ce, pt un wannabe-macho, este fatal…
  in +, vine cu clisee sleite dupa cioran (= adica dupa nietzsche) k sa-ti arate mushkii de gica-contra.
  yawn

  ps ORICUM, ipso facto i made my point, cobaii mei basedowieni, pavlovienii mei parasiti, cutzu-cutzu ;P

 15. a, WE, uitasem: als e in saptamana patimilor, el reface chinul mantuitorului la o saptamana dupa, din respect pt. popa ceachi. io zic sa-L asteptam sa se priponeasca singur de cruce si apoi sa ne pisam la tinta lata-n sale

 16. als, chiar esti boring. eram sigur ca o sa replici in astfel de stil. comportament de 15 ani, infatuare dusa la extrem, chiar si pt. contextul mioritic si insulta gratuita. acelasi stil de insulta. acelasi approach

  du-te in pace, amaratule. scalambaia-te in continuare ca atata stii.

  serios, mi-e mila de tine. un clown batran si complexat care cerseste atentie.

 17. deci LOL
  q.e.d.
  losers/suckers :)))

  ps hai, back to hullimulli’s blog sa va curversati cu tanti gg, k doar ea v-a mai ramas fidea ;P

 18. WE, ai uitat amanuntul care face diferenta: clovn batran si complexat (mai sunt si altii: pata, plesu, lii) cu tartita surpata

 19. TU ai ajuns sa faci ordine pe blogul lui stefan?:) lol, chiar ca esti delusional. da’ rau. nu numai ca esti incult, nu numai ca esti un pachet de puroi, da’ chiar TE crezi.

  chiar ca esti clasa a IV-a, amaratule.

  ajungi sa razi de niste carti complementare pt. aceeasi pb. din film. asta arata respectul tau pt. carti. zero, nul, zilch. parvenit sarman si plecat cu pluta.

 20. 2 paranoici cu ‘cultura’ facuta dupa ureke – sau ‘dupa’ (cum se zice la tara in loc de ‘de pe’) wiki…

  unu (=baciu constantean ‘cum’ californian) se da cel mai tare din parcare pt k s-a pripasit si el la o univ. mai acatarii (pina l-or trimite aia in shomaj k o freak degeaba ;)) = apropo de ‘delusional’
  allalt (= baciu tigan dimbovitean) o freak orcum pe la ifin (unde nu-l baga nimeni in seama) & pe blogu-i cu zale & bale (unde idem) = apropo de ‘parasiti’

  2 tarani alfabetizati, ambetati (k tanti gg = cine se aseamana, se aduna ;P), banati de peste tot, flituiti de toata lumea, ocoliti de toti blogherii ok, jegosi & jalnici

  hai siktir

 21. deci LOL: am intrat adineaori (e bine sa rizi de dimineata, cica) pe blogu hulliganoglului, unde este dezvoltata teoria conspiratiei, capitolul 451 :)))

  eu ma bucur k cei 2 cretini sint pe o pista total paralela cu realitatea (= paranoia rulz, what’s new?) & k sint – in continuare – obiectul preocuparilor lor, doar k nu pot – recunosc – sa nu mor de ris citind ‘dezvaluirile’ lor de dandiaconesti tembeli (da macar ala face rating!)

  carevasazica:
  mihai chirilov = bunul meu prieten & vecin; mihai neamtu = ramas in relatiile cele mai cordiale; andrei plesu = vorbim & ne scriem in continuare, cu mult drag; dilema veche = ma suna in continuare pt diverse sfaturi legate de strategia redactionala…
  (dspr radu cosasu nici n-are rost sa mai zic, pt k vorbim zilnic la tel)

  dk nu stiati cum functioneaza paranoia, blogurile celor 2 sint a case (well, 2) in point… priceless! :))))

 22. ‘Nu impingeti un om la limita rabdarii un milimetru mai mult, caci veti avea parte de un taifun. Stiu de unde sa ii iau pe toti acesti indivizi si aceste individe, unul cate unul. Si pana la urma, este vorba numai de putere financiara. La atat se reduce tot jocul.
  Un singur comentariu similar ca cele exemplificate mai sus va fi luat in modul cel mai serios si nu o sa mai opresc.

  Luati acest mesaj in modul cel mai serios, caci nu il voi mai repeta. Mesajele, toate!, sunt stocate, repet, stiu de unde sa iau pe fiecare si va fi doar problema de putere financiara.’

  = LOL
  ps a se observa repetarea (maniacala? senila?) a unor fraze/cuvinte = semn k omu e paradit big time :))

  are mare noroc, altminteri, k nu-mi pun mintea cu el – pt k stiu cum il keama, stiu unde lucreaza &, cum cunosc destula lume din acea mare universitate (de la top pina la fosti studenti de-ai mei), ar fi floare la ureke sa fac sa-l zboare din departamentu unde taie frunza la ciini (= paranoia lui nu e greu de dovedit, iar americanii sint f sensibili la astfel de argumente, MAI ALES CIND IMPLICA INSTITUTIA UNDE LUCREZI = folosita k ‘weatherproof’ ;P)

  pt k, evident, SI EU STOKEZ! :)
  ps
  &, ceea ce nu stie, STIU de-a fir a par & ce scrie pe blogu dumisale… cine-a zis k tre sa intru de-acasa?? :)))

 23. caro stefan, se pare k exista un cercopitec – manifestindu-se prin onomatopee – care intra pe blogu tau & urla trist dupa fiecare postare de-a mea… crek vrea o banana, i-o dai tu sau i-o dau eu? ;)))

 24. ce plictisitor…
  mult mai interesanta moartea presedintelui poloniei – asa k, draga stefan, ma retrag sa urmaresc (cu aviditate) stirile ;P

 25. l.e:
  this is too good: filmari rusesti de la locu accidentului, comentariu in off al unuia din studiou realitatea: ‘vedeti k nu se vede niciun cadavru carbonizat?’ (!!!) :))))

  deci asa ia aripi teoria conspiratiei, o duce la vale cite-un moron monoton (frate cu we + mulliganoglu)…

 26. Daniel zice într-un comentariu abia acum salvat din spam:

  Tipul ala, Gad Lerner (daca italiana mea de balta si de TV ma ajuta :) e cam greu de crezut ca e chiar asa de padanist, avand in vedere originea si locul lui de nastere …?

  Nu e deloc leghist. Ar fi cam greu pentru un evreu libanez care a trăit mulţi ani ca apatrid în Italia să adere la o ideologie xenofobă. Emisiunea despre Lega Nord la care probabil te referi avea în centru o carte franţuzească numită “L’idiotie en politique – Subversion et néo-populisme en Italie”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.