prematuritatea economiei de piaţă

Cine oare se opune ca accesul la Internet în “bandă largă” să fie considerat un serviciu de bază garantat? Cumva guvernul care nu vrea să dea subvenţii? Nu. Tocmai posibili provideri ca Romtelecom şi Orange îşi exprimă public dezacordul. Tocmai ei care ar avea de beneficiat în urma stimulentelor şi al creşterii numărului de clienţi. E de-a dreptul absurd că le e frică de lărgirea pieţei. Sau e ceva care le măreşte profitul într-un scenariu în care conectează ce zone vor, când au chef şi cum au chef, de preferat fără concurenţă?

Advertisements

7 thoughts on “prematuritatea economiei de piaţă

 1. Chiar dacă guvernul s-ar angaja să acopere 100% din costurile acestui serviciu, ai băga mâna-n foc că şi-ar respecta promisiunile? Uite ce întârzieri sunt la plata farmaciilor, de exemplu.

  Pe urmă, tu ca contribuabil (dacă asta eşti) ar trebui să te gândeşti că existe riscul de regulatory capture şi corupţie. Furnizorul de servicii universale ar putea să-i cumpere pe politicieni şi administratori. Noooo, cum e posibil aşa ceva? Lol.

  Pe urmă bis, banii nu cresc în copac, vin din taxe. O plăcere, ştiu, dar ideea e că nu avem la dispoziţie un catralion de bani, sumele alea sunt limitate. Dăm să aibă baba Rada internet în bandă largă în fundul Apusenilor sau mai bine facem un serviciu de ambulanţă? Preferi internet în bandă largă cuplat cu ajutor de înmormântare?

 2. Poţi la fel de bine să zici: “preferi curent electric sau un serviciu de ambulanţă?”

  Noroc că au grijă firmele particulare de priorităţile bugetului şi perioada optimă pentru a garanta un serviciu întregii populaţii.

 3. Exact, este posibil să trebuiască să alegem între a duce curent electric la toate cătunele şi stânele din Apuseni şi crearea unei ambulanţe aeriene în zona montană.
  Guess what, în viaţa reală trebuie să aloci o serie de resurse limitate între mai multe utilizări posibile. Resurse = bani, btw.

  Transformarea în serviciu universal a internetului în bandă largă implică costuri foarte mari, în condiţiile în care foarte mari gospodării nu au aşa ceva. Putem băga mai eficient banii ăştia în reformarea sănătăţii, în crearea de depozite de deşeuri ecologice şi staţii de epurare, de exemplu.

 4. Cine a vorbit de costuri foarte mari? E suficient pentru început recunoaşterea accesului la Internet ca un drept fundamental. Asta e gratis.

  Apoi urmează facilitarea accesului ca dreptul să poată fi exercitat. Această facilitare se poate face prin reducerea taxelor (nu e o pierdere a venitului bugetar pentru zonele în care conectarea nu ar fi altfel posibilă) direct prin TVA-ul instalării şi abonamentului lunar, sau indirect prin impozitul pe profit al ISP-urilor.

  Metode de stimulare există, chiar pentru ţări de şmecheri ca Absurdistanul unde nu se găsesc bani pentru lucrurile importante.

 5. Să trecem peste chestia cu „recunoaşterea”, aia chiar nu costă nimic, iar tot nimic e efectul ;)

  Reducerea TVA/impozit profit este practic o subvenţie şi se încasează mai puţini bani la buget decât altfel.
  Cât despre efectul la nivelul numărului de conexiuni, să fim serioşi. Baba Rada o să-şi tragă internet la stână dacă costurile instalării scad de la 40000RON la 33000 RON (sau cât o costa să tragi fibra optică zeci de km prin pădure)?
  În plus, problema cu tax incidence. Eliminarea TVA nu are musai ca efect o reducere similară a preţului. Depinde de elasticitatea cererii şi ofertei . Google it.

 6. În zonele montane e mai eficient prin unde radio, costurile sunt mult mai mici decât orice cablu de cupru sau fibră optică. Apropo, zonele acoperite de telefonie fixă pot să beneficieze de ADSL dacă compania telefonică face nişte upgrade-uri la centrale. Si e important pentru nepoţii babei Rada ca să nu rămână tâmpiţi. Nu e un moft ci o necesitate.

 7. deasemeni, argumentatia prin extreme nu e eficienta. stanele, baba Rada si catunele din muntii Apuseni nu sunt neaparat reprezentativi pentru populatia Romaniei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s