the sick man of Europe

Der Spiegel a aflat detalii despre întâlnirea de luna trecută de la Istanbul unde au fost prezenţi şi parlamentari germani de origine turcă. Se pare că partidul de guvernământ, ăla care a aruncat moderaţia la gunoi, a invitat politicieni de origine turcă din toată Europa, all expenses paid, la o conferinţă. Apoi le-a explicat pe îndelete cum că ei fac de fapt parte din aparatul politic turc şi i-a încurajat pe emigranţi să ia cetăţenia ţării în care mănâncă, dar să nu renunţe la cea turcă şi mai ales să nu se integreze. Un vorbitor a zis chiar că “trebuie să inoculăm cultura europeană cu cultura turcă”.

A, iar premierul Erdogan ameninţă că poate-poate îi deportează pe cei 100000 de armeni rămaşi după genocidul care a fost de fapt război dar de fapt nu a fost nimic, ia mai lăsaţi-ne în pace!

Advertisements

12 thoughts on “the sick man of Europe

 1. un singur turc am intalnit pana acum, care sa recunoasca genocidul armenilor. tipul e un caz mai special, cred ca am mai scris despre el – mi-e prieten.
  este pe 1/2 kurd si parintii lui, mai ales tatal lui, si-au furat-o de la guvernul militar (atunci cand au dat lovitura de stat). taica-su a facut si ceva puscarie politica. in fine, perchezitii in casa, luat cartile, harselat bine.
  restul turcilor cu care am vorbit, si stiu cativa, ‘nu si nu si nu’.
  si prietenul asta al meu recunostea cam cu juma de gura…si la problema cipriota se bloca si el.

  guvernul de acum, daca nu ma insel, e ala mai fundamentalist, nu? ca nu ii mai stiu care e cu care.

  problema: este Turcia in Europa, au ba? dupa cum scrie Der Spiegel, baietii de la Ankara nu prea considera asta. desi acum cativa ani, fostul guvern facea tumbe sa intre in EU. acum, o fi vreo treaba legata si de conductele alea. si turcu’ o fi zis: “pai daca tot trec pe la noi, ia sa facem si noi niste valuri, ca tot e prea multa liniste”.

  mie imi placea de Tansu Ciller:) apropo, Tansu pare-se ca nu e prenume numai pt. tipe.

 2. am pareri impartite dspr eventuala intrare a turciei in ue…
  pd o parte ar fi bine, pt k intrarea unei tari musulmane ar subrezi ‘axa crestina’ dominanta; pd alta ar fi nasol, pt k vad turcia k pe un pericol la adresa laicitatii (cind am fost acolo m-am speriat cit de acerbe sint conflictele intre elitele laice pro-ataturk & massa cvasi-fundamentalista; primii s-au radicalizat, orice ironie la adresa ‘taticului’ natiunii ii face sa-si inclesteze falcile. cu ceilalti, din fericire, n-am avut de-a face ;P)

  cit dspr probl cu armenii: oare cite popoare, kiar dintre cele mai civilizate, au taria sa recunoasca (& sa ceara scuze pt) crime de stat?? francezii abia de curind au inceput sa-si revizuiasca perioada vichy…

 3. Era bine dacă laicismul progresist, aşa cum e el cu miros de dictatură militară, primea un sprijin în faţa fundamentalismului ignorant prin integrarea în UE. Acum e cam târziu.

  Chestia cu UE – “club creştin” nu e chiar aşa de simplă. Mi-e greu să cred că biserica anglicană, de exemplu, e în relaţii bune cu Vaticanul. Atârnă mai greu interesele economice şi politice decât valorile de care fac paradă micii extremişti.

 4. mda
  pd alta parte, eu am sustinut intotdeauna k economia bate ideologia: ideologiile separa, relatiile economice unesc – vezi china ;)

 5. Stefan, in Turcia laicismul “progresist” este si a fost impus cu pumnul, prin armata. Care armata este in NATO si care NATO are fonduri speciale pentru chestii “europene”.

  Daca Turcia intra in EU, atunci in EU intrau si 2 seturi de probleme uriase: Turcia – Grecia/Cipru si Turcia – Kurdistan.

  Nu e pb. ca UE e crestina, asta e praf in ochi. Bosnia este musulmana, ALbania/Kosovo, sprijinite de UE sunt musulmane. Ba Bosnia a avut si luptatori finantati de sauditi, iar in presa era totul hush-hush.

  Problema e ca Turcia nu inseamna Istanbul, ci inseamna si Ankara, inseamna Anatolia si inseamna mai ales o granita incontrolabila cu Irakul/Siria – adica unde e Kurdistanul. Acceptand Turcia in EU numai pt. niste chestii laice progresiste cu probleme, acceptau de fapt o cutie a Pandorei. Din toate pedeveurile.
  Prin aceasta miscare EU intra in Orientul Apropiat/Mijlociu – si cu asta problemele sale cresteau exponential.

 6. este dilema realpolitica dintotdeauna: tragi o tara cu probleme de partea ta, sperind k astfel acele probl se vor rezolva iar binele laic va triumfa, sau o lasi in plata domnului (mahometului) coz it spells trouble?

  greu de decis, pt k exista argumente forte de ambele parti…

  ps we, bosnia & kosovo sint state minuscule, in plus inconjurate de state crestin-laice, nu le poti compara cu turcia! si, da, laicismul turc este impus/sustinut de armata – ceea ce e o ironie destul de suculenta ;P
  crek e singurul caz de progresism adus de casta cazona!

 7. nu, nu le poti compara ca dimensiuni. dar au fost proxies. sa iti aduc aminte ca luptatorii sauditi au fost rasplatiti cu pamanturile crestinilor (croati si mai ales sarbi) alungati? si e totul hush-hush?
  si daca stau sa adun albania + kosovo, nu mai iese ceva minuscul deloc. e maricuta.

  si tocmai asta e. turcia e prea mare too be handled. mare ca intindere geografica, mare ca diversitate de populatii, mare ca numar de oameni. uita-te numai la intinderea ei pe glob:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Turkey

  are 75 milioane, cf. censusului din ’09. ia imagineaza-ti ce va insemna asta in Parlamentul Europei, cam cati parlamentari ar avea? cred ca mai multi decat ai germaniei.

  oricum, dublu decat romanii + ungurii.

  acum, imagineaza-ti tarla asta de turcaleti, din care numai 1/2 ar fi fundamentalisti cosmetizati. care sa urle sa faca o geamie la 5 shaormarii. de pe partea asta a oceanului ar fi Monty Python, dar de pe partea cealalta ar fi jale.

  si la asta adauga o granita estica practic incontrolabila, de unde sa vina toata asia, intr-o veselie. ar fi fun-fun-fun.
  colac peste pupaza, parlamentarii kurzi sa urle ca vor independenta (and actually they do have a point) si parlamentarii armeni sau pro-armeni sa urle ca vor restitutio (si ei ar avea dreptate).
  ar fi balciul oriental, circul dervisilor, la bruxelles.
  Ataturk s-ar lua cu mainile de par daca ar vedea balciul asta.
  sa continui?

  eu, sincer!, nu sunt sigur ca turcii sunt europeni. nu o spun ca o insulta. ci pur si simplu stating a fact. turcii sunt … turci. sunt altfel. nu mai sus, nu mai jos.

 8. repet: Turcia este in NATO, deci e asigurata cat-de-cat ca nu va pica total in mana fundamentalistilor. la o adica, militarii iar scot taburile si iar fac liniste. au facut-o de multe ori.
  si cred ca asta ar fi calea cea mai “sigura” de “europenizare” (de ce neaparat sa se europenizeze, nu prea inteleg, cine mai face halva?). ca sa se calmeze, trebuie multi-multi-multi bani aruncati in Turcia, investit imens, in toata Anatolia aia. si rezolvate problemele grecesti, armenesti si kurde. si ar mai fi si altele, mai mici, tot legate de minoritati religioase/populationale.

  apropo – nu sunt sigur ca e singurul caz in istorie cand militarii au adus linistea si progresul in cetate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s