omul cu o mie de roluri

Berlusconi nu are o personalitate proprie. El adoptă rolul indicat de situaţia în care se află la un moment dat. Dorinţa lui sinceră de a se integra în orice ambient combinată cu un intelect limitat au dus la faimoasele deziceri de a doua zi. Coerenţa pur şi simplu nu e compatibilă cu transformarea cameleonică. Şi se pare, nici bunul simţ geo-politic. Aflat în vizită la Ierusalim, Silvio a declarat cu lacrimi în ochi şi glas tremurător că cel mai mare vis al lui e ca Israelul să intre în Uniunea Europeană (sic!). A plusat spunând că Italia şi Israelul sunt ţări vecine şi că cultura iudeo-creştină stă la baza civilizaţiei occidentale. De mare angajament istoric şi mesajul din cartea de onoare de la Yad Vashem: “Sufletul nostru urlă ‘nu e adevărat, nu poate să fie adevărat’. Şi apoi înfrânt: ‘niciodată, nu poate să se repete niciodată’.”. Ca şi cum cele două decenii de fascism nici n-au existat. Ca şi cum proaspătul filosemit nu e acelaşi care milita pentru împăcarea partizanilor cu “băieţii de la Salò” şi spunea că eroii fascişti nu trebuie uitaţi doar pentru că au luptat de partea învinşilor. Altă scenă, alt rol.

Advertisements

2 thoughts on “omul cu o mie de roluri

  1. “Silvio a declarat cu lacrimi în ochi şi glas tremurător că cel mai mare vis al lui e ca Israelul să intre în Uniunea Europeană (sic!). A plusat spunând că Italia şi Israelul sunt ţări vecine”

    De parca Ciprul sau Malta ar imparti granita cu Germania si Franta…

  2. Daniel, poate berlusconi incearca doar sa isi casheze pregnanta fascista . chiar daca se fac excese in numele anti-terorismului si se lezeaza cu aceasta ocazie o multime de legi si drepturi elementare ale omului – totusi -, nu cred ca cineva in israel sa nu stie ca fascismul nu este la origine german – la fel cum spaghetti – nu sunt pur italiene . totul se poate “(re)importa/(re)exporta” la o adica .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s