the Gleiwitz incident

În spatele Domului din Milano, într-o mică piaţă cu câţiva oameni înghesuiţi, Berlusconi a ţinut un discurs mesianic despre victoria iubirii asupra judecătorilor comunişti care vor să-l bage la zdup (şi asupra derbedeilor care protestau). După ce a coborât de pe podium a început să fraternizeze cu mulţimea de pe marginea coridorului îngust care ducea spre maşină. Se uita la poze, dădea mâna cu ei, etc. Oamenii din serviciul de pază aveau nişte poziţii nefireşti – toţi cu faţa la obiectivul pe care trebuia să-l protejeze, unii dintre ei cu ochii în pământ, nu reuşeau să creeze un spaţiu liber în jurul premierului deşi erau doar câteva zeci de civili în jur. La un moment dat un individ cu fes a ridicat mâna în aer şi a lansat o miniatură (mică, probabil de plastic) a domului spre faţa machiată generos a martirului. Nu e clar dacă l-a nimerit sau nu. Prima reacţie a lui Berlu a fost să-şi acopere faţa cu o pungă neagră. Câţiva oameni din escortă s-au repezit şi ei să-i acopere faţa cu palmele. Nu să sară eroic în faţa pericolului, nu să-l pună la pământ pe VIP, nu să-l imobilizeze pe agresor. Doar să mascheze faţa obiectivului până când acesta a intrat în maşină. Acolo pe Berlu îl aştepta medicul personal cu un flacon în mână şi un bodiguard pe locul din dreapta şoferului care s-a întors să-i mascheze pe cei doi de camerele de luat vederi care aveau vizibilitate prin parbrizul transparent.

În mod normal maşina ar fi trebuit să plece în trombă spre cel mai apropiat spital, departe de pericol, nu? Nu şi maşina primului ministru. Au rămas pe loc câteva minute după care Berlusconi a deschis portiera, s-a urcat pe prag ajutat de un bodyguard după care s-a uitat în stânga şi-n dreapta câteva secunde arătând la lume un obraz stâng cu o tăietură orizontală sub orbită (un loc destul de ferit din topologia feţei) şi puţin sânge coagulat într-un strat subţire şi uniform pe piele. Gura întredeschisă lăsa la vedere dinţii mânjiţi pe exterior cu roşu. Nici o picătură de sânge pe cămaşa albă, nimic lichid din nasul care s-a zis că a fost fracturat, nici o umflătură, nici un dinte ştirbit. După ce şi-a făcut damblaua moşul maşina a plecat în sfârşit spre un spital aflat la 10 Km distanţă (în loc de cel aflat la aproape 1 Km) poate şi pentru că acolo a găsit un medic care să declare că moşulică a pierdut juma’ de litru de sânge, că avea cămaşa îmbibată, nasul bucăţi, câţiva dinţi rupţi. Ce mai, abia a scăpat cu viaţă săracul…

Agresorul a fost identificat în persoana unui bolnav psihic care a fost protejat imediat de bodyguarzi (luat prieteneşte de umeri şi izolat de mulţime mai ceva ca primul ministru). În momentul în care un fotograf a îndrăznit să se apropie să facă ce face el de obicei, a fost îmbrâncit cu violenţă de unul dintre profesioniştii securităţii personale care apoi a încercat să-i smulgă aparatura din mână.

Arma crimei (miniatura domului) nu a fost recuperată însă a apărut în discursul politicienilor de a doua zi ca “bomba atomică” lansată de un “terorist” în spatele căruia stau desigur adversarii politici şi oricine şi-a permis să-l critice pe preaiubit. Susţinătorii partidului de guvernământ au făcut manifestaţii de susţinere cu pancarte de genul “iartă-i Silvio că nu ştiu ce fac” iar serenissimul a făcut apel la pacificarea întregului spectru politic sub aripa lui mărinimoasă. Să se termine cu toate poveştile astea despre mafie, corupţie şi furturi că uite ce climă de ură şi violenţă generează. Hai mai bine să fie linişte şi dudui goale la televizor că uite e Crăciunul mâine-poimâine. Păi nu?

Advertisements

3 thoughts on “the Gleiwitz incident

 1. la mine in tara trece drept schizofrenic !
  ( printre multe “altele” pe care si le-a castigat printr-un efort “asiduu” )

  dupa cutremurul din primavara/vara spre ex . cu o multime de victime pe care le-a consolat public intr-o maniera “adolescentina” cvasi : va rog sa va simtiti in corturi ca si intr-o excursie !, expertii ..au cazut de comun acord ca .. atunci cand un sef de stat nu are capacitatea sa evalueze o catastrofa si consencintele acesteia ( mai ales cauzele ) este de-a dreptul iresponsabil si prin urmare incapabil pentru decizii !

  in plus .. evident ca atunci cand cineva afirma ca justitia este o “tumoare/metastaza” care trebuie extirpata .. orice comentariu se reduce ..oglindind nivelul scazut al societatii ( cu tendinte in crescendo pe sens invers ) vis-a-vis de pretentiile populatiei . de tzinuta morala a acestora .. de refugiu in resemnare ..
  ca .. vorba aia .. mai bun nu avem si basta !

 2. Nu stiu unde ar fi “ontopic” sa-ti spun “La multi ani!” de Sf. Stefan, asa ca o sa-ti scriu aici, fiind cel mai nou topic banuiesc ca vei citi comentariile, asa ca:

  LA MULTI ANI ! De Sf. Stefan iti urez sanatate, bucurie si fie ca toate cele bune pe care ti le doresti in noul an ce vine sa ti se intimple!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.