a clockwork democracy

În Elveţia se practică democraţia directă sub forma iniţiativelor populare care modifică constituţia federală dacă trec de un referendum. O astfel de propunere trebuie să obţină majoritatatea voturilor la nivel federal şi să treacă în majoritatea cantoanelor. Cei care fac propunerea sunt cetăţeni organizaţi în comitete. După ce obţin 100000 de semnături în favoarea propunerii o trimit la parlament care votează pentru a face o sugestie sau a prezenta o contra-propunere. Abia acum se ajunge la referendum. Cetăţeanul informat asupra textului şi asupra recomandării autorităţilor se duce să voteze. Dacă în urma referendumului este aprobată iniţiativa populară aceasta intră în vigoare şi modifică constituţia fără vreo intervenţie a parlamentului. Vox populi…

Se organizează vreo 4 referendumuri pe an la care se votează mai multe propuneri. La votul de luna trecută s-a decis continuarea exportului de armament şi interzicerea construirii de minarete. În prima problemă cetăţenii au fost de acord cu parlamentul care a zis că mai bine să plângă mă-sa decât să rămână elveţienii fără locuri de muncă. Cam la asta se reduce pacifismul elveţienilor. În privinţa minaretelor populaţia a avut o părere contrastantă cu parlamentul creând o situaţie interesantă dincolo de islamofobia gestului. Mai e bună democraţia directă atunci când contrazice autorităţile? Pe cine reprezintă politicienii care îşi declară ruşinea şi consternarea? E chiar imposibil ca Elveţia să ajungă la fel ca Austria sub Jörg Haider (politician de extremă maro) – un paria al Europei?

Motivul pentru care clasa politică a permis erezia democraţiei directe a fost nivelul ridicat de alfabetizare al populimii şi dimensiunea redusă a şeptelului. Adică nu ar trebui să fie greu de convins ce e mai bine pentru ei, nu? Oricum, dacă le dai voie să-şi facă legi cantonale ei sunt fericiţi. Le mai faci puţină publicitate prin ţările vecine cum că, sanchi, fac tot posibilul să fericească turiştii şi gata. Punctaj maxim la happiness. Pe după tejghea organizezi sistemul bancar ca pe o maşină de spălat banii criminalităţii organizate şi poţi să mănânci liniştit ciocolată, ceasuri şi până la urmă… hai şi minarete. Or să se supere un pic emirii şi s-ar putea să transfere banii în insulele Cayman dar hai, treacă de la clasa politică…

Advertisements

72 thoughts on “a clockwork democracy

 1. in privinta lui jörg heider se aplica pe deplin “maxima” ( simbolic vorbind ) :
  mai bine “ma-ta decat ma-ma” !

  ca sa vezi ca uneori d-zeu te pedepseste fara pardon – atunci cand iesi noapte dintr-un gay -porn-club cu o alcolemie periculos de ridicata si te asezi la volan .. doar pentru ca esti privilegiat din acest punct de verede : social ! amen !

  in privinta minareturilor : l-am ascultat atenta pe un profesor universitar de la noi cu titlul de doctor in islamwissenschaft .. si el reprezinta parerea/theorie ca se fac multe excese de zel si se practica extragerea din context al unui aspect pentru folosirea acestuia drept material de propaganda !

  oricum .. eu personal nu dau doi centi pe simboluri religioase si alte bizarerii . in opinia mea la ora actuala si in acestea perioada de criza economica si sociala – astia sunt soar bani zvarliti aiurea .. mai ales cand pot sa fie directionati in educatie si sanatate !

  politica dumenzeu si enoriasii .. o enigma ! ce altceva ?!

 2. asa.
  ce teorie spune ca ce vrea poporul si ce vor guvernantii trebuie sa sa potirveasca 100% (nu ma refer aici la cazul ideal, evident)? unele curente de opinie se schimba mai des decat guvernul. plus, guvernul este obligat sa gandeasca per ansamblu si mai holistic, indivizii din popor nu. poate ca parerile personale ale guvernantilor se aliniaza cu poprul si in tema minaretelor, dar ei trebuie sa puna binele comun in fata parerii personale.

  opinia publica elvetiana este influentata zilele astea de mai multi factori, intre care criza cu libanul e unul dintre ele (si una foarte de impact, elvetienii au fost enervati in mod egal si de cretineala libienilor, si de reactia presedinetlui care s-a dus sa-si ceara scuze). doi, dreapta face o propaganda foarte intensa si, precum se vede, foarte eficienta (vezi campania afisurilor “ali’s kebap”, pe care putini au inteles-o de fapt).
  chestiile astea, cum ziceam, pot schimba opinia publica mai repede decat se schimba guvernul.

  iar democratia directa (sesizez sarcasmul din postul tau) este, pana una-alta si cea mai buna si ce amai aproape de definitia per se a democratiei. daca e sa comparam, in celelalte tipuri de democratii guvernul/alesii reprezinta mai putin populatia, decat in democratia directa a-la-elvetia.

  iar dracul nu e chiar ata de negru, moschei pot sa isi faca cate vor. ceea ce nu e la fel de adevarat pentru facutul de biserici crestine la islamici in tara.

 3. la mine în mijloc e rotiţa. dacă apăs pe ea trece în regim de scroll rapid
  …dar stai că mai e un butonel mic…
  ha, ăla merge.

  ok

  păi, niciodată niciunde nu o să reprezinte o guvernare TOATE opiniile majorităţii. nu se poate, statistic nu se poate. it’s a matter of model fit, de maximizare a likelihood-ului. uneori mai intervin nişte necunoscute care schimbă variabila asta (că şi model fit e o variabilă, nu o constantă).

 4. şi, asta e o treabă pe care elveţienii o ştiu foarte bine, de aia au sistemul de democrăţie directă şi de patru referendumuri pe an (în medie cică au mai multe). tocmai pentru că ştiu că guvernanţii pot să nu mai reprezinte, la un moment dat, opinia majorităţii.

  hai să vedem ce o să se întămple în românia cu referendumul. prognosticul meu este: nimic. fix nimic. se cor găsi un milion de căi de evitare.

 5. stefan, cand iti ziceam de elvetieni cat de ipocriti si cat de javre pot fi, te mirai.

  pe malul lacului Geneva se plimba, printre multi altii, o gramada de arabi cu fameliile respective. e bine sa ai banul depozitat la elvetieni, dar atat. restul…desolee.
  si asta nu a fost singura chestie rasista pe care extremistii taranoi ai lui haider au incercat sa o treaca.
  acu ceva vreme voiau sa treaca si ceva de genul: “when I returned in 2006, there were posters with white sheep standing on swiss flag and kicking out black sheep…to support a law that would return foreigners who broke the law directly to their country…I cannot even tell you how I felt, so wrong.” — asta scrisa de o colega elvetianca. si ce mai scria:
  “I am just afraid my husband, who is from Cameroon, won’t be able to find a good job at the end of his studies…And there are no laws as in the US against discrimination…”. — evident, democratia directa nu are nimic de-a face cu discriminarea.

  in 2008-2009 erau posterele cu ciorile muscand din trupul tarisoarei atat-de-preacurate, veeezi, i-au dat drumul si polanski – pentru niste banei, acolo, bien sur. si referendumul nu a trecut numai pt. ca EU s-a rastit la ei.

  in 2009, reusesc faza cu minaretele – uite bre unde erau cruciatii si noi nu stiam.

  a, da cu armele – pline trenurile lor cu baieti vorbind in germana aia a lor cu arma la picior. pai na, de mercenari e nevoie oriunde, nu? au sute de ani de exp. in mercenariat, in perioada condottierilor erau cei mai de temut criminali cu simbrie.

 6. a, da, am uitat de serviciile de curve “semi-legale”, apreciate din plin de arabi, cu ochii inchisi ai politiei si hotelurilor de lux.
  evident, nici asta nu are vreo legatura cu majoritatea directa.

 7. si acum un pic de matematica, posibila sa fie prea grea pt. unii.
  si zice europa libera: “Final results show that over 57 percent of voters backed the proposal in a referendum that was held today following an initiative by a right wing political party. Turnout was reported at about 55 percent.” 57% din 55% au votat nu. asta, inseamna ca de fapt 31.35% din totalul de votanti au zis NU. democratie directa, parol.
  si de fapt de ce au votat naucii astia “nu”? pt. ca se opun islamizarii elvetiei, asa cum Heider si ciracii, au prezentat problema. o tara de 7 milioane si ceva, din care aprox 5% sunt musulmani nu dau voie la constructia de minarete, fo 4-6 parca in toata elvetia. penca dupa aia, daca vine sharia?:)) — asta a fost argumentul!
  de altfel nu e de mirare, elvetia trecand votul universal abia in anii ’70 (adica in unele cantoane femeile nu aveau voie sa voteze pana in anii ’70).
  culmea, sunt doar 35.000 de cetateni elvetieni musulmani, adica .5%. astia vor implementa saria, fratilor! sariti, luati arbaleta din cui!

  acest eveniment se numeste: discriminarea unei minoritati de catre o alta minoritate, prin metoda numita “democratie directa”.
  mda.
  asta nu e democratie directa, ci perfecta manipulare a tuturor.

 8. păi şi pe obama l-au votat numai 32.7% din populaţia cu drept de vot. mai puţin de o treime. tot o minoritate. .

 9. si minarete “fo 4-6 parca in toata elvetia” exista deja. patru, mai bine spus, si una in constructie deja la data referendumului.
  iar moschei, din nou, pot sa-si faca cate vor.
  nu e dracul chiar ata de negru cum il coloreaza uniii si altii.
  una peste alta, discriminarea si lack of democracy sunt mai mari in usa

 10. ce vreau sa spun este ca democratia din elvetia nu este mai rea decat democcratia de aiurea. democratia este un sistem perfectibil, nu perfect, si are bubele lui cunoscute, una din ele fiind faptul ca decizia este luata, de cele mai multe ori, de o minoritate (ics la suta din igrec la suta participanti la vot).

  discriminare, rasism, etc, exista in absolut toate democratiile, nu e nici una mai cu mot. la elvetieni, macar, e mai pe fata si fara ipocrizii cum e, de exemplu, in america.

 11. Cei care nu votează la referendum nu contează pentru că au ales să nu conteze, aşa că nu e relevant să-i bagi înapoi în oală când socoteşti procentul per total.

  WE, helvetele au primit drept de vot în ’71 doar la nivel federal. Accesul la votul cantonal a mai întârziat. În Appenzell Innerrhoden de exemplu au avut de aşteptat până în 1990 când a venit o decizie a curţii supreme federale (I kid you not).

  Tapire, dacă tot eşti la botul vacii mov, de ce nu vii cu povestioare helvete pe blog ca să mai înţelegem şi noi cu ce se mănâncă?

 12. “una peste alta, discriminarea si lack of democracy sunt mai mari in usa” that’s really rich:))) spune o helveta in pb. cu barbate-su ca e invers, helveta avand si fo 11 ani de merica, da’ cin’se pune cu tapirul? nimenea.

  hai ca nu am chef sa ma cert. pe unde sunt e prea misto si ma simt prea bine ca sa pierd vremea contrazicandu-ma in mod aiurea.

  si sa le fie rusine musulmanilor ca au vrut mai mult de 4 minarete. suficient ca au spalat banii albanezilor si nu au fost straini nici de bosnieci. acum vor si minarete. ce nerusinare.

 13. “Cei care nu votează la referendum nu contează pentru că au ales să nu conteze, aşa că nu e relevant să-i bagi înapoi în oală când socoteşti procentul per total.” depinde de tipul de vot. pt. constitutie, de ex. in ro, conteaza. tre sa voteze 50%+1 din total. asta se numeste maj. absoluta. asta ar fi criteriul corect pt orice vot. maj. absoluta. altfel se ajunge in situatia cu oprescu drept primar.

 14. spune O helveta care nici macar nu a patit nimic in elvetia, “she’s just afarid” – halal statistica.
  daca o democratie in care 30% din oameni decid destinul tarii nu e buna (cam asta vad eu din sarcasmul tau), atunci la fel de bine nici democratia din america nu e buna. that’s my point. iar in america, discriminarea e mai mare, nu din ce spun eu sau altul (“o helveta”), ci din studii, comparatii, etc.

  nu ai chef sa te certi, ma bucur, inseamna ca nu o sa mai fiu facut troaca de porci. ca nu vrei (nu poti) sa discuti in contradictoriu fara sa dai la gioale, asta e alta problema.

  stefan, nu prea am cu ce povestioare helvete sa vin de aici de la botul vacii, informatiile mi le iau si io ca toata lumea de pe net. pot sa povestesc daca vrei cum e vinul fiert in piata de craciun, sau chestii d’astea.

  eu personal nu suport banul minaretelor, dar nu pentru ca as fi politically correct si ca vreau pace’ntre popoare (mi-au ajuns tonele de ipocrizie pe temele astea din america), ci din motive mai practice. istoria ne arata, repetat, ca orice interzicere de genul asta se intoarce impotriva promotorilor. cu un ban ca asta nu faci decat sa ii intarati pe cei care poate ar fi stat mai linistiti. daca vrei sa limitezi impanzirea cu minarete (sau cu orice altceva), o poti face in mod nediscriminat, folosind legi neutre – de exemplu legile de urbanism, care spun ca o cladire noua trebuie sa se incadreze in decor (si altfel nu aprobi nici minarete, nici fabrici de cuie, nici buticuri).

  musulmanii, pe de alta parte, ar trebui sa priceapa niste mesaje: daca vrei nediscriminare si drepturile omului, aplica-le peste tot, inclusiv la tine acasa.

 15. studii comparatii…lol, c’mon gimme a break. iar partea cu america tu o bagi, ca sa ai loc de giamparale. vorbesti discutii, tapire. stii statistica & related cum stiu eu urdu. dai din gura ca sa nu adormi, sa arati ca ai cojones – da’ in spatele vorbelor e bullshit si ipocrizie. ca sa nu ii zic altfel. nu stiu cine iti permite sa razi de experienta unei persoane. posibil ca inteligenta ta superioara…
  “un model este o variabila si nu o constanta”. am ras toata seara pe asa ceva. deep, deep thought. da’ drept.

  a, da, si mesajul ala de crestin mi-a placut. du-te bre si alearga talibani prin afganistan, daca tot te-ai facut asa de crestin. sa nu uiti grisinele.

  but getting back to the point: nu am zis ca e buna sau nu e buna democratia helvetilor – actually i don’t give a flying bleep! tu ai venit cu “cel mai bun sistem” and all the related crap. mai bine te-ai duce si ai masa vaca pan’ se face violet, poate, cine stie, curge direct ciucalata. am zis atat: maj. e minoritate si totul a fost manipulare.

 16. Şi la elveţieni trebuie să voteze majoritatea populaţiei pentru ca referendumul să fie validat. Asta nu înseamnă că poţi să dai o semnificaţie voturilor lipsă. Nu poţi să zici 30% din populaţie a vrut X, restul nu. 60% din cei care au vrut să voteze sunt o majoritate destul de solidă pentru a reprezenta voinţa poporului. Cică în unele cantoane e obligatorie prezenţa la vot cu amenzi pentru chiulangii, dar nu mi se pare o idee strălucită. Dacă mie mi-e egal dacă se interzic minaretele sau nu, de ce mă obligi să aleg?

 17. în plus, există şi criteriul dublei majorităţi: nu e suficient să voteze o majoritate de cetăţeni pentru acel amendament, ci şi jumătate din cantoane.

  întorcându-mă la discuţia (mult spus) cu elf, şi eu i-am răspuns că, folosind criteriile prezentate de el, toate democraţiile suferă de aceeaşi bubă (manipulare şi putere a minorităţii), nu e elveţia mai cu moţ. teoria cu discriminarea unde e mai mare, se poate discuta şi asta. nu cu elful, evident.

  diferenţa este că io am folosit cei şapte ani de acasă pe când elful – familie de tabloizi pe două picioare – nu. ăi şapte ani de acasă nu se corelează nici cu numărul de articole publicate, nici cu IQ-ul, nici cu numărul de revolutii pentru care ai mărşăluit şi ţi-ai dat sângele. îi ai sau nu îi ai. şi la bătrâneţe nu-i mai poţi recupera.

  eu aş vrea ca buletinul de vot (referendum, ce-o fi el) să aibă şi opţiunea “nici unul” sau ceva asemănător. şi, în secolul 21, ar trebui să existe şi alte variante de a vota, pe lângă mers la cabina de vot.

 18. @ tapir: “diferenţa este că io am folosit cei şapte ani de acasă pe când elful – familie de tabloizi pe două picioare – nu.” —da. aia facuti la fara frecventa poate, mon cher. puiule, esti unul din cei care fac flame-uri pe bloguri, cu multa experienta in domeniu. asa ca back off mon ami, nu de alta, da’ am mailul plin de junk de la tine. ti-o zic frumos inca o data, cum tot frumos iti zic ca nu sunt vinovat de esecurile tale ca sa defulezi pe mine. asa ca usurel cu tabloidizarea si includerea familiei, pentru ca…vezi tu, totul ramane sub o forma sau alta. iar daca vrei tratament cu senile, spune and i’ll strive to make u happy.

  “întorcându-mă la discuţia (mult spus) cu elf, şi eu i-am răspuns că, folosind criteriile prezentate de el, toate democraţiile suferă de aceeaşi bubă (manipulare şi putere a minorităţii)”– – yeap, that’s 100% true, asta se stie de la greci. mai citeste inainte sa descoperi focul. democratie, poate! (intr-o alta forma decat cea greco-romana), a fost in triburile germanice/celte, muuuult inainte sa devina influentate de romani si biserica.
  dar nu asta era subectul. faci cam asa si asta continuu: daca nu X, atunci de ceeee Y? stefan vorbea despre Elvetia si nu despre US of A (care, again, nu e vinovata de esecurile tale personale). eu am vorbit numai de Elvetia si punct.

  @stefan, pai majoritatea populatiei a votat, referendumul e valid. dar cei ce vor sunt o minoritate pana la proba contrarie. un vot e normal sa fie un drept. dar asta nu inlatura drept fals ce am zis eu: contra minaretelor, loc de tipat de 2 ori pe zi, a votat o minoritate absoluta, care e majoritate relativa in contextul votului. ce ma face sa ma gandesc nu este faptul ca aia nu vor mai avea turnulete (interesant ca scandalul a inceput de la o moschee turceasca, parca – vezi chestiile anterioare cu ciorile), ci faptul ca Heider & comp. a reusit pana la urma sa treaca ceva de genul asta. si uite ca precedentul e creat. precedent care nu face decat sa amorseze tensiunile deja existente, in loc sa le dezamorseze. si inca o chestie apropo de ipocrizia acestor munteni: KLA-ul albanez, musulman, si-a rulat si spalat banii prin bancile elvetiene. cred ca si bosniecii (tre sa caut) la fel.

 19. şi ce elfule, trebuie să vorbim numai despre ce vorbeşti tu? eşti futere de egocentrat. tot aia pot să spun şi io, eşti nervos pe elveţia că s-au căcat pe tine, nu că te doare pe tine de musulmani.

  iar despre scripta manent, ai dreptate. nu o să mai back-off, şi chiar te invit la dat cu şenila. nu mi-o mai zice frumos, că frumos nu ai zis niciodată.

 20. era vorba de postul lui stefan! nu despre ce vreau eu sa vorbesc.

  cu elvetia a fost exact invers. nu am stat 8 ani si mi-am mancat din unghii. ci 1 saptamana si pa. i’ve made a choice, and very fast. mi-am asumat responsabilitatea. ca a venit cu un pret f. mare, e adevarat. asa ca nu am asteptat sa imi dea nimeni cu murdarie.

  la restul, nu mai tipa atat ca nu impresionezi pe nimeni. lasa dracului nevricalele.

 21. păi nu io am început cu nevricalele.

  ok, reformulez, trebuie să vorbesc numai ce vorbiţi tu şi ştefan? am dat un contraexemplu, pur şi simplu. că oi fi io biased împotriva americii, asta nu e suficient ca să îmi demolezi argumentul. repet, nu e democraţia din elveţia mai cu moţ (sau mai fără) decât democraţiile de aiurea, şi nici nu sunt democraţiile alea mai reprezentative pentru popor decât aia din elveţia. repet iară, şi obama a fost ales de fix 32.7% din populaţie. dacă la elveţia procentul ăsta ti se pare “minoritate absolută”, la america cum ţi se pare? (horribile dictu, vorbesc despre altceva)

  pe scurt, din ce ziceţi tu şi stefan reiese că voi consideraţi democraţia din elveţia un fel de caz special, iar eu zic ca nue.
  atât

 22. da, e la fel, si? se darama minarete pe aici? what’s your point? nu ai de fapt niciunul in afara de mutarea discutiei.
  eu am vorbit numai on-topic. care a fost postat de stefan.

  pe scurt, stefan a zis ce a avut de zis, eu idem si niciuna din astea nu e ce zici tu ( ca democratia in Swit e caz special). nu s-a discutat democratia in Switz. ci acest vot, care nu e de bun augur.

  “ok, reformulez, trebuie să vorbesc numai ce vorbiţi tu şi ştefan?” — cei 7 de acasa pe care ziceai ca ii ai…

 23. De fapt îmi place democraţia directă chiar şi atunci când deciziile populaţiei nu sunt de bun simţ. Soluţia la problemele ridicate de un astfel de vot nu e revenirea la democraţia o dată la 4-5 ani, ci băgarea mai multor resurse în educaţie. Oare câţi elveţieni au studiat istoria religiilor înainte să se sperie de afişul cu ochii încruntaţi de după burka?

  Am putea să vorbim şi despre referendumul din februarie (despre permiterea noilor intrate în UE să se bucure de liberă preumblare) aprobat cu aprox. 60%. Ştiaţi că în cantonul Ticino, plin cu ciobani italieni care au trecut graniţa, două treimi au fost împotrivă? Cam ce nivel de cultură au nişte imigranţi xenofobi dispuşi să rişte toate acordurile bilaterale cu UE de frica concurenţei pe piaţa muncii?

 24. într-o discuţie ca asta, elf, omul mai discută şi comentariile, nu numai potul principal. şi, din nou, de ce ideea asta că trebuie comentat strict la obiect??? ţac-pac, ştefan a zis, tu ai zis la fel (sau tre’ să spun dumneavoastră, ca să arăt că am şapte ani de-acasă??) şi gata?
  am avansat o idee, am avut senzaţia că vorbiţi de democraţia din elveţia (că se vorbea de democratia directă), ok, m-am înşelat, nu poti să mă combaţi fără să sari la mine cu cocoşilă? şi dacă nu voiai să discuţi despre ce discu eu, nu te obligă nimeni să discuţi.

  da, problema elveţienilor (o spun chiar ei – cei cu care am vorbit) este că, datorită izolării pe care au ales-o şi datorită democraţiei pe care au ales-o (directă, şi mai ales democraţie în care puterea locala e mai mare decât aia centrală), ei nu prea mai pot gândi la scară mare. până acum a fost ok, dar globalizarea îi cam prinde nepregătiţi.

  a mai fost elveţia împânzită de nişte afişe, mai subtile, şi nimeni nu se prinde ce e cu ele.
  http://www.englishforum.ch/daily-life/57820-ali-kebap-posters.html

  încep cu “new in town”, se schimbă în nul cu trei ali, apoi “ali kebap hotel” şi “ali kebap airlines”
  mare ghicitoare mare.

 25. Dacă chiar e o campanie “în gol” făcută de advertiseri lipsiţi de clienţi atunci poate se folosesc de campania xenofobilor pentru a atrage atenţia. Apropo, cam câţi turci sunt pe acolo? Şi cum reuşesc să obţină rezidenţa?

 26. izolarii care au ales-o?! exporta de sute de ani mercenari. ai auzit de luptele condottierilor cu infanteria elvetiana?
  dar despre halebardieri? cine face nene garda Papei?
  importa de sute de ani hughenoti si nu numai – oricine care are bani. dar despre hughenoti, ia du-te in geneva, pe un deal, acolo, sa vezi despre un general.
  sa vorbim despre sistemul bancar?
  sau despre WWII?
  sau despre spalarea banilor?
  sau despre corporatiile cu sedii convenient amplasate in elvetia?
  creste cumva cacao in muntii lor, de au atata ciucalata?

  izolarea e veste-poveste-ce este. te-ai uitat in ochii lor sa le vezi frica de straini? aruncaturile alea piezise, pozitia crispata a corpului, chiar si pupilele marite ale bocanceilor in gherete? dar despre abuzurile din puscariile elvetiene – ca pana si UN s-a sesizat.
  sunt pur si simplu rasisti si rautacisti. xenofobi. nu toti. dar suficient de multi.

 27. ai avut tu timp într-o săptămână să te uiţi în ochii lor şi să îi analizezi la nivel de naţie? – greu de crezut
  da, m-am uitat, nu am văzut nici o frică. am vazut rezervă, care dupa falsitatea “mwuaw, is great!!!” americană (ei da, îi pomenesc iară), e foarte refreshing. da, în magazin sunt mai exuberanţi cu ăia care vorbesc nemţeasca lor, dar frică şi priviri piezişe nu am văzut. cel mult indiferenţă. care indiferenţă poate însemna multe, nu neapărat ură. ţi-aş povesti de răceala japonezilor de exemplu, şi cum ar trebui interpretată în mod corect, dar mi-e teamă neagră ca o să faci o gafă peste care nu coi mai putea trece.

  m-au profilat în Basel, ce-i drept (de două ori în două intrări, că arăt mai arab), dar şi io aş profila. n-am zis că-s perfecţi. dar nici bestiile de care zici tu. nu’s cu nimic mai presus sau mai prejos ca alţii. şi nimic mai rasişti ca alţii – poate mai putin prefăcuţi. şi iar din nou, rasismul din america nu e cu nimic mai prejos – albi contra hispanici, negri contra albi, toţi contra chinezi, etc. ca’n filmul “crash”.

  izolare, nu la asta mă refer. din nou, mi-au spus-o ei, nu am inventat-o eu.

  ştefan, turci habar n-am. e plin de kebabării şi şaormării, în schimb. în berna mă refer.
  io chiar cred că afişele alea sunt campanie subtilă de spălat pe creier, plătite de ăia de dreapta. sunt aşa din iulie-august – nici o campanie în gol nu ar dura atâta. în plus, sunt în absolut toată elveţia, afişe mari care costă – nici migros nu are atătea.

 28. @stefan: “înainte să se sperie de afişul cu ochii încruntaţi de după burka” – aoleo, am vazut niste semite frumoase in Geneva de am intrat in fibrilatie. atunci am inteles de ce le trebuie carpa pe fata: unele sunt nepamantesc de frumoase. din intamplare, toate erau cu ‘arapul in vecinatate asa ca in secolul urmator am mutat privirea la ratele de pe balta.

 29. ai avut tu timp într-o săptămână să te uiţi în ochii lor şi să îi analizezi la nivel de naţie? – greu de crezut “– am fost de 3 ori in svitzeria intr-un singur an, overall cam 1-2 luni. vara, toamna, iarna.
  any other questions?

  mai putin prefacuti?!:)) haida-de.

  “ţi-aş povesti de răceala japonezilor de exemplu, şi cum ar trebui interpretată în mod corect, dar mi-e teamă neagră ca o să faci o gafă peste care nu coi mai putea trece” — nu ma intereseaza ce ai povesti tu, daca ma intereseaza japonezisme am pe cine intreba, dar apreciez magnaminitatea de care dai dovada. daca nu ar fi niste typos (details, though), as incepe sa lacramez din cauza de patosu-ti.

 30. da, i-am vazut in milgros cum se fereau ca de dracu’ de portughezi. sa nu ii atinga “impurii”. buzele un pic mai stranse, spinarea un pic mai teapana, pasul cu 1 secunda mai grabit. care portughezi veneau in famelie sa faca cumpereturile. si da, le-am vazut ignorarea studiata cand aveau in fata un negru si ce pozitii adoptau acestia din urma. si da, am vazut agresivitatea pulitailor helveti pe strada – verbala, nu s-a ajuns la bulane. si da, stiu cat de multi sunt in civil, si da, am vazut incompetenta dezolata a celor de la ghisee si da, am vazut privirile incruntate si incordate ale arabilor care serveau intr-un magazinel din metrou si mirarea fericita cand le-am zambit, da, a la americaine. si zambetul timid al bocancelului helvet cand i-am zis multumesc si i-am zambit – pp. era mirat ca ii zambeste cineva.
  sunt crispati, sunt speriati, stau in spatele zidurilor de piatra si haitasii lui heider ii manipuleaza ordinar. au ajuns sa vorbeasca de “extinctia” elvetienilor, ca si cum ar fi o singura natie-limba.
  am vazut suficient ca sa zic ‘pas’.

  si da, i’m happy that i’m in the empire. un imperiu care sa fie indiferent la ce culoare are pielea ta, ce forma are nasul tau, accentul tau, la ce te inchini etc. e intotd. preferabil.

 31. e un ideal, stiu. dar e mai aproape azi decat acum 4 ani. but this is the single thing that really matters.
  englezii au avut din nou o sansa cand au inteles chestia asta – era prea tarziu pt. un imperiu geografic, dar au incercat cu ceva succes sa il inloc. cu unul financiar-servicii.

 32. dar incompetenţa dezolată a celor de la ghişeele americae ai vazut-o? dar privirile strâmbe de sus ale americanilor aruncate latinişilor le-ai văzut? sau asiaticilor? de defilat cu bocănceii în mână în aeroport îţi place,? ia aruncă o glumă şi un zâmbet celor de la TSA, să vedem, mai bloghereşti? dar puliţaii americani care îi umplu de fridom pe negri îti plac? cu bulane, nu numa’ cu vorbe. da’ zâmbetele încordate ale arabilor din america, le-ai văzut (asta da comparaţie, tată, elveţia e antiarabă, america e ţara unde culoarea nu contează, m-ai spart). dar spălătura pe creier americana îţi place? (ai grijă ca a urcat la portocaliu terorismu’).

  eşti futere de imparţial, ca tot românul.
  stai în america aia frumoasă şi democrată şi anti-rasistă a ta, şi zi pas în continuare. all the best.

 33. da, domnule, stiu. ca nu sunt chior. cum ti-am mai zis, am ales un set de reguli. si daca e bal, atunci nu ma pish in castronul cu punch din mijlocul salii.
  aici e o sansa de mai bine. locala, cum vrei. dar este. si reciteste ce am scris pe blogu-ti. ce vrei sa fac, sa ies in strada cu pancarta?
  la nivel individual, am ales. aici am avut o sansa. fair, unfair, scrasnita, injurata etc., asta e, choose and go. acolo am simtit si ulterior m-am lamurit ca nu am. o sansa ca human being. si totul ar fi fost pana la urma ok, daca nu ar fi fost misgivingurile de ordin profesional. era ocna de sare acolo, nu research lab. cred ca cel care m-a convins a fost un postdoc grec – baiat simpatic, dar efectiv epuizat si scarbit si golit de orice interes. dupe 3 ani, sutul in partea dorsala. bleep! – asta am zis.

  cu obama, nu stiu ce inseamna “aliniere”, dar inca o data, parca nu despre asta era subectul.

  si nici nu am chef de el.

 34. sa stii ca unii de la TSA mai stau la glumite. de ex. 2 din chicago – ala care face ieroglife pe biletul de avion m-a intrebat sarcastic de ce plec asa de repede, ca inca nu a inceput sa ninga. iar una de la bip-bip, era la lectia de proprietatile materialelor.
  le zambesc la aia de la TSA, sa stii. nu s-au strofocat pana acum.

  imi pare rau ca te-am spart. sper ca pana maine sa te refaci – tre sa cercetezi intru propasirea confederata.
  in other words, eu nu prea mai am ce zice la threadul asta.

 35. what point? u didn’t have any. da’ ca sa te simti tu bine, bine, e ca tine. generalizarile don’t hold water.
  nici macar in caz de voturi.
  happy, feel better about yourself?

 36. Stefan, citeste al doilea comentariu, ala postat de “georges” sa vezi clasicul exemplu de ipocrizie helveta. ti se intoarce stomacul pe dos cat de xenofobi sunt. stiai ca elvetienii sunt convinsi ca toti ajung in rai? asta e parerea lor despre ei.
  bleepin’ bozos.

 37. cu alegerile astea am uitat sa fac anuntul: am trimis in duma elvetiana o propunere (cu referendum) pentru a fi banate vacile in elvetia.
  reprezinta un simbol principal al hinduismului, si nu putem permite hinduizarea tarii.

 38. în primul rând, “cotidianul” nu prea prezintă sursa ştirii (în altă parte nu am găsit nimic similar).

  o lege care să retragă permisele de şedere şi să interzica intrarea celor ce au comis infracţiuni grave nu este neapărat împotiva conveţiei de la geneva – se poate aplica, prin lege, celor pentru care nu există riscurile prezentate în convenţie. adică, daca un român sau un american comit infracţiuni grave, nu se încalcă nici o convenţie dacă li se interzice accesul în elveţia. iar legea nici măcar nu e aşa de groaznică. nu este discriminatorie, nu este rasistă, nu este nimic. pur şi simplu, ai comis infracţiuni grave în elvetia, nu mai pupi elveţia. foarte corect şi cinstit.

 39. http://www.swissinfo.ch/eng/top_news/index/Rightwing_rejects_parallel_Muslim_society.html?cid=7822676

  2 minute mi-a luat sa gasesc ceva.

  “”Our laws apply to everybody. We have to control immigration. Those who break the law have to leave the country,” a statement said.

  The party collected enough signatures for an initiative aimed at expelling foreigners convicted of a crime or of cheating welfare. No date for the nationwide vote has been set.

  In October the government announced it was planning to tighten the law to crack down on forced marriages, while the centre-right Christian Democratic Party has been pushing for a ban on wearing the burka – a loose body-covering including a face-veil – in a bid to fight for women’s rights.”

  “” Muslims must be spurred to integrate into society. ”
  Adrian Amstutz, People’s Party”

  nu ma mira daca cor declara burkha, sau chiar kebapul o “crima” si vor avea scuza de deportare.

  da’ poate ca ziarele minte.

  polanski a facut 1 crima – a recunoscut crima. a fugit. acum, e intr-un resort, bine merci. punem pariu ca oricat de draconice vor fi legile alea cu “crimele”, nu va fi niciodata expulzat? trebuia de fapt expulzat pana acum, dar, mdeh, e “integrat in societate”. nu are carpa pe fata.

  mai vrei, mai gasesc.

  a, uite ca mi-a mai sarit un iepuras:
  http://www.swissinfo.ch/eng/index.html?cid=7862818

  “The situation is even more blatant with the deportation initiative than with the minarets. It is clearly going to violate non-refoulement, a fundamental principle of international and humanitarian law [that concerns the protection of refugees from being returned to places where their lives or freedoms could be threatened]. That the government cannot see this, I find absolutely scandalous.” – asta, culmea, declarata de un senator centru-dreapta. nu comunist de ala francez…si nici american liberal tree-hugger.

  tapire, serios, inteleg ca vrei sa fii f. swiss, da’ mai tre sa iei lectii de ipocrizie.

 40. prima ştire, aşa cu e prezentată de cotidianul, nu apare.
  şi prima lege, aşa cum e prezentată de cotidianul, poate fi aplicată fără a se încălca nimic.
  dacă vrei să găseşti nod în papură, asta e în general uşor oriunde.
  nu vreai neapărat să fiu swiss. spun un singur lucru, swişii nu sunt mai breji ca alţii (hai să nu mai întrăm în care “alţii”), nici în sus nici în jos.

 41. uite, un comentariu de bun simţ de pe swissinfo.ch (ăsta a fost primul site und em-am dus să caut ştirea aia, by the way):

  I think some media are guilty of fanning the flames of the intolerants instead of analyzing the issue pragmatically. Many towns and villages in Switzerland have strict building codes, ensuring that Switzerland continues to look like Switzerland. For example, the laws throughout the Saanen valley which includes Gstaad, prohibit building any new church that would have a steeple. The existing churches, some are hundreds of years old, are carefully preserved. There is no law in the country against constructing or worshiping in a building serving as a mosque. Per capita, the Swiss welcome more refugees than any other country and encourage these people to learn the languages and customs of their new country. What is being interpreted regarding the recent vote banning minarets in the media as intolerance and fear of Muslims is really more a question of architecture and a desire to retain the authenticity of Switzerland’s vistas.

  ăsta e adevărul. banul pe minarete nu reprezintă, neapărat, pe elveţieni în starea lor normală, să zic aşa, ci reprezintă un exemplu că propaganda merge. chiar şi musulmanii din switzereland spun asta:

  “We have shown exactly what we wanted to,” said Nicolas Blancho, an organiser. Blancho said he believed the 57.5 per cent of people who voted to ban minarets, the spires attached to mosques, did not hate Islam but were frightened by propaganda.

 42. “Per capita, the Swiss welcome more refugees than any other country and encourage these people to learn the languages and customs of their new country.” – loooool

  “Many towns and villages in Switzerland have strict building codes, ensuring that Switzerland continues to look like Switzerland.” –yodeli-yodela, ce frumos spalam noi banii.

  “What is being interpreted regarding the recent vote banning minarets in the media as intolerance and fear of Muslims is really more a question of architecture and a desire to retain the authenticity of Switzerland’s vistas.” —ROFL. mai ales vistele de pe Rue de Geneve.

  Tapire, lasa-ma!

 43. nu reuşeşti să mă convingi că evetienii sunt mai evil ca alţii – şi asta pentru că nu sunt.

  ştefane, mai zi-ne bre cu berlusconi, cum desenează el chiloţi şi la pumni în gură.

 44. nici n-am discutat ceva comparativ.
  am zis altceva: ca o continua. din ce in ce mai agresiv si pe fata.

  nu stiu cat de mare si variat este locul unde ai stat tu aici, dar eu stau (si nu de ieri-azi) intr-un loc care are cam vreo 20 milioane de oameni (Greater LA). adica, de vreo 3 ori mai multi decat toata elvetia aia, cu tot cu straini per capita. numai city of LA are fo 4 milioane. iar cali e de vreo 5 mai mare (in populatie) decat toti yodelitorii, cu sau fara burkhas.
  asa ca switz., cu toate fitzele ei, e small morsel comparativ vorbind. daca vor sa fie “puri”, traba lor, le urez succesuri in PR-ul de 2 lei pe care il fac.

  anyway, aceste lucruri nu suna bine pt. imigrantii in swiss, chiar daca sunt postdoci sau nu. vezi ca 3 ani se duc repede (ti-am mai zis asta) si deja juma de an a trecut.
  asa ca, in privinta-ti, mai bine gandeste-te la viitor.
  care nu suna bine pe acolo.

 45. iar eu continui să zic că nu e dracul chiar atât de negru.
  media, zilele astea, are un talent păcătos de a prezenta lucrurile distorsionat (nu mă refer la tine, ci la ăia de au votat banul) -vezi şi exemplul româniei. votul elveţienilor a fost un vot emoţional şi manipulat.

  elvetienii au fost dintotdeauna elitişti, exclusivişti, izolaţionişti (intr-o definiţie care nu e invalidată de lista ta cu condotierii şi garda papei – este un lucru istoric, nesubiectiv, faptul că elveţia a practicat o politică izolationistă), etc. eu nu îi ridic în slăvi, acu că mă primiră pe mine. dar nici nu îi cobor în hauri din cauza unui vot care, analizat la rece, are şi alte explicaţii şi conotaţii.

  da, elveţienii sunt speriaţi şi poate uşor de manevrat, tocmai pentru ca nu au avut experienţa unui sistem politic agitat şi demagog. pentru prima data în istoria lor sunt nevoiţi să iasă din izolaţionismul lor, li se agita sistemul politic, etc. şi sunt speriaţi şi osor influenţabili, dar, pe de altă parte, secolele de izolaţionism şi neutralitate te învaţă un pic de înţelepciune şi un pic de luare de distanţă.

  asta însă nu îi face evil, sau mai evil ca alţii. asta e toata teoria mea. dincolo de interesele personale (unde pot să spun că totul merge bine, profesional, şi sunt si perspective de viitor).

  om trăi şi om vedea.

 46. “om trăi şi om vedea.” — pai vad ca partidul popular are o viziune proprie asupra acestei sintagme. vad ca ii manipuleaza in continuare, ceea ce nu e bine.

  “speriati si usor de manevrat” — hmm. pacea sociala elvetiana a la helvetique…
  UBS-ul ca politica de stat, amenintarile la adresa US, dupa ce au fost prinsi cu degetelele in the cookie jar. not nice, really.
  nu, nu e evil, repet, eu discutam despre altceva – eu vorbeam de crearea precedentului si de existenta unui “plan”.
  dar nici principialistii lu peshte care se pretind a fi nu sunt.

  izolationismul ti-am mai spus, e fals, sau partial. “veniti daca sunteti cu bani”. daca nu…nu aveti ce cauta.
  cu lista aia de care zici – eu ma refeream la exportarea razboiului: ducem caft pe alte meleaguri, aducem acasa spoils of war. dar suntem si cu crucea rosie. apropo, ai vazut reclama la liniile ferate elvetiene? aia care “descind” pe noi taramuri si infig steagul confederat?

 47. si inca ceva: ” eu nu îi ridic în slăvi, acu că mă primiră pe mine.”–tehnic asa e. “te-au primit”. dar de facto cred ca e asa: ti-ai castigat locul ala.
  eu, cel putin, in termeni din astia gandesc.

 48. iniţial se discuta despre cât de evil sunt ei – exagerând un pic. si despre democraţia elveţiană care nu este.
  sunt de aocrd cu ce zici – şi nu am susţinut altceva. izolationism, da, exact, lăsaţi-ne în vacilie noastre, exportăm war importăm spils of war, da. nu ne băgăm, politic şi ideologic.
  dar asta explică, parţial, mentalitatea colectivă a elveţienilor.

  sunt cum zici tu, dar nu sunt nici mai răi nici mai buni decât alţii. nu sunt un caz special. eu asta susţin – tu, nu sunt sigur, susţii că sunt un caz mai special?

  apropo de democraţii şi vot, un articol intereseant (al unui pesedist, culmea). se aplică româniei, dar teoretic se poate aplica oricărei democraţii indirecte:

  http://vasiledancu.blogspot.com/2009/12/despre-marea-fraudare-alegerilor.html

 49. a, si ce ziceam de aliniera lui obama, ma refeream la faptul ca o sa se alinieze si el (a si inceput de fapt, vezi trupele din afganistan si politicile lui in europa de est) la politica dintotdeauna a americii. mai ales pe plan extern, unde a avut sustinere maxima si unde or sa fie cele mai mari dezamagiri.
  intern, nu stiu, macar de ar reforma sistemul de sanatate. dar incep sa ma indoiesc ca poate, chiar daca ar vrea – se bate cu o inertie mult prea mare.

 50. ei, văzuşi aliniere? un nigerian tânăr şi neliniştit pufăie o chestie în avion şi gata, următorul set de reguli de funcţionarea a bunului cetăţean. la fel ca după ălălalt nigerian (ce-o fi fost) cu bomba în pantof.

  ce nu se întreabă nimeni este cum a trecut nigerianul prin formidabila şi de cetăţeni-plătită barieră a securităţi la aieroport (ce nu se întreabă nimeni, deasemeni, este de ce nu vezi O ştire cu un ceva, cineva prins cu ceva prin scanerele alea unde cetăţenii se aliniază ca oile la muls).

  cum ‘ceam si dincolo, într-o lume globală spălarea pe creeieri e globală. şi’l parafrazam pe Eastwood: “You’ve got to ask yourself one question: ‘Do I feel clean?’ Well, do ya punk?

 51. I don’t enjoy
  but you enjoy the new regulations. şi când te-or chema la institut să declari în scris ce au mai vorbit colegii de birou, keep enjoying it

 52. eu cu fixuri, iar america se pregăteşte să intre in yemen. sună cunoscut deja – dacă după asta nu urmează iranul io’mi tai un coi, vorba amicului coiotu’
  probabel că obama o să zică că s-a ţinut de promisiune, a scos trupele din irak, numa’ că le-a mutat peste graniţă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s