kicking the golden goose

Conform ISTAT (institutul naţional de statistică) erau 796000 imigranţii români rezidenţi în Italia la începutul acestui an. Sunt desigur o grămadă care nu au acte în regulă pentru că lucrează la negru pe şantierele (şi cu bătrânii) patriei. Să rotunjim la un milion – o cifră foarte conservatoare. Cam 80% au drept de vot. Deci la un electorat de 800000 de oameni ţara mumă trimite 167000 de buletine de vot. To add insult to injury, se mai vorbeşte şi de prezenţa scăzută la vot la precedentele alegeri ca o scuză a discrepanţei. De parcă procesul electoral e un free market unde oferta trebuie doar să acopere cererea, nu un drept constituţional. Sutele de mii de oameni pentru care nu au fost tipărite buletine de vot şi pentru care nu au fost înfiinţate secţii de vot în apropiere nu vor uita aşa de uşor insulta şi vor face tot posibilul să pompeze cât mai puţini bani în Absurdistan. Să vedeţi atunci distracţie…

Advertisements

11 thoughts on “kicking the golden goose

 1. stefan, uite aici: http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/875837/Votul-romanilor-din-diaspora-merge-la-

  la 167.000 de buletine trimise in italia au fost …3000 si ceva de votanti. din peste 600 de mii de romani.
  crezi ca acum vor merge semnificativ mai multi? ma indoiesc.

  cat despre insulta, tu chiar crezi ca simtul civic, al democratiei, are ceva de-a face cu banii trimisi? not at all.
  si de fapt asta e una din pietrele unghiulare ale nesimtirii celor de la putere si ale bancilor din ro. stiu ca orice ar face romanii vor inghiti si vor trimite bani celor apropiati. este intr-un fel si aiurea sa ii pedepsesti pe cei de acasa pentru coruptia guvernantilor si rapacitatea bancilor.

 2. WE, nu contează câţi au votat în trecut, ci câţi au posibilitatea să voteze acum. Un drept care nu poate fi exercitat nu există şi asta se întâmplă pentru majoritatea emigranţilor. E far fetched dacă fac o legătură între absenteism şi sila pe care o provoacă asemenea gesturi din partea statului?

  BTW, putem micşora substanţial cantitatea de bani pompată în ţară aducând “afară” şi restul rudelor.

 3. nu, nu e far fetched. dar mai degraba cred ca exista o deconectare intre politic si omul obisnuit. iar daca acest om obisnuit este si “afara”, mai ales dupa ceva ani, deconectarea e si mai mare.
  tu in principiu ai dreptate: sunt 800 sute de mii + de cetateni romani in italia, atunci statul roman trebuie sa trimita cel putin nr. asta de buletine de vot.
  dar de facto, sila nu este datorita acestui gest, ci este built up de-a lungul anilor.

  in 2004 am fost la vot. acum nu ma mai duc nici sa ma platesti. nu ma iau ca exemplu paradigmatic, evident. nici nu stiu cu ce sa incep, atat de multe sunt motivele pt. care nici nu vreau sa ma gandesc la vot. cel mai simplu motiv e distanta. sa conduc 40 de mile un drum pentru a pune stampila, asadar sa fac praf cel putin juma de zi – pentru ce si mai ales pt. cine? si altii sunt la distante si mai mari de consulat decat mine. sunt comunitati in tot Orange County, crezi ca aia nu se vor duce pentru ca nu sunt buletine de vot?
  daca macar ar fi impartit buletinele de vot la toate bisericile romanesti, poate m-as mai fi gandit, ca cea mai apropiata e “doar” la vreo 10 mile. numai ca si in acest caz, de negandit pentru dashteptii de la externe, nu am nicio solutie rationala. cum am mai zis, nici un candidat nu reprezinta o solutie rationala pt. postul de presedinte.

  nu e asa de usor cu rudele/cei apropiati. unii sunt in varsta, altii nici nu vor sa auda de zburat cu avionul, altora li s-a refuzat viza…evident, vorbesc despre US of A, mai ales coasta de vest. asa ca ramane moneygramul, sau ceva asemanator. si dupa aia bancile romanesti care iau taxe peste taxe pentru privilegiu. nu mai vorbesc de fitze si talente si ochi dati peste cap si ofaieli.
  mai sunt si alte motive, dar gata, ca a inceput “V”:)

 4. M-am concentrat profund aseara, dupa V, si am avut o serendipitate (lol!!).

  Eu zic sa te votam pe tine! Stefanita Voda! Cel care ne va scapa de balaurii si apostatii de la Bukres.

  Ei, ce zici?:)

 5. Acum că am văzut şi eu al treilea episod din V tind să-ţi dau dreptate şi să cedez vox populi. Să renunţ la cariera de bloghist şi să mă sacrific pe altarul administraţiei publice la cererea copleşitoare a maselor în căutarea unui lider tânăr, înalt, frumos şi deştept, alb şi de sex tare. Dar dacă tot fac chestia asta de ce să mă limitez la Absurdistan? De ce nu şeful executivului în Statele Unite ale Europei? Dacă-i bal, bal să fie! Mă apuc să învăţ toate limbile statelor membre ca să-mi umilesc adversarii în timpul dezbaterilor în Euroviziune.

 6. asa, asa. noi te votam!

  vei fi un dictator absolut democratic, aspru dar drept, multilingual dar vei spune ce vei crede desi uneori nu vei avea vreo opinie. vei accepta multiculturalismul, dar in limite prestabilite, care se vor schimba without notice.
  vei guverna in pace, dar vei fi gata de lupta. cu oricine care iti va sta in calea idealurilor poporului tau, de la ural la vladivostok (via eugene, oregon).

  culoarea ta va fi purpura si semnul va fi curca(nul) tricefal(a). care va semana dintr-un anumit unghi variabil cu Shiva. BOR-ul iti va sta la dreapta, iar pentecostalii la stanga. nu stiu cine va fi in fata – your choice.

  si pentru ca acum esti in ‘talia, poate construiesti o vila a la aia din Capri, pentru prietenii si sustinatorii tai.

  :))

 7. Chiar un complex de vile ca să satisfacă gusturile arhitectonice diverse ale colaboratorilor apropiaţi. Toate modeste dar la nivelul cerut de protocol şi uzanţe, desigur. Nu trebuie să uităm de imaginea noastră ca lider al lumii libere, far al civilizaţiei, statuie seminudă la prova corabiei ce înfruntă semeaţă furtunile istoriei.

  [pauză de aplauze]

 8. ti-a luat-o altul inainte:

  iar cu aceasta permite-mi sa te congratulez si pe aceasta cale. sunt sigur ca ai sarbatorit cum se cuvine acest eveniment.

  smarta miscarea europenilor: play down importanta postului, pana la noi ordine, cu 2 cuasi necunoscuti, cel putin boborului.

 9. ai votat? ai dat la cap hidrei?

  citesc pe hotniuz jemanfishismul MAE si ma crucesc. la 16 cabine de vot, 5 stampile – asta cica la paris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s