cine nu-i cu noi e împotriva voastră

Cenzura mediatică în Italia devine din ce în ce mai serioasă acum că Berlusconi controlează televiziunea naţională, principala reţea de televiziuni particulare şi o mare parte din ziare. Acum vreo lună nu a fost acceptat spre difuzare trailerul unui film în care se arăta cum a cucerit Berlu simpatia italienilor arătându-le ţâţe şi cururi pe ecranele televizoarelor. Filmul se cheamă Videocracy şi a fost făcut de un italian care trăieşte în Suedia.

Mai sunt totuşi câteva emisiuni care rezistă pe baricade: un talk-show serios presărat cu jurnalism de investigaţie, o emisiune de anchete şi un talk-show umoristic. Toate pe canalele secundare ale Rai şi toate sub atacul guvernului. Prima din ele, Annozero, s-a văzut amânată la semnarea contractului până în ziua primei ediţii din sezon şi nici atunci nu a fost aprobată colaborarea cu un jurnalist incomod pentru gaşca lui Berlu. Nu a fost difuzat promo-ul în perioada premergătoare cum se face de obicei şi producătorii emisiunii nu au putut să facă reportajul pentru că nu au avut cu ce să plătească personalul tehnic. În schimb au făcut nişte interviuri cu directorii unor ziare care răspund la ordinele guvernului iar pe alţii i-au avut invitaţi în studiou. Partea interesantă e că moderatorul nu a avut nevoie să-i ajute în a se face de rahat. S-au lansat singuri în invective şi s-au încurcat în minciuni. A doua zi tot ei au fost supăraţi şi au îndemnat pe prima pagină cititorii să nu mai plătească abonamentul TV până nu e scoasă emisiunea de pe post.

Iată ce a zis de curând Führer-ul în legătură cu subiectul:
“(…) a afirma, chiar şi în exterior, în toată reţeaua internaţională de stânga a ziarelor legate oarecum de câte un ziar italian, că în Italia e în pericol libertatea presei înseamnă defăimarea Italiei şi defăimarea democraţiei noastre. Asta e grav, e o acţiune anti-italiană pusă în practică de aceşti domni. Eu cred că toţi cetăţenii de bun-simţ şi cu bunăvoinţă trebuie să condamne aceste atitudini infracţionale îndreptate împotriva noastră a tuturor şi cred că toţi ştiu să-şi orienteze lecturile şi să judece aceste persoane care sunt protagoniştii acestui lucru scandalos.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s