наш человек из Румынии

Să-ţi baţi joc de viaţa unui om e o tragedie. Să-ţi baţi joc de viaţa a milioane de oameni e politică la nivel înalt.

Felicitări Hotnews pentru interviu. Şi obişnuitul dţ-dţ-dţ pentru lipsa diacriticelor şi bucata de javascript CPU-intensive…

Advertisements

9 thoughts on “наш человек из Румынии

 1. ceva linkuri, sa citim si noi din panseurile comune ale lui mitterand/gorbi, ar fi minunate.

  o sa citesc mai incolo cu multa atentie intregul articol.

 2. citit. de 2 ori.

  de ce iau toata povestea cu un serios grain of salt: “Pavel Stroilov: Arhiva era uriasa. Nimeni de la Fundatia Gorbaciov nu a stiut ca le copiam. Eram un cercetator, un simplu student. Gorbaciov nu mi-a autorizat accesul, insa am reusit sa intru in computer si sa modific in “acces autorizat”. Am luat documentele in Anglia cu mine cand am vizitat un prieten. Atunci am cerut azil politic. ”

  de aici intelegem ca documente fierbinti stau cuminti sa fie luate de orice hacker, arhiva aceea e sat fara caini, iar FSB-ul o adunatura de incompetenti.

  si mai e ceva care ma face sa fiu atent: graba e generata de…furiile lui iliescu. i mean, c’mon, in the grand scheme of things, iliescu era doar 1 pion.

  si a treia chestie: ciudat, din toata scena asta atlanto-siberiana lipsesc 2 actori. mai, sa fie!

  Stefan, te rog ca pana maine sa intri in Biblioteca Vaticanului si sa aduci de acolo scrierile lui Sf. Petru. ca sa vedem o data pt. totdeauna daca Ron Howard a avut dreptate sau nu.

 3. A grain of salt is always useful, dar nu mi se pare deloc absurdă povestea. Ruşii nu sunt nemţi şi mai relaxează măsurile de securitate (vezi parola unică din timpul WW2 – “iob tvoie matii” :-) ).

 4. e chiar foarte plauzibil.
  că Iliescu nu era de capul lui, asta era clar încă din ’90. vă mai amintiţi că primul lui text, pe 22, a fost cum că Ceauşescu a mânjit socialismul, alea, şi după aia a schimbat repede textul la urletele maselor (bănuiesc că a telefonat după aia foarte uluit la Moscova, pentru noi directive)

  s-a întâmplat cam ca în Moromeţii când ăia l-au “văpsit comunist ” pe Isosică şi după aia s-au trezit că ăla chiar s-a convertit – ruşii au vrut să văpsească Europa de Est democtratică, şi ăstia au luat-o în serios

  … şi-mi aduc aminte cum scandau studenţii, la vizita lui Mitterrand în România, “Francois Mitterrand /est l’ami de l’assassin” – iar ăia chiar fuseseră în schemă împreună.

 5. stefan, nu am spus ca ar fi absurda povestea. factual, individul are 1000 de documente, acum in anglia, parca puse sub obroc (din cate am inteles din alte articole). dar mi-e greu sa cred ca FSB-ul anilor 2000 sunt la fel de inapoiati informatic ca NKVD-ul WW-II. oricum, misto parola:)

  si cred ca e posibila/plauzibila faza mitterand/gorbi – pana la urma este plauzibila tinand cont si de “viziunea” lui quinet, sau cum il cheama pe arhitectul EU. ce ma uimeste, in cazul cand intr-adevar toata povestea e pe bune, e orbirea lui mitterand: sufletul slav e total diferit de cel atlantic, ce drac de uniune ar fi tinut cu un asemenea mariaj?

  cu ilici, no news, de fapt. daca mai tii minte, in primele zile ale “revolutiei”, rusii se si oferisera sa “ajute” cu trupe “revolutionarii”. si tot timpul a zis ca idealul lui este un socialism cu fata umana. omul a cantat dupa placa implantata la moscova, cel putin a fost consistent in ceva.

  anyway, chestia asta, vizavi de ilici (sa spunem ca acum avem hard-proof pentru ce era stiut de 20 de ani), este suita de personaje din primele zile/saptamani ale “revolutiei”. totul trebuie re-evaluat. si nu ma gandesc acum la unul ca petre roman, ci specific la un loc numit tescani, la un poet dizident, la un actor f. vizibil in acele zile, la pasarea editurii politice si transformarea sa in ceea ce stim ca este acum. suita lui ilici nu avea cum sa fie diferita de el, oamenii fusesera alesi dinainte. cu grija, vetted in Piata Rosie.
  logic vorbind…

  vlad vorbea deunazi de o “lume noua”, ca ne-ar fi fost data. nu a fost nicio lume noua. a fost iluzia ei, fluturata vreme de cateva zile pe la nasul tuturor. lumea noua era de fapt tot cea veche, cu toate structurile sale. pana la urma, nu a avut loc niciun proces al comunismului la noi in tara…asa ca.

 6. Cred că actorul şi poetul făceau parte din figuranţi. Atâta timp cât situaţia era sub controlul unor oameni de încredere nu era o problemă ca nişte naivi să se agite pe sticlă. În fond, dacă chiar aveau priză la prostime puteau să primească un post insignifiant ca să calmeze golanii care strigau “jos comunismul”…

 7. anyway, dincolo de amanuntele furtului de documente, cum a Stroilov ajuns in anglia etc. – astea sunt pana la urma subiecte de filme cu 007 jucand septic cu joe langley la point charlie, concluzia acestei tarasenii cred ca poate fi rezumata in:

  “you cannot stop the signal”, dupa cum Serenity ne invata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.