cutting out the middlecrook

Peste 7 milioane de euro în împrumuturi în doar un an şi jumătate. Era clar că o să deranjeze grangurii. Zopa e o platformă de social-lending, un intermediar între cei ce vor să dea bani împrumut şi cei care au nevoie de ei. Zopa verifică gradul de risc al fiecărui solicitant, ia acţiuni legale în caz de neplata ratelor şi în general furnizează servicii utile întregului proces. În schimb ia un mic comision (mai mic decât orice bancă tradiţională) şi nu joacă la bursă cu banii depunătorilor. De fapt nici nu încasează dobândă pe contul în care stau banii de când sunt depuşi de creditori şi până ajung la debitori. În plus, dobânda e stabilită pe o piaţă liberă iar riscul e împărţit între mai mulţi membri (peste 100 pentru un singur împrumut) deci dacă apare un caz de insolvabilitate pierderea individuală e minoră.

Să mai adaug că analiza cererii de împrumut se face în 2-3 zile cu trimiterea documentelor scanate prin email? Un asemenea nou venit poate să scurt-circuiteze sistemul bine ancorat al băncilor, singurul obstacol fiind accesul limitat la internet şi câteva prejudecăţi cu privire la ce înseamnă o instituţie seriosă. În Anglia, ţara de origine, nu au fost probleme din 2005 de când a fost lansată Zopa, însă italienii nu au timp de politeţuri. Banca centrală italiană a suspendat activitatea filialei locale invocând motive cusută cu aţă albă (de ex. că ar opera ca o bancă, nu ca o societate financiară, pentru că banii creditorilor stau o perioadă într-un cont bancar – într-o terţă bancă – până ajung la un debitor).

Să nu vă imaginaţi că Banca d’Italia e vreo instituţie publică controlată de stat. E drept că guvernatorul general e numit de preşedinte, dar deciziile le ia consiliul acţionarilor iar acţionari sunt băncile comerciale care în infinita lor şiretenie au ajuns să se reglementeze singure şi să controleze politica monetară a ţării. Cu toată rezerva pentru viitorul zopa.it there is a silver lining: social-lending-ul funcţionează şi pe măsură ce apar mai mulţi facilitatori va fi din ce în ce mai greu să li se pună beţe în roate. Iar dinozaurii din spatele ghişeului vor evolua sau vor dispărea…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s