praeter necessitatem

Occam’s razor, sau şişul lui Occam cum e cunoscut după blocurile gri, e un principiu de alegere a teoriilor pe baza gradului de complexitate. Cu cât sunt mai puţine presupuneri, cu atât e mai probabilă teoria şi mai uşor de demonstrat. Ce legătură are asta cu valoarea de adevăr? Nu are. În faza iniţială se formulează explicaţii pe baza observaţiilor şi abia apoi urmează demonstraţiile. Educated guessing, deci. Bunul simţ al celui ce propune teoria cântăreşte destul de mult. Principiul atribuit lui Occam e o expresie a bunului simţ care a găsit acceptarea generală într-o perioadă în care natura era văzută ca un exemplu de victorie a simplităţii. Şi dacă creaţia e simplă şi elegantă, de ce să ne complicăm singuri în încercarea de a o studia?

De atunci mitul simplităţii s-a făcut praf şi pulbere. Cu cât cunoaştem mai mult cu atât mai complexe se dovedesc a fi sistemele vii, legile fizicii, materia însăşi. Nu cumva căutarea simplităţii ne întârzie în aflarea adevărului? Predilecţia pentru teorii uşor de înţeles şi de analizat înseamnă că cele complexe stau la coadă în loc să fie discutate în paralel. Totul de dragul unei lame ruginite care promite să cureţea pielea teoriei de detalii abrazive. Time to let go?

Advertisements

4 thoughts on “praeter necessitatem

 1. nu, never, pentru ca ajungem iar la cercurile ptolemaice.
  si nu sigur daca nu cumva popularizezi excesiv acest criteriu de parcimonie: e vorba de cele mai putine. as in 500 in loc de 1000.

  bunul simt in science e depasit imediat dupa observatie, adica imediat dupa primul life cycle.

  uite, sa iti dau exemplu de simplitate a creatiei:
  fiecare fiinta are un bauplan

 2. doua ipoteze:
  1 universul, de fapt, este incredibil de simplu – de o simplitate ‘baffling’, la care inca nici n-am ajuns – & probabil fractalic… poate fi un k bob de orez or smth
  2 universul e ceva f complicat, lumea in care traim poate fi creatia satanei (vezi si ‘antichrist’-ul lui von trier), totul e twisted & highly deceptive: binele = o viclenie a raului, iar (ideea de) dzeu e o ‘unealta’ prin care ‘antichrist’-ul ii deviaza pe oameni de la ‘the real goal’ (whatever it may be…) facindu-i defetisti, pasivi, cu mintea setata pe un hoax…

 3. WE, poţi să-mi dai un exemplu de simplitate în codificarea bauplan-ului sau punerea lui în aplicare?

  Uite un exemplu de creştere a complexităţii impusă de observaţii succesive: ADN-ul mitocondrial se credea că e de origine pur maternă şi au fost făcute studii serioase pe baza asta, până când o boală genetică a dovedit că pacientul avea şi ADN mitocondrial de origine paternă.

  Codul genetic e universal, nu? E ipoteza cea mai simplă. Realitatea e că există variabilitate. Şi ce să mai zic de 1 codon = 1 aminoacid? Codonul CUG codifică LEU în mod normal, MET când e codon-start şi uneori LEU deşi e codon-start.

 4. Da. Ai nevoie de un numar relativ mic de gene pentru a specifica bauplanul de la Dropohila la om. Vorbesc de homeobox genes. In loc sa ai un set de gene per specie/genus sau phylus, ai de fapt un set per intreg animal kingdom, care sunt bine pastrate si specifica segmentele organismului. Este un exemplu de Occam’s razor. Mai sunt si altele. Altul: pathway-ul talamus-cortexul cerebral-basal ganglia este inalt pastrat de-a lungul speciilor. E un mod si model elegant de a explica secventele motorii.

  Briciul lui Occam devine important cand ai 2 teorii concurente. Evident ca va ceda in fata unor argumente precum explicare mai buna, sau integrarea mai multor date, sau predictie mai buna. Nu merge intotdeauna – ADN-ul e mai complicat ca explicatie decat proteinele, deci briciul cedeaza in fata evidentei. Dar este un principiu heuristic ce trebuie luat in considerare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s