revoluţia de poliester

De ce mor oamenii în Iran zilele astea? De ce îşi asumă riscuri imense pentru a protesta pe străzile Teheranului? Pentru detronarea dictatorului suprem Khamenei şi a dictatorului adjunct Ahmadinejad? Pentru sfârşitul autoritarismului teocratic? Nu. Pur şi simplu pentru înlocuirea adjunctului cu altul cu faţă umană care poate să mai atenueze puţin tristeţea vieţii în Iran. Mousavi este un politician din vechea gardă. Implicat activ în revoluţia islamică împotriva şahului, a fost ministru de externe şi prim-ministru. Reprezintă aripa stângă a partidului unic şi a fost marginalizat o dată cu venirea la putere a lui Khamenei care e de dreapta.

E important de menţionat că iranienii au avut de ales între candidaţi aprobaţi de cler, deci Mousavi a fost considerat un reformator acceptabil. Oricum Ahmadinejad pregătise o fraudă uriaşă aşa că nu conta prea mult cine ce vota. Şi uite aşa au ajuns săracii studenţi să se urce noaptea pe clădiri şi să strige “Alahu akbar”. Amintesc puţin de cubanezii care se lansează în discuţii încinse despre baseball că doar despre asta au voie să vorbească…

Nici o şansă de scăpare din teocraţie, deci. Doar o slăbire a harnaşamentului cu un călăreţ mai scuturat. Pictor, arhitect, modest militant pentru dreptul femeii de a fi considerată aproape om, adversar al ameninţărilor nucleare şi al negării holocaustului, pare un fel de Obama în comparaţie cu Ahmadinejad. Şi pentru asta tinerii iranieni riscă să fie atacaţi noaptea în căminele studenţeşti, arestaţi, torturaţi, bătuţi sau omorâţi. E o revoluţie pentru mici schimbări cu mari pierderi. Un surogat pentru cei ce nu-şi pot permite adevărata revoluţie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s