20MM Records

Zece gurişti fac lobby la guvernul absurdistanez pentru lungirea copyrightului de la 50 la 95 de ani după cântare. Aici vorbim doar de interpreţi şi case discografice, pentru că strănepoţii autorilor sunt protejaţi deja 70 de ani de la moartea creatorului. Acum toată lumea face piraterie şi multiplică informaţia mai ceva ca Iisus pâinea şi peştele, însă subiectul merită discutat. Artiştii pe care îi vedem întotdeauna la înaintare iau nişte firimituri din preţul CD-ului din magazin. Undeva sub 10%. Dacă artistul e naiv, atunci muuult sub 10%. Chestia asta se întâmplă pentru că casele discografice fac o investiţie iniţială pentru înregistrarea şi promovarea discului şi sunt astfel într-o poziţie dominantă.

Să ne întoarcem la gurişti. Chilian şi gaşca vor să primească comisionul ăla mizer timp de 95 de ani după imprimarea discului. Dacă cumva, prin absurd, geniul vocal-instrumental apune după 5 ani şi nu mai imprimă nimeni cilindri de ceară, înregistrarea are toate şansele să fie pierdută şi uitată până expiră copyrightul după alţi 90 de ani. Singura salvare e ca materialul să fie piratat de cei 2-3 fani înrăiţi care intră astfel în conflict cu interpretul sau cu nepoţii interpretului. Dar guristului nu-i pasă de public. Lui îi pasă de bani. Să dea lovitura cu un hit şi după aia să facă playback pe la televiziuni pe piesa şi vocea din tinereţe. De ce să-şi bată capul să scoată cât mai repede un nou album când ăla vechi încă se mai vinde într-a enşpea reeditare?

Să vedem argumentele din scrisoarea deschisă. Unu la mână, dacă creşte durata copyrightului atunci e semn că Ioropa “pune valoare pe talentul să muzical”. Deci bani=valoare şi aceşti coate-goale, aceşti maţe-fripte care abia aşteaptă să o remixeze pe Maria Tănase e dujmanii talentului. Huooo!

Doi la mână, americanii are grijă 120 de ani de buzunarul guristului. Elvis primeşte în fiecare lună un transfer la contul din Elveţia iar cimitirele artiştilor sunt pline de ATM-uri.

Trei la mână, hai bă guvernule, nu fi bulangiu… Ce naiba, doar îţi iei şi tu dreptu’ cu TVA, impozit pe profit şi alte măgării. Hai te rugăm noi…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s